Σε καθεστώς μίνι lockdown βρίσκονται επτά περιφερειακές ενότητες στη Βόρεια Ελλάδα με τους επιστήμονες να ανησυχούν για την αύξηση των κρουσμάτων. Από την Πέμπτη, στον κατάλογο των «κόκκινων» περιοχών προστέθηκαν η Καστοριά, η Ξάνθη και η Δράμα, ενώ συνεχίζουν να βρίσκονται σε μίνι lockdown η Πιερία, η Ημαθία, η Πέλλα και η Καβάλα.
Στις περιοχές αυτές, όπως έχει αναφέρει και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η εμβολιαστική κάλυψη είναι χαμηλή, ενώ, όπως φαίνεται από τα κρούσματα που αυξάνονται, υπάρχει και πλημμελής εφαρμογή των μέτρων προστασίας όπως οι αποστάσεις, μάσκες κ.ά.
Τα νέα περιοριστικά μέτρα που ισχύουν από την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου έως και την Παρασκευή 1η Οκτωβρίου στις επτά περιοχές περιλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας από 01:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί -με εξαίρεση σοβαρούς λόγους υγείας και εργασίας- απαγόρευση της μουσικής όλο το 24ωρο στους χώρους εστίασης και ψυχαγωγίας και παράλληλα απαγορεύεται η διενέργεια οποιασδήποτε μορφής εκδηλώσεων έναντι οποιασδήποτε μορφής ανταλλάγματος, με φυσική παρουσία πλήθους άνω των 20 ατόμων σε ιδιωτικό, μη επαγγελματικό χώρο.
Αρκούν όμως αυτά τα μέτρα για να ανακόψουν την επιθετική πορεία της πανδημίας και την αύξηση των κρουσμάτων;
Ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, μιλώντας στο Sputnik υποστήριξε ότι αρκούν, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «τα μέτρα δουλεύουν» κι ότι θα είναι αποτελεσματικά.
«Το είδαμε στην Κρήτη, όπου τα ίδια μέτρα επιβλήθηκαν για 3-4 εβδομάδες και έπεσαν τα κρούσματα» παρατήρησε ο κ. Εξαδάκτυλος.
Όσον αφορά γιατί αυτές οι περιοχές έγιναν «κόκκινες», τόνισε ότι η κύρια αιτία είναι το χαμηλό ποσοστό εμβολιασμού, παραθέτοντας ως παράδειγμα «τη Δράμα που το ποσοστό εμβολιασμού είναι στο 40%».
Οι αιτίες αύξησης κρουσμάτων στη Νάουσα
Ο δήμαρχος Νάουσας, Νικόλας Καρανικόλας, μιλώντας στο Sputnik απέδωσε την αύξηση των κρουσμάτων στο ποσοστό του εμβολιασμού που δεν είναι όσο θα έπρεπε για να χτιστεί τείχος ανοσίας στον πληθυσμό του νομού Ημαθίας, στους εργάτες γης από διάφορες χώρες που όλο το προηγούμενο διάστημα εργάζονταν στην περιοχή και φυσικά στο άνοιγμα των σχολείων.
Το μίνι lockdown πάντως, όπως είπε, έφερε «γκρίνια στους καταστηματάρχες εστίασης» που επικοινωνούν μαζί του γιατί ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας στην περιοχή δεδομένου ότι ενόψει του χειμώνα, θα μπορούν να δουλέψουν μόνο στους εσωτερικούς χώρους, κι αυτοί θα είναι μόνο για εμβολιασμένους και νοσήσαντες.
«Υπάρχει γκρίνια γιατί θα δουλεύουν με μισή πελατεία, δηλαδή το 50% που έχει πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης» είπε.
Άλλη πηγή έλεγε στο Sputnik ότι στα χωριά, η χαλαρότητα που επικρατεί πλέον λόγω και του καλοκαιριού και των καλών καιρικών συνθηκών έχει ως αποτέλεσμα λίγοι κάτοικοι να τηρούν τα μέτρα, δηλαδή να φορούν μάσκες και να μη συνωστίζονται με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την πορεία της διασποράς του ιού.
«Άνω του 70% ο εμβολιασμός στον δήμο Ξάνθης»
Ο δήμαρχος Ξάνθης, Μανώλης Τσέπελης μιλώντας στο Sputnik ανέφερε ότι τα μέτρα θα πρέπει να τηρηθούν με ευλάβεια, αν και, όπως είπε ο δήμος του, αδικείται, αφού το ποσοστό εμβολιασμού στα όρια του δήμου είναι υψηλό, ωστόσο πρόσθεσε ότι σε άλλες περιοχές της Ξάνθης το ποσοστό εμβολιασμού είναι χαμηλότερο.
«Ο δήμος Ξάνθης έχει υψηλό ποσοστό εμβολιασμού, είναι άνω του 70%, αλλά από εκεί και πέρα οι αποφάσεις των επιστημόνων είναι αυτές και αφορούν όλο τον νομό. Εμείς θα υπηρετήσουμε τις αποφάσεις όπως κάναμε πάντα ως κοινωνία για να μην έχουμε καμία παρενέργεια εις βάρος της υγείας των συνδημοτών μας. Αυτά τα μέτρα πρέπει να τα εφαρμόσουμε» τόνισε ο κ. Τσέπελης.
Πηγή: sputniknews.gr