Επερώτηση προς τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Χρήστο Παπαθεοδώρου και προς τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστο Μέτιο, με θέμα «Προβλήματα από την ανάρτηση των Δασικών Χαρτών», κατέθεσε η περιφερειακή παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωης».

Η επερώτηση έχει ως εξής:

Σαν Λαϊκή Συσπείρωση διατρανώνουμε την αντίθεση μας στους στόχους και τις επιδιώξεις της Κυβέρνησης η οποία με την ανάρτηση των δασικών χαρτών θέλει να προχωρήσει το σχέδιο αρπαγής της γης των μικρομεσαιων αγροτών προς όφελος των πολυεθνικών.

Με την πρόσφατη ανάρτηση των δασικών χαρτών, η Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η διαδικασία σε όλη την Ελλάδα. Η νέα ανάρτηση αποκάλυψε για άλλη μια φορά τις πολιτικές ευθύνες της σημερινής Κυβέρνησης της Ν.Δ., της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των άλλων αστικών κυβερνήσεων. Ευθύνες που αφορούν τη στρατηγική της εμπορευματοποίησης της γης γενικότερα και ιδιαίτερα της κρατικής δασικής. Αποκάλυψε, επίσης, τις τεράστιες αλλαγές στον χαρακτήρα και στη χρήση των δασών και δασικών εκτάσεων, σε εκτάσεις που έχουν γίνει τουριστικές επιχειρήσεις, βιομηχανικές εγκαταστάσεις, βίλες, ξενοδοχεία, οικισμοί, σπίτια, αγροτικές κλπ.

Εκτός από τις αλλαγές αυτές, που είναι «παράνομες», έχουν αναδειχθεί και πρόσθετα προβλήματα όπως:

-Να χαρακτηρίζονται ως δασικές, ιδιωτικές εκτάσεις που ήταν αγροτικές, καλλιεργούνταν από τους τότε ιδιοκτήτες, με ή χωρίς συμβόλαια και εγκαταλείφθηκαν για διάφορους λόγους όπως η γερμανική κατοχή, ο εμφύλιος πόλεμος, η μετανάστευση, η αναζήτηση δουλειάς στα αστικά κέντρα. Μάλιστα, αν κάποιες από τις εκτάσεις αυτής της κατηγορίας, βρίσκονται σε περιοχές στις οποίες ισχύει το τεκμήριο κυριότητας του Δημοσίου, μπορεί το κράτος στο πλαίσιο του Εθνικού Κτηματολογίου να αμφισβητήσει και την κυριότητα των εκτάσεων αυτών από τους νόμιμους κληρονόμους. (Η έκτακτη χρησικτησία στα δάση και τις δασικές εκτάσεις έπαψε να ισχύει το 1915).

-Εκτάσεις που έχουν εσφαλμένα χαρακτηρισθεί ως δασικές, λόγω του ότι οι ιδιωτικές μελετητικές εταιρείες που ανέλαβαν τη σύνταξη των χαρτών, δεν έκαναν λόγω κόστους τις απαραίτητες αυτοψίες και άλλες τεχνικές διαδικασίες και είναι υποχρεωμένες να αντιμετωπίσουν διορθώνοντάς τα οι δασικές υπηρεσίες.

-Δασικές εκτάσεις, κυρίως κρατικές, οι οποίες εκχερσώθηκαν και καλλιεργούνται για λόγους επιβίωσης από βιοπαλαιστές, χωρίς κανένα τυπικό νομιμοποιητικό στοιχείο, αλλά που είναι προφανής ο σκοπός (επιβίωση) της αλλαγής χρήσης.

-Δασικές εκτάσεις, οι οποίες βόσκονται για πάνω από 40 – 50 χρόνια και οι οποίες κινδυνεύουν να μην επιδοτηθούν ως βοσκότοποι (αν δεν ενταχθούν στις βοσκήσιμες γαίες), όπως μέχρι σήμερα και έτσι οι κτηνοτρόφοι να χάσουν τις όποιες ενισχύσεις. Ανάλογα και δασικές εκτάσεις που επιδοτούνταν ως γεωργικές καλλιέργειες, με αποτέλεσμα βιοπαλαιστές αγρότες να κινδυνεύουν να στερηθούν αγροτικό εισόδημα, αλλά ακόμη και να τους απαιτηθεί η επιστροφή των κάθε είδους ενισχύσεων – επιδοτήσεων, που έλαβαν στο παρελθόν.

Στα παραπάνω προβλήματα, έρχονται να προστεθούν.

1. Τα νέα τσουχτερά χαράτσια, ύψους 300-4.000 ευρώ, δηλαδή το κόστος που καλούνται να πληρώσουν λαϊκά στρώματα, για αντιρρήσεις σχετικά με το χαρακτήρα των εκτάσεων, καθώς και την αμοιβή ιδιώτη δασολόγου, δικηγόρου, μηχανικού, τοπογραφικά κλπ., είναι απαγορευτικά για χιλιάδες εργαζομένους και βιοπαλαιστές αγρότες, που δεν έχουν αποταμιεύσεις, αλλά μόνο χρέη που δεν μπορούν να πληρώσουν.

