ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟΥ ΣΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΕΞΑΓΩΓΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΔΡΑΜΑΣ

«Πολύ σημαντικό δίπλα στην ελληνική σημαία να τοποθετείται ένα τέτοιο σήμα, που πιστοποιεί ουσιαστικά την προέλευσή του από τη μακεδονική γη»

Εκδήλωση παρουσίασης και ενημέρωσης για το Μακεδονικό Σήμα («M MACEDONIA THE GREAT») διοργάνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας 14 Νοεμβρίου 2022 ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων (ΣΕΒΕ) και το Επιμελητήριο Δράμας, στο ξενοδοχείο «ΚΟΥΡΟΣ».

Το Μακεδονικό Σήμα έχει κατοχυρωθεί με πρωτοβουλία του ΣΕΒΕ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί από όλες τις επιχειρήσεις, τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες των οποίων προέρχονται από τις γεωγραφικές Περιφέρειες της Δυτικής Μακεδονίας, της Κεντρικής Μακεδονίας και της Περιφερειακές Ενότητες Δράμας και Καβάλας, και είναι ή θα γίνουν μέλη του ΣΕΒΕ.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης υπήρξε ενημέρωση για το Μακεδονικό Σήμα, τις προϋποθέσεις και τη διαδικασία χορήγησης άδειας για τη χρήση του.

«Προβάδισμα για τα προϊόντα μας και για τις επιχειρήσεις μας»

Σε δηλώσεις του στα τοπικά Μ.Μ.Ε. ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Στέφανος Γεωργιάδης εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία στη Δράμα του Συνδέσμου Εξαγωγέων και του Πρόεδρού του Σίμου Διαμαντίδη και σημείωσε: «Ο ΣΕΒΕ είναι το συλλογικό όργανο που υποδέχεται τις εξαγωγικές επιχειρήσεις στους κόλπους του και τις υποστηρίζει. Τα Επιμελητήρια, στο πλαίσιο αυτό, συνεργάζονται με τον Σύνδεσμο». Για το Μακεδονικό Σήμα ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ότι «είναι αυτό, για το οποίο πάλεψε ο ΣΕΒΕ, σε συνεργασία και με τα Επιμελητήρια, για να μπορέσουμε να πιστοποιήσουμε ουσιαστικά ένα σήμα των προϊόντων που παράγονται στη μακεδονική γη. Στην Ανατολική Μακεδονία, στην Κεντρική Μακεδονία και στη Δυτική Μακεδονία». Όπως είπε, «θα ακολουθήσει και μια μεγάλη προβολή αυτού του σήματος το αμέσως επόμενο διάστημα. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό δίπλα στην ελληνική σημαία να τοποθετείται ένα τέτοιο σήμα, που πιστοποιεί ουσιαστικά την προέλευσή του από τη μακεδονική γη. Όπως καταλαβαίνετε τα προηγούμενα χρόνια μιλούσαμε πολύ για αυτά τα θέματα, αλλά το κυρίαρχο για εμάς ήταν το οικονομικό ζήτημα που προκαλούσε για τα προϊόντα. Ουσιαστικά η υιοθέτηση του όρου μακεδονικός/μακεδονική από τη γείτονα χώρα. καταλαβαίνετε ότι αυτό μας δίνει ένα προβάδισμα για τα προϊόντα μας και για τις επιχειρήσεις μας».

«Να σταματήσει πλέον η σύγχυση που υπάρχει στο εξωτερικό για τα μακεδονικά προϊόντα»

