ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

 

 

  • «Να προκηρυχθούν τώρα οι θέσεις των Εφετών που καταργεί η Κυβέρνηση»

 

«Ο θεσμός της Διαμεσολάβησης αφαιρεί ύλη από τον σκληρό πυρήνα του κράτους στον οποίο ανήκει η απονομή τη Δικαιοσύνης, γι’ αυτό και οι προϋποθέσεις Διαμεσολάβησης καθώς και κατάρτισης των Διαμεσολαβητών πρέπει να είναι εξαιρετικά αυστηρές», υπογράμμισε ο Βουλευτής Ν. Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θ. Ξανθόπουλος, στην ομιλία του κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου για την Διαμεσολάβηση στην Ολομέλεια της Βουλής.

Ο κ. Ξανθόπουλος, εξέφρασε την αντίθεσή του στην απεριόριστη ελευθερία που δίνεται από το νομοσχέδιο στους φορείς κατάρτισης, επισημαίνοντας ότι εάν δεν τεθούν αυστηροί όροι και προϋποθέσεις θα οδηγηθούμε σε ΙΕΚ παραγωγής Διαμεσολαβητών, γεγονός που θα πλήξει και την διαδικασία και την ποιότητα του θεσμού της Διαμεσολάβησης.

Υπογράμμισε επίσης ότι θα πρέπει να τεθούν αυστηροί όροι και στην λειτουργία των Ενώσεων Διαμεσολαβητών, που αποκτούν πλέον νομική οντότητα με πρόβλεψη να υπάγονται στις διατάξεις του κώδικα περί Δικηγόρων, όσον αφορά π.χ. τις διαφημίσεις. «Θεωρώ αδιανόητο ένας φορέας που ασκεί κατ’ ανάθεση δημόσια εξουσία, να την διαχειρίζεται ωσάν μια εμπορική συναλλαγή», σημείωσε ο κ. Ξανθόπουλος και πρόσθεσε πως για να πετύχει ο θεσμός απαιτείται συνεννόηση και συνεργασία με τους δικηγόρους.

Ωστόσο ο κ. Υπουργός της Δικαιοσύνης δεν έκανε δεκτή την πρότασή του κ. Ξανθόπουλου, να αυξηθεί σε 40.000 ευρώ, το ελάχιστο όριο για την υπαγωγή υποθέσεων στην Διαμεσολάβηση παρά το ότι αναγνώρισε πως η συναίνεση των δικηγόρων είναι ο πλέον καθοριστικός παράγοντας για την επιτυχία του θεσμού.

Τέλος, όσον αφορά την τροπολογία που δημιουργεί 58 νέες οργανικές θέσεις Προέδρων Εφετών αφαιρώντας ισάριθμες οργανικές θέσεις Εφετών, ο κ. Ξανθόπουλος εξέφρασε την έντονη ανησυχία του, επικαλούμενος και τα σοβαρά προβλήματα στο Εφετείο Κομοτηνής και κάλεσε τον Υπουργό, εφόσον δεσμεύθηκε ότι θα προκηρυχθούν και οι θέσεις Εφετών, να το πράξει άμεσα και ταυτόχρονα με την ίδια, επίμαχη, τροπολογία με την οποία τις καταργεί.