2. Οι ασφυκτικές προθεσμίες για την υποβολή των αντιρρήσεων, λόγω οικονομικών δυσκολιών, της μετανάστευσης και της πανδημίας, είναι πολύ μικρό χρονικό διάστημα για να προλάβουν οι ενδιαφερόμενοι να ασκήσουν αντιρρήσεις. Η παράταση που ανακοινώθηκε ότι θα δοθεί ρίχνει ουσιαστικά στάχτη στα μάτια των ενδιαφερομένων.

3. Η τεράστια υποστελέχωση της Δασικής Υπηρεσίας και οι ασφυκτικές προθεσμίες προετοιμασίας φακέλων και εξέτασης των αντιρρήσεων, δημιουργούν εξοντωτικές εργασιακές συνθήκες και οι αρμόδιοι υπάλληλοι έχουν φτάσει σε απόγνωση.

4. Η Κυβέρνηση, αντί να αντιμετωπίσει την κατάσταση (καθυστερήσεις, σφάλματα, αντιρρήσεις κλπ.) με άμεσες προσλήψεις και επίλυση των προβλημάτων που αναδείχθηκαν, προσπαθεί να ρίξει, μέσω κυβερνητικών και περιφερειακών στελεχών της, την ευθύνη στους δασικούς υπάλληλους οι οποίοι εφαρμόζουν τους νόμους που έχουν ψηφίσει τόσο η Κυβέρνηση της Ν.Δ. όσο και του ΣΥΡΙΖΑ.

Θυμίζουμε ότι υπάρχει δέσμευση της σημερινής Κυβέρνησης της Ν.Δ. και της προηγούμενης του ΣΥΡΙΖΑ προς την Τρόικα και την Ε.Ε. για ολοκλήρωση της διαδικασίας το 2021.

Τα προβλήματα αυτά, που για άλλη μια φορά αναδείχθηκαν, οδηγούν ήδη σε αγροτικές κινητοποιήσεις που είναι σε εξέλιξη.

Η κύρωσή τους θα διευκολύνει στο «ξεκαθάρισμα του τοπίου» στη γη, ώστε να επιταχυνθούν οι κερδοφόρες επενδύσεις στο πλαίσιο της «ανάπτυξής» τους από την οποία θα βγουν κερδισμένες οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, το μεγάλο τουριστικό κεφάλαιο και οι τράπεζες.

Χαμένοι θα βγουν οι μικροί και μεσαίοι αγροτοκτηνοτρόφοι αφού ανάμεσα στις συνέπειες που θα έχει η κύρωσή τους θα είναι η καταστροφή της μικρής και μεσαίας ιδιοκτησίας, η συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια αλλά και η διευκόλυνση της καταστροφής εκτάσεων δασικού χαρακτήρα,.

ΕΠΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Περιφερειάρχης, με βάση τα παραπάνω, τι μέτρα θα πάρει και σε τι ενέργειες θα προβεί η Περιφέρεια ώστε:

1. Το κράτος με δική του ευθύνη να αντιμετωπίσει όλες τις κατηγορίες προβλημάτων που προκύπτουν και χωρίς καμιά οικονομική επιβάρυνση στα λαϊκά στρώματα για τις αντιρρήσεις (παράβολα κλπ.);

2. Να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να παραταθεί η προθεσμία άσκησης αντιρρήσεων δωρεάν για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε όλες τις περιοχές που αναρτήθηκαν δασικοί χάρτες και να δοθεί ανάλογο δικαίωμα και για τις παλιές αναρτήσεις;

3. Να μην επιστραφούν ενισχύσεις που έλαβαν μικρομεσαίοι, βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι, επειδή οι εκτάσεις που βοσκούν δεν εντάχθηκαν -και πρέπει να ενταχθούν- στις βοσκήσιμες γαίες, καθώς και βιοπαλαιστές αγρότες που παίρνουν ενισχύσεις, καλλιεργώντας γεωργικές εκτάσεις που χαρακτηρίζονται στους χάρτες ως δασικές.

4. Να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική πολιτική και η πολιτική γης ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων;

5. Να προσληφθεί άμεσα το αναγκαίο μόνιμο επιστημονικό προσωπικό και να εξασφαλισθούν τα απαραίτητα μέσα και πόροι στις κρατικές Δασικές υπηρεσίες για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων;

6. Να μην αναγνωρισθούν και στους δασικούς χάρτες οι καταπατήσεις μεγαλοαγροτών, μεγαλοκτηνοτρόφων, μεγαλοξενοδόχων, μεγαλοκατασκευαστών;

7. Να δοθεί η δυνατότητα χρήσης των δασικών εκτάσεων που κατά το παρελθόν εκχερσώθηκαν και καλλιεργούνται για λόγους επιβίωσης, από βιοπαλαιστές αγρότες, χωρίς κανένα τυπικό νομιμοποιητικό στοιχείο της αλλαγής χρήσης;.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Τρέλλης Χρήστος

Συμεωνίδης Θεόδωρος

Στεφανίδης Γιάννης