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ κ. Σίμος Διαμαντίδης, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. επεσήμανε: «Η Συμφωνία των Πρεσπών δεν προέβλεπε ότι τα προϊόντα της Βόρειας Μακεδονίας θα ονομάζονται βορειομακεδονικά και από εκεί ξεκινάει το πρόβλημα. Υπάρχει μια σύγχυση στο εξωτερικό. Όταν αναφέρονται σε μακεδονικά προϊόντα, αναφέρονται στη γείτονα χώρα. αυτό εμείς ως ΣΕΒΕ το είδαμε κι αποφασίσαμε να φτιάξουμε ένα συλλογικό σήμα, το οποίο το καταθέσαμε στο Αλικάντε και το έχουμε πλέον κατοχυρώσει για όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες που παράγονται στη Μακεδονία την ελληνική. Μετά την κατοχύρωση αυτή συναντήσαμε κάποια προβλήματα, κάποιες ενστάσεις από τις επιχειρήσεις της γείτονος χώρας. Όλες έχουν καταρριφθεί. Το σήμα είναι πλέον κατοχυρωμένο και το έχει ο ΣΕΒΕ ιδιοκτησία του και μπορεί να το δώσει στα μέλη του δωρεάν».

Σχετικά με τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση του Μακεδονικού Σήματος ο κ. Διαμαντίδης υπογράμμισε πως «δεν είναι κάτι ιδιαίτερο. Πρέπει να παράγει στη Μακεδονία» και πρόσθεσε: «Από εκεί και πέρα μπορεί να το βάλει πάνω στα προϊόντα ή στις υπηρεσίες που παρέχει. Εμείς φυσικά θα το κάνουμε γνωστό με διαφημίσεις και καμπάνιες σε όλη την Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. Χωριστοί στόχοι είναι και η Ευρώπη, αλλά και ο Καναδάς και η Αμερική. Θα το προβάλλουμε εκεί, ώστε να καταλαβαίνουν όλοι, βλέποντας το σήμα αυτό ότι αφορά ένα ελληνικό προϊόν από τη Μακεδονία την ελληνική, ένα ευρωπαϊκό προϊόν με καλό brand name. Επίσης θα το προωθήσουμε και σε όλη την Ελλάδα, όχι πάνω στα προϊόντα, αλλά σε κάποιες μπροσούρες ή σε κάποια κάδρα, ώστε να καταλαβαίνουν οι τουρίστες που έρχονται στην Ελλάδα, τα 30 εκ. τουριστών που έρχονται στην Ελλάδα, ότι αυτό είναι ελληνικό σήμα, αφορά τη Μακεδονία, ώστε όταν πηγαίνουν στις χώρες τους στα σούπερ μάρκετ να καταλαβαίνουν ότι αυτό είναι ένα ελληνικό προϊόν και να σταματήσει πλέον η σύγχυση που υπάρχει στο εξωτερικό για τα μακεδονικά προϊόντα».

Ο Πρόεδρος του ΣΕΒΕ ανέφερε πως η πολιτεία ήταν σύμμαχος στην προσπάθεια, με ένα πρόγραμμα του ΕΠΑνΕΚ ύψους 2 εκ. ευρώ. Όπως είπε, «μέσω αυτού κάνουμε όλες αυτές τις συγκεντρώσεις και τις προωθήσεις του σήματος. Και θα πάρουμε και ένα ακόμη πρόγραμμα, το οποίο θα έχουν τη δυνατότητα οι επιχειρήσεις να παίρνουν μέρος στο εξωτερικό σε εκθέσεις, χωρίς να πληρώνουν, προβάλλοντας το Μακεδονικό Σήμα».

Από την πλευρά του ο κ. Γεωργιάδης, για το ίδιο θέμα, σημείωσε: «Είναι πολύ σημαντική η βοήθεια της πολιτείας από την αρχή. Το πρόβλημα ήταν γνωστό. Να αναφέρω απλώς ότι έχουμε 4 επιχειρήσεις της Δράμας, όπου έχουν στην επωνυμία τους κατοχυρωμένο τον όρο μακεδονικό ή μακεδονική. Είναι 4 επιχειρήσεις της Δράμας, οι οποίες θα αντιμετώπιζαν ζήτημα όταν εμφανιζόνταν στο εξωτερικό. Αυτό το πράγμα το σώσαμε και είναι πολύ σημαντικό».

