Συνάντηση του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. Χρ. Μέτιου, του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γ. Παπαδόπουλου, του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Χρ. Παπαθεοδώρου και του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Πολιτισμού Γρ. Παπαεμμανουήλ με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας Θ. Καρατζόγλου

ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΔΡΑΜΑΣ ΑΠΟ ΠΟΡΟΥΣ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΣΥΝΟΧΗΣ ΤΗΣ Ε.Ε.

  • Διατίθεται ποσό 703.300 ευρώ για την απόκτηση υποστηρικτικού εξοπλισμού
  • Ο συμβολισμός της συνάντησης του Περιφερειάρχη Χρ. Μέτιου με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Θ. Καρατζόγλου στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας
  • Ποια άλλα έργα υλοποιούνται μέσω ΕΣΠΑ με σκοπό τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας σε τοπικό επίπεδο την τρέχουσα προγραμματική περίοδο

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

Νέα χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, μέσω της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα λάβει το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, μετά την υπογραφή της σχετικής απόφασης ένταξης από τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο.

Η νέα αυτή ενίσχυση του νοσηλευτικού ιδρύματος της Δράμας έρχεται ως συνέχεια ανάλογων εντάξεων στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανατολική Μακεδονία Θράκη 2014-2020» που σκοπό έχουν τη θωράκιση της Δημόσιας Υγείας σε τοπικό επίπεδο. Έτσι, αναδεικνύεται ο καθοριστικός ρόλος της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε., η οποία διαθέτει τα απαραίτητα κονδύλια και για αυτόν τον τομέα της δημόσιας ζωής.

Με την ολοκλήρωση των σχετικών πράξεων και την κατάλληλη αξιοποίηση των πόρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε λίγα χρόνια, το Νοσοκομείο της Δράμας θα είναι εφοδιασμένο με τον κατάλληλο εξοπλισμό, περισσότερο λειτουργικό και θα εξυπηρετεί με καλύτερο τρόπο τους πολίτες του Νομού Δράμας και όχι μόνο, καθώς οι κάτοικοι ενός τμήματος του Ν. Σερρών, αλλά και του Νομού Καβάλας, λόγω εγγύτητας, συχνά στρέφονται στην πόλη της Δράμας για υγειονομική περίθαλψη. Επιπλέον με την ενεργειακή αναβάθμισή του, αλλά και την αναβάθμιση των εσωτερικών του χώρων, θα εξοικονομείται ένα μεγάλο ποσό χρημάτων, το οποίο θα μπορεί να διατεθεί σε άλλους τομείς, περισσότερο ουσιαστικούς για την Υγεία των πολιτών.

 

Χρηματοδότηση με 703.300 ευρώ για το Νοσοκομείο

 

Η νέα χρηματοδότηση του Γενικού Νοσοκομείου της Δράμας, μέσω του ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., είναι συνολικού ύψους 703.300 ευρώ και αφορά την απόκτηση υποστηρικτικού εξοπλισμού απαραίτητου για την εύρυθμη λειτουργία του Νοσοκομείου, όπως ηλεκτρικοί πίνακες, συστήματα θέρμανσης, ψύξης και κλιματισμού, επεξεργασίας νερού για τη Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, υγιεινής χειρουργείων, ξενοδοχειακό εξοπλισμό αλλά και εξοπλισμό για τη μεταφορά φορτίων και προμηθειών.

Η ημερομηνία έναρξης της Πράξης είναι στις 7 Σεπτεμβρίου 2021 και ημερομηνία λήξης στις 31 Δεκεμβρίου 2023, με την ολοκλήρωση της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του ΕΣΠΑ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πέρα από τη χρηματοδότηση του Νοσοκομείου της Δράμας, ο Περιφερειάρχης κ. Μέτιος υπέγραψε και την απόφαση διάθεσης ποσού 382.000 ευρώ για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Το συγκεκριμένο ποσό

θα διατεθεί για την προμήθεια δύο τροχήλατων ρομποτικών συστημάτων απολύμανσης, για την απολύμανση των χειρουργείων και της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας, καθώς και δύο νέων χειρουργικών τραπεζών που θα χρησιμοποιηθούν στις δύο αίθουσες χειρουργείων Covid-19.

Το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας

Συνάντηση του Περιφερειάρχη Α.Μ.Θ. με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας

 

Σε μια συμβολική κίνηση, την Τετάρτη 7 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Μέτιος επισκέφτηκε τη Δράμα και συναντήθηκε με τη Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου, με αφορμή την υπογραφή των αποφάσεων χρηματοδότησης.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργου Παπαδόπουλου, παρουσία του ίδιου, καθώς και του Προέδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου Α.Μ.Θ. κ. Χρήστου Παπαθεοδώρου και του Εντεταλμένου Περιφερειακού Συμβούλου Πολιτισμού κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ.

Για τη συνάντηση με την κ. Καρατζόγλου, ο κ. Μέτιος ανέφερε: «Σήμερα Τετάρτη 7 Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγείας, συναντηθήκαμε με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου Δράμας κ. Καρατζόγλου, αφενός για να ανακοινώσουμε νέες χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας για την ενίσχυση του εξοπλισμού των Νοσοκομείων Δράμας και Αλεξανδρούπολης, αφετέρου για να συζητήσουμε για επιπλέον ανάγκες που υπάρχουν στο Νοσοκομείο της Δράμας.

