Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΡΓΑΣΙΑ… ΣΥΝ» ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗΝ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ

 

  • Αναμένεται πλέον η έκδοση σε ΦΕΚ του Προεδρικού Διατάγματος για την Ίδρυση Καταστήματος Κράτησης στο Νικηφόρο
  • Τι σηματοδοτεί αυτή η εξέλιξη – Το παράδειγμα των Φυλακών της Νιγρίτας του γειτονικού Νομού Σερρών
  • Ποια προβλήματα πρέπει να ξεπεραστούν ακόμη για να ξεκινήσει η λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης στο Νικηφόρο
  • Θα υπάρξουν ανακοινώσεις από τον Πρωθυπουργό Α. Τσίπρα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Κομοτηνής στις 13 και 14 Νοεμβρίου;

 

Εγκρίθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας το σχέδιο προεδρικού Διατάγματος για Ίδρυση Καταστήματος Κράτησης στο Δήμο Παρανεστίου της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το υπ’ αριθμ. 209/2017 πρακτικό συνεδρίασης και γνωμοδότησης του Ε’ Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας το υπό επεξεργασία σχέδιο προεδρικού διατάγματος με το οποίο επιχειρείται η ίδρυση Γενικού Καταστήματος Κράτησης ευρίσκει νόμιμο εξουσιοδοτικό έρεισμα και υπογράφεται νομίμως από τους Υπουργούς Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς και από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών. Η εν λόγω γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Επικρατείας, η οποία εκδόθηκε στις 5 Οκτωβρίου 2017, παρουσιάζεται κατά αποκλειστικότητα στο σύνολό της από την εφημερίδα «Εργασία… συν» για την πλήρη ενημέρωση των Δραμινών πολιτών.

 

   

 

Η ανακοίνωση του Υπουργείου Δικαιοσύνης

Για την θετική γνωμοδότηση από το Συμβούλιο της Επικρατείας για την Ίδρυση Καταστήματος Κράτησης στο Νικηφόρο εκδόθηκε σχετική ανακοίνωση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017.

Με την ανακοίνωση γίνεται γνωστό ότι «εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας τα σχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων για την ίδρυση Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στη Λέσβο και Καταστήματος Κράτησης στη Δράμα» και επισημαίνεται ότι «η λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης στη Δράμα θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου αλλά και στην περαιτέρω αποσυμφόρηση των φυλακών της Βόρειας Ελλάδας».

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχεις ως εξής: «Εγκρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας τα σχέδια των Προεδρικών Διαταγμάτων για την ίδρυση Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στη Λέσβο και Καταστήματος Κράτησης στη Δράμα (πρακτικά 212/2017 και 209/2017). Με τον τρόπο αυτό ενισχύονται οι δημόσιες δομές σε δύο ακριτικές περιοχές της χώρας, με ιδιαίτερη σημασία. Η ίδρυση Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας στη Λέσβο υπήρξε αίτημα των κατοίκων και των φορέων του νησιού, ιδίως μετά την προσφυγική κρίση, το οποίο ικανοποιείται. Παράλληλα η λειτουργία του Καταστήματος Κράτησης στη Δράμα θα συμβάλλει στην ανάπτυξη του τόπου αλλά και στην περαιτέρω αποσυμφόρηση των φυλακών της Βόρειας Ελλάδας».

 

Τι σημαίνει η Ίδρυση Καταστήματος Κράτησης στο Νικηφόρο

 

Ουσιαστικά με τη συγκεκριμένη γνωμοδότηση του ΣτΕ ανοίγει ο δρόμος για την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο θα ιδρύεται Κατάστημα Κράτησης στο Νικηφόρο του Δήμου Παρανεστίου κι έτσι αποκτούν πλέον νομική υπόσταση οι Φυλακές. Πρόκειται για ένα ακόμη ουσιαστικό βήμα για την έναρξη λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης, χωρίς την υλοποίηση του οποίου η εξέλιξη αυτή δεν θα είναι εφικτή. Με την Ίδρυση Καταστήματος Κράτησης οι υπάρχουσες ως κτήρια φυλακές ουσιαστικά θα αποτελούν έναν νέο οργανισμό, ο οποίος εν συνεχεία θα μπορεί να στελεχωθεί (αν ξεπεραστούν τα σχετικά προβλήματα που αναλύονται στη συνέχεια) με το απαραίτητο προσωπικό.

Χαρακτηριστική άλλωστε είναι η περίπτωση του Καταστήματος Κράτησης στη Νιγρίτα του γειτονικού Νομού Σερρών. Οι Φυλακές στη Νιγρίτα ξεκίνησαν να λειτουργούν το 2010, όχι σε πλήρη ανάπτυξη όλων των τμημάτων, αλλά μερικώς. Το Προεδρικό Διάταγμα για την Ίδρυση του Καταστήματος Κράτησης Νιγρίτας εκδόθηκε την ίδια χρονιά (ΦΕΚ Α’ 108, 7-7-2010).

