Η ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΔΡΑΜΑΣ Χ. ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΠ. ΛΙΒΑΝΟΥ ΣΕ ΑΝΑΦΟΡΑ ΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΟΥ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ

Απάντηση δόθηκε από τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό σε αναφορά της Βουλευτού Κινήματος Αλλαγής Ν. Δράμας κ. Χαράς Κεφαλίδου.

Σχολιάζοντας την απάντηση η κ. Κεφαλίδου ανέφερε: «Παρακαλώ περιμένετε, είστε σε γραμμή προτεραιότητας». «Οι πατατοπαραγωγοί όμως, κε Υπουργέ, θέλουν την ενίσχυση ΤΩΡΑ για να ξεκινήσουν τη νέα σπορά», πρόσθεσε η Βουλευτής του Ν. Δράμας.

Αναλυτικά στην απάντηση του Υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανού αναφέρονται τα εξής:

«Απαντώντας στην παραπάνω Αναφορά που κατέθεσε η Βουλευτής κα Χ. Κεφαλίδου, σας πληροφορούμε τα εξής:

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο της κυβερνητικής πολιτικής για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της νόσου COVID-19 στον πρωτογενή τομέα, σχεδίασε τη λήψη μέτρων στήριξης της πρωτογενούς παραγωγής της χώρας, σύμφωνα με το προσωρινό πλαίσιο λήψης μέτρων κρατικών ενισχύσεων για τη στήριξη της οικονομίας που θέσπισε η αριθμ. C(2020)1863 final της 19.03.2020 Ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Στο ανωτέρω πλαίσιο και συγκεκριμένα, ως προς τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στους παραγωγούς πατάτας, αναφέρεται ότι η Ε.Ε. έχει ήδη εγκρίνει το αίτημα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για χορήγηση κρατικής ενίσχυσης σε κηπευτική είδη, μεταξύ των οποίων και η ανοιξιάτικη και φθινοπωρινή πατάτα.

Για το θέμα αυτό, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων βρίσκεται σε διαρκή συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να εγκριθεί το συντομότερο δυνατόν η ενίσχυση του προϋπολογισμού του ΥΠΑΑΤ από το Υπουργείο Οικονομικών για τη χορήγηση της εν λόγω κρατικής ενίσχυσης στους παραγωγούς της ανοιξιάτικης και της φθινοπωρινής πατάτας που επλήγησαν λόγω των συνεπειών της πανδημίας. Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα αναμένεται η σχετική έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών.

Εκ των ανωτέρω, αποδεικνύεται εμπράκτως ότι η Κυβέρνηση, πιστή στο πρόταγμά της να μην μείνει ουδείς Έλληνας παραγωγός απροστάτευτος απέναντι στις συνέπειες της πανδημίας, έχει απλώσει ένα δίχτυ προστασίας σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της υγειονομικής κρίσης».