Ως Διοίκηση της Περιφέρειας συνεχίζουμε να στηρίζουμε τις δομές του δημόσιου συστήματος υγείας και είμαστε δίπλα στην Πολιτεία στον αγώνα κατά της πανδημίας.

Η φάση στην οποία βρισκόμαστε είναι κρίσιμη και οφείλουμε όλοι να επιδείξουμε τη μεγαλύτερη δυνατή υπευθυνότητα».

 

Ποια άλλα έργα για το Νοσοκομείο χρηματοδοτούνται μέσω ΕΣΠΑ

 

Η νέα αυτή χρηματοδότηση, ύψους 703.300 ευρώ, έρχεται ως συνέχεια μιας σειράς εντάξεων έργων για την αναβάθμιση του Νοσοκομείου της Δράμας, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ, αξιοποιώντας πόρους της Πολιτικής Συνοχής της Ε.Ε.

Έτσι, μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης υλοποιήθηκε ή υλοποιείται μια σειρά πράξεων σχετικά με την προμήθεια εξοπλισμού στο Νοσοκομείο. Συγκεκριμένα, οι εντάξεις αφορούν την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού προϋπολογισμού 853.500 ευρώ, την προμήθεια ιατρικού και λοιπού προϋπολογισμού 632.000 ευρώ, την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού προϋπολογισμού 1.709.800 ευρώ, την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και εξοπλισμού νοσηλείας προϋπολογισμού 163.980,33 ευρώ, την προμήθεια ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού προϋπολογισμού 1.324.000 ευρώ, την προμήθεια μόνιτορ για την ΜΕΘ και την καρδιολογική μονάδα προϋπολογισμού 116.560 ευρώ και την προμήθεια κλινών προϋπολογισμού 1.000.000 ευρώ.

Επιπλέον, πέρα από τις πράξεις που αφορούν την προμήθεια εξοπλισμού, συνολικού προϋπολογισμού 5.799.840,33 ευρώ, υλοποιούνται και δύο σημαντικά έργα για ενεργειακή αναβάθμιση των κτηρίων του Νοσοκομείου και την υγειονομική αναβάθμιση των εσωτερικών χώρων. Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης των κτηρίων είναι αρχικού προϋπολογισμού 5.500.000 ευρώ, ενώ το κονδύλιο για την αναβάθμιση των εσωτερικών χώρων είναι ύψους 2.000.000 ευρώ.

Συνολικά δηλαδή, μέσω του ΕΣΠΑ, με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, κατά την τρέχουσα προγραμματική περίοδο, διατίθεται ποσό ύψους περίπου 13,3 εκ. ευρώ αποκλειστικά για το Νοσοκομείο της Δράμας, πέρα από τις Πράξεις που υλοποιούνται στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και αφορούν συνολικά την αναβάθμιση του συστήματος υγείας στην περιοχή και τα Νοσοκομεία όλης της Περιφέρειας, έχοντας υπερτοπικό χαρακτήρα (όπως π.χ. η «Ενίσχυση των Φορέων Υγείας με επικουρικό προσωπικό για την ανταπόκριση στις ανάγκες λόγω της επιδημίας COVID-19 στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης», προϋπολογισμού 11.900.600 ευρώ).

Με τέτοιου είδους παρεμβάσεις, το νοσηλευτικό ίδρυμα της Δράμας, το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1959 και μετράει ήδη 62 χρόνια ζωής, μπορεί να ατενίζει με περισσότερη αισιοδοξία το μέλλον. Σταθμός βέβαια σε αυτή την πορεία του όλα αυτά τα χρόνια αποτέλεσε η ολοκλήρωση κατασκευής της νέας πτέρυγας το 1994.

Ακολούθησε μια περίοδο ακμής, με τις όχι και τόσο μακρινές εποχές που αποτελούσε «κόσμημα» για την περιοχή, λειτουργώντας ως παράδειγμα προς μίμηση και πρότυπο για άλλες νοσηλευτικές μονάδες της επαρχίας. Βέβαια, η οικονομική κρίση και τα πρώτα χρόνια των μνημονιακών εποχών, με την υποχρηματόδοτηση και τις μεγάλες περικοπές στον προϋπολογισμό, αλλά και την υποστελέχωση του Νοσοκομείου, λόγω μη αντικατάστασης του προσωπικού που αποχωρούσε, είχαν ως αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να έρθει αντιμέτωπο με πολλά προβλήματα.

Αυτή, όμως, η περίοδος ανήκει πλέον στο παρελθόν και το Νοσοκομείο της Δράμας, χάρη και σε πολύτιμους πόρους από την Πολιτική Συνοχής της Ε.Ε., προχωρά σε μια νέα εποχή, εξοπλισμένο, αναβαθμισμένο και έτοιμο να προσφέρει τις υπηρεσίες υγείας που αξίζουν στους πολίτες του Νομού Δράμας και των γύρω περιοχών.