ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΙΔΗΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

Σε ανακοίνωση του Βουλευτή ΣΥ.ΡΙΖ.Α. Ν. Δράμας κ. Χρήστου Καραγιαννίδη αναφέρονται τα εξής:

Ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης και ο Αν. Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Αλέξης Χαρίτσης, ανακοίνωσαν τη Δευτέρα σε κοινή συνέντευξη τύπου, δύο νέα χρηματοδοτικά εργαλεία ύψους 2 δις ευρώ για την ενίσχυση των Δήμων σε ανάγκες έργων υποδομής που αφορούν:

  1. Ύδρευση
  2. Αποχέτευση
  3. Αγροτική Οδοποιία
  4. Αποκατάσταση ΧΑΔΑ
  5. Αντιπλημμυρικά έργα (με δικαιούχους τις Περιφέρειες)

Οι ανωτέρω τομείς είναι πάγια αιτήματα των Δήμων, ειδικά των Δήμων της Περιφέρειας. Επίσης είναι έργα τα οποία είτε δεν είναι επιλέξιμα στο ΕΣΠΑ (ΧΑΔΑ), είτε η χρηματοδότηση δεν επαρκεί.

Με το νέο πρόγραμμα, οι Δήμοι που θα εντάσσονται θα λαμβάνουν την χρηματοδότηση για τους ανωτέρω τομείς έργων από το Υπουργείο Εσωτερικών μεσώ του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων.

Η καινοτομία του προγράμματος βασίζεται στο γεγονός ότι οι Δήμοι δεν θα χρειαστεί να καταβάλουν το ποσό που θα λάβουν ως δάνειο από το ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων γιατί η αποπληρωμή τους θα γίνει από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Παράλληλα, δημιουργείται και ένα 2ο χρηματοδοτικό εργαλείο, το οποίο χρηματοδοτείται εξολοκλήρου από το εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και άλλες πηγές και θα χρηματοδοτεί την εναρμόνιση με την ισχύουσα νομοθεσία των παιδικών χαρών, απαραίτητα για την λειτουργία των επαρχιακών Δήμων μηχανήματα έργου, καθώς και ανέγερση νέων δημοτικών κτιρίων.

Περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν οι δικαιούχοι Δήμοι, θα ανακοινωθούν στις αρχές του νέου έτους.