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Ίδρυση Καταστήματος Κράτησης είναι μια ξεχωριστή διαδικασία από τον Κανονισμό Λειτουργίας ή για τον Κανονισμό Ασφαλείας, οι οποίοι εκδίδονται με ξεχωριστές υπουργικές αποφάσεις (από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και από τον Υπουργό Δικαιοσύνης και τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη αντίστοιχα).

 

Τα προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν

Η Ίδρυση Καταστήματος Κράτησης στο Νικηφόρο δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα ξεκινήσει και η λειτουργία των Φυλακών. Το βασικό πρόβλημα που παρουσιάζεται είναι η απουσία κατασκευής ενός βασικού κτηρίου, εντευκτήριο – χώρος ψυχαγωγίας των κρατούμενων, το οποίο είναι απαραίτητο για να ξεκινήσει η λειτουργία.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες το κόστος για την μελέτη και κατασκευή αυτού του κτηρίου αγγίζει το 1 εκ. ευρώ και γίνεται προσπάθεια να εξευρεθούν οι αντίστοιχοι πόροι, χωρίς να αποκλείεται ο εν λόγω σκόπελος να ξεπεραστεί με διαφορετικό τρόπο (κατασκευή ενός προκάτ κτηρίου με μικρότερο κόστος ή μετατροπή ενός από τα υφιστάμενα κτήρια σε εντευκτήριο).

Επειδή στο συγκεκριμένο θέμα υπάρχει έντονη κινητικότητα δεν αποκλείεται η παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα στο Αναπτυξιακό Συνέδριο για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, στις 13 και 14 Νοεμβρίου στην Κομοτηνή, να σημάνει και επίσημες ανακοινώσεις για το θέμα των Φυλακών Νικηφόρου. Σε μια τέτοια περίπτωση θα σηματοδοτηθεί σε υψηλότατο επίπεδο η εντατικοποίηση των προσπαθειών για ευχάριστες εξελίξεις εντός του 2018.

Από εκεί και πέρα, ένα ακόμη σημαντικό θέμα που πρέπει να επιλυθεί έχει να κάνει με την κατασκευή υποσταθμού της ΔΕΗ στις Φυλακές (απαιτείται ένα ποσό περί τις 70.000 ευρώ) για την εύρυθμη ηλεκτροδότηση των εγκαταστάσεων. Λογικά, με καλή θέληση και συνεργασία από τις εμπλεκόμενες πλευρές (Δήμος Παρανεστίου και Υπουργείο Δικαιοσύνης) και αυτός ο σκόπελος θα ξεπεραστεί.

Τέλος, το βασικότερο ίσως πρόβλημα σχετικά με τις Φυλακές Νικηφόρου σχετίζεται με την πρόσληψη του απαραίτητου προσωπικού ακόμη και για την μερική έναρξη λειτουργίας τους. Η διαδικασία πρόσληψης ανθρώπινου δυναμικού, πέρα από το ετήσιο δημοσιονομικό κόστος, υπόκειται και στους περιορισμούς της δημοσιονομικής πολιτικής της χώρας και για αυτό καθίσταται ένα εγχείρημα χρονοβόρο και πολυεπίπεδο. Πάντως, χωρίς την ίδρυση του Καταστήματος Κράτησης, η οποία έρχεται μετά τις πρόσφατες εξελίξεις (θετική γνωμοδότηση από το ΣτΕ, επικείμενη δημοσίευση σε ΦΕΚ Προεδρικού Διατάγματος) δεν θα μπορούσε να γίνει καμία πρόσληψη. Όσον αφορά την άποψη περί λειτουργίας των φυλακών με μετάθεση σωφρονιστικών (Δραμινής ή μη καταγωγής) υπαλλήλων από άλλα Καταστήματα της χώρας, δεν λαμβάνει υπόψη ένα βασικό δεδομένο. Για να λειτουργήσει μια Φυλακή απαιτείται πέρα από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και άλλο προσωπικό (επιστημονικό και βοηθητικό).

Βέβαια, αν έχουν επιλυθεί όλες οι υπόλοιπες εκκρεμότητες θεωρείται βέβαιο ότι και το ζήτημα της πρόσληψης προσωπικού θα τίθεται σε άλλο επίπεδο, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα ενταθούν και οι πολιτικές πιέσεις προς την Κυβέρνηση για την έναρξη λειτουργίας του Καταστήματος Κράτησης στο Νικηφόρο, έστω και μερικώς έστω με μία ή και περισσότερες πτέρυγες.