Μάλιστα, ο κ. Διαμαντίδης τόνισε πως «οι επιχειρήσεις φοβόταν να ονομάσουν τα νέα τους προϊόντα μακεδονικά με την αιτιολογία μην μπλέξουν». «Αν δεν κάναμε κάτι, αυτό θα έφθινε και το μακεδονικό προϊόντα θα χάνονταν ή θα εννοούσαν μόνο τη γείτονα χώρα», πρόσθεσε. Τέλος ο κ. Διαμαντίδης σημείωσε πως «μέσω ενός δεύτερου προγράμματος, εμείς ως ΣΕΒΕ, θα δημιουργήσουμε ένα παρατηρητήριο σημάτων που θα παρακολουθούν όλα τα σήματα τα ελληνικά. Αν κάποιος πάει να καταθέσει στο Αλικάντε κάτι αντίστοιχο, θα το σταματάμε στην ώρα του».

Προϋποθέσεις χορήγησης άδειας χρήσης του Μακεδονικού Σήματος

Δικαίωμα χρήσης του συλλογικού σήματος στα προϊόντα ή τις υπηρεσίες τους έχουν οι επιχειρήσεις που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

  1. Αποτελούν τακτικά μέλη του σωματείου με την επωνυμία «Σύνδεσμος Εξαγωγέων» και διακριτικό τίτλο «ΣΕΒΕ»
  2. Τα διακρινόμενα προϊόντα ή υπηρεσίες τους προέρχονται από τη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας και συγκεκριμένα από τις τρεις Περιφέρειες: Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (μόνο Περιφερειακές Ενότητες Δράμας και Καβάλας) και Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας
  3. Για τους σκοπούς του Κανονισμού Χρήσης, τα προϊόντα και οι υπηρεσίες κατατάσσονται σε 3 (τρεις) κατηγορίες: α) φυσικά προϊόντα, β) μεταποιημένα φυσικά προϊόντα, γ) λοιπά (βιομηχανικά-βιοτεχνικά) προϊόντα και υπηρεσίες:

-Για τα φυσικά προϊόντα βασικό κριτήριο είναι η παραγωγή ή η εκτροφή ή η συγκομιδή, ανάλογα με το προϊόν, να πραγματοποιείται σε κάποια από τις τρεις Περιφέρειες (Κεντρικής Μακεδονίας, Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης-Π.Ε. Δράμας και Καβάλας, Δυτικής Μακεδονίας).

-Για τα μεταποιημένα φυσικά προϊόντα βασικό κριτήριο είναι:

-το ποσοστό άνω του 50% της μάζας των συστατικών του προϊόντος να προέρχεται από κάποια από τις τρεις περιφέρειες ή

-το ποσοστό της μάζας της βασικής πρώτης ύλης του να προέρχεται από κάποια από τις τρεις περιφέρειες ή

-η μεταποίηση να πραγματοποιείται στη γεωγραφική περιοχή της Μακεδονίας και ο χαρακτηρισμός του προϊόντος ως «Μακεδονικού» να συνίσταται στον παραδοσιακό ή τον ιδιαίτερο τρόπο παρασκευής και επεξεργασίας του.

-Για τα λοιπά (βιομηχανικά-βιοτεχνικά) προϊόντα και υπηρεσίες βασικό κριτήριο είναι ποσοστό άνω του 50% του κόστους παραγωγής να πραγματοποιείται σε κάποια από τις τρεις περιφέρειες. Στο κόστος παραγωγής περιλαμβάνονται δαπάνες για την έρευνα και ανάπτυξη του προϊόντος ή της υπηρεσίας, ενώ αποκλείονται δαπάνες που αφορούν την προώθηση, την προβολή και τη διαφήμιση του προϊόντος.

  1. Τα αιτούμενα μέλη είναι οικονομικά τακτοποιημένα.
  2. Τα προϊόντα ή οι υπηρεσίες ανήκουν σε μία από τις 38 κλάσεις, σύμφωνα με τη Διεθνή Ταξινόμηση Προϊόντων και Υπηρεσιών.