ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΚΑΙ ΥΠ. ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Π. ΚΟΥΡΟΥΜΠΛΗ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ
Επίσκεψη στη Δράμα πραγματοποίησε, την Τρίτη 7 Μαΐου 2019, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Βουλευτής και πρώην Υπουργός, κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. Ο κ. Κουρουμπλής, κατά την παρουσία του στη Δράμα, είχε σειρά επαφών, ενώ επισκέφθηκε το Γενικό Νοσοκομείο Δράμας, την Αστυνομία και την Πυροσβεστική.
Μιλώντας, στα τοπικά Μ.Μ.Ε, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, στο ξενοδοχείο «ΞΕΝΙΑ», ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι επίκεινται «τρεις πολύ σημαντικές αναμετρήσεις», για την Τοπική Αυτοδιοίκηση πρώτου βαθμού, για το δεύτερο βαθμό Αυτοδιοίκησης και για τις Ευρωεκλογές. Όπως είπε, βρισκόμαστε «σε μια κρίσιμη καμπή για την Ευρώπη, που όλοι διαπιστώνουν ότι αυτή η Ευρώπη δεν μπορεί να συνεχίσει με αυτά τα χαρακτηριστικά και με αυτές τις επιλογές, κάτω από το πλαίσιο που ορίζει η νεοφιλελεύθερη ιδεολογία». Αναλύοντας την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε πως «θυμίζει εποχή Μεσοπολέμου», ενώ «με την πολιτική που ασκείται αφυπνίζονται οι εθνικισμοί και οι σωβινισμοί και διευρύνεται ο ευρωσκπετισκισμός, που ουσιαστικά διευρύνει το έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους ευρωπαίους πολίτες και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Ακόμη, ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ότι η γραφειοκρατία έχει διογκωθεί στην Ευρώπη, ενώ «αφήνει στα αζήτητα σημαντικά τμήματα της κοινωνίας». Χαρακτηριστικά είπε πως «από τότε που έπεσε ο υπαρκτός σοσιαλισμός, που αποτελούσε ένα αντίβαρο και ανάγκαζε τον ευρωπαϊκό καπιταλισμό να παραχωρεί χώρο στην κατοχύρωση κοινωνικών δικαιωμάτων», «η Ευρώπη βρίσκεται σε μια καθοδική πορεία αφυδάτωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων, για να φτάσουμε σήμερα που έχει καθιερωθεί η λιτότητα, η οποία αποτελεί τη μήτρα της διεύρυνσης των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων». Επίσης, ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν έχει γεωστρατηγική και γεωπολιτική παρουσία στη Μέση Ανατολή και «αδυνατεί να συγκρουστεί με την φοροαποφυγή των πολυεθνικών».
«Μια τέτοια Ευρώπη δεν μπορεί να πείσει τους ευρωπαίους πολίτες» υπογράμμισε ο κ. Κουρουμπλής και πρόσθεσε ότι «Πρέπει όλα αυτά να υποκατασταθούν με ένα όραμα». Όπως εξήγησε, αυτό το όραμα θα προβληθεί από τις προοδευτικές δυνάμεις και θα αφορά «ένα πολιτικό, κοινωνικό και οικονομικό αφήγημα, που πραγματικά θα κεντρίσει τον προβληματισμό των ευρωπαίων πολιτών, θα τους εμπνεύσει ότι υπάρχει ένας διαφορετικός δρόμος. Μια Ευρώπη που θα καταπολεμάει τις κοινωνικές διακρίσεις, θα σέβεται τη μοναδικότητα και την ιδιαιτερότητα του κάθε ανθρώπου. Μια Ευρώπη που θα περιορίζει τις αποκλίσεις στους μισθούς, στις συντάξεις, στα επιτόκια».
Ακόμη, ο κ. Κουρουμπλής σημείωσε πως οι Ευρωεκλογές είναι «το ίδιο κρίσιμες και για την Ελλάδα», καθώς «θεωρούνται προκριματικού χαρακτήρα για τις εθνικές εκλογές». Αυτή η αναμέτρηση, συνέχισε, «θα φέρει σε πολιτική σύγκρουση δύο κόσμους. Τον κόσμο της νεοφιλελεύθερης Νέας Δημοκρατίας και της οικογενειοκρατίας και τον κόσμο των δυνάμεων που πήραν τη χώρα, από εκεί που την πήραν, εξασφάλισαν πολιτική σταθερότητα, απορρόφησαν τους κοινωνικούς κραδασμούς, μετέτρεψαν την αβεβαιότητα και την αστάθεια της οικονομίας σε σταθερότητα». Όπως επεσήμανε, το ίδιο μοντέλο «πρέπει να είναι το μοντέλο για τη νέα Ευρώπη. Μια Ευρώπη από μια κοινωνία δίκαιη, που θα στρέφει το βλέμμα της σε όλους, που θα εξασφαλίζει το ίδιο σημείο εκκίνησης ίσων δυνατότατων σε όλους τους νέους και τις νέες, ώστε η εξέλιξή τους να είναι συνάρτηση των δικών τους δυνατοτήτων και όχι συνέπεια των οικονομικών και κοινωνικών δυνατοτήτων της οικογένειάς τους». Χαρακτηριστικά τόνισε ότι οι προοδευτικές δυνάμεις «πιστεύουμε σε μια κοινωνία αλληλεγγύης που θα καταπολεμά τις κοινωνικές διακρίσεις, μια κοινωνία αλληλοαποδοχής, μια κοινωνίας βιοκεντρική, χωρίς ρατσισμούς και αποκλεισμούς».
Απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα αλλαγών στην Ευρώπη, ο κ. Κουρουμπλής ανέφερε ότι «το διακύβευμα είναι μια Ευρώπη του συνανήκειν και του συναποφίζειν. Αν θα πετύχουμε να χτίσουμε μια τέτοια Ευρώπη». «Όταν διεκδικείς όλο και κάτι κερδίζεις» υπογράμμισε ο υποψήφιος Ευρωβουλευτής και πρόσθεσε πως οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης, Σοσιαλιστές και Σοσιαλδημοκράτες, «με τα λάθη και τις αδυναμίες τους», «μαζί με τους Αριστερούς, μαζί με τους Οικολόγους και τους Πράσινους, έχουν ιστορική ευθύνη να καταγράψουν ότι κατανοούν ότι δεν είναι οι κοινωνίες χάρη ημών. Είμαστε εμείς χάρη των κοινωνιών. Των εργαζομένων, των ανέργων, των νέων, των συνταξιούχων, των αναπήρων, των αποκλήρων της ζωής. Όλων αυτών των ομάδων». Ο κ. Κουρουμπλής επεσήμανε ότι αυτές οι δυνάμεις πρέπει να βρεθούν σε έναν προγραμματικό διάλογο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη «για να μπορέσουμε πραγματικά να αναχαιτίσουμε αυτά τα φαινόμενα» και κατέληξε λέγοντας: «Είναι δύο κόσμοι. Ένας κόσμος που συσσωρεύει με πολύ εύκολο τρόπο τον πλούτο που παράγεται από τους πολλούς και ένας κόσμος που λέει ότι δικαιούμαστε κι εμείς, οι πολλοί, θέση στον ήλιο της κοινωνικής δικαιοσύνης».