ρεις νομοθετικές παρεμβάσεις και μία υπουργική απόφαση που αφορούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις πρόκειται να ενεργοποιήσει τους επόμενους μήνες το υπουργείο Οικονομικών.

Πρώτη θέση στην ατζέντα του οικονομικού επιτελείου έχει το νομοσχέδιο για τον ΕΝΦΙΑ που προβλέπεται να κατατεθεί έως το τέλος του μήνα στη Βουλή.

Παράλληλα, σε εκκρεμότητα βρίσκεται η υπουργική απόφαση για την έξτρα έκπτωση φόρου με τις e-αποδείξεις, ενώ ακολουθούν η ρύθμιση που προβλέπει τη μείωση κατά 30% του συντελεστή του φόρου εισοδήματος επί πέντε έτη για συγχωνεύσεις και συνεργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών, αλλά και το νομοσχέδιο που θα τακτοποιεί οριστικά το θέμα με τις καταπατημένες εκτάσεις και ακίνητα του Δημοσίου.

Ειδικότερα:

Νέος ΕΝΦΙΑ

Εως το τέλος του μήνα αναμένεται να κατατεθεί το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον κύριο και συμπληρωματικό φόρο, ώστε τον Απρίλιο να αναρτηθούν τα νέα εκκαθαριστικά του φόρου ακινήτων. Η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ ανέρχεται σε 13% και εξουδετερώνει για 8 στους 10 φορολογούμενους τις αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες.

Το 2022, το συνολικό ποσό βεβαίωσης θα διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, στα 2,23 δισ. ευρώ, μειωμένο κατά 350 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2021. Με τις παρεμβάσεις συγχωνεύονται κλιμάκια και μειώνονται οι συντελεστές για τα ακίνητα που βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης από 1.000 έως 2.500 ευρώ, αλλά καθιερώνονται νέο αυξημένοι συντελεστές για ακίνητα που η αξία τους υπερβαίνει τα 2.501 ευρώ. Ο συντελεστής του βασικού φόρου κτισμάτων για τιμή ζώνης από 1.051 έως 1.500 ευρώ το τ.μ. διαμορφώνεται σε 2,80 ευρώ το τ.μ., αντί 3,70 ευρώ που ισχύει σήμερα, ενώ για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.500 ευρώ ο συντελεστής διαμορφώνεται σε 3,70 ευρώ το τ.μ., όταν με βάση το ισχύον καθεστώς για τιμή ζώνης από 1.501 έως 2.000 ευρώ ο συντελεστής είναι 4,5 ευρώ το τ.μ. και από 2.001 έως 2.500 ευρώ αυξάνεται στα 6 ευρώ.

Επίσης, «κουρεύονται» έως και 80% οι συντελεστές του βασικού φόρου οικοπέδων. Για παράδειγμα για αξία οικοπέδου από 75 έως 100 ευρώ το τ.μ. ο συντελεστής πέφτει σε 0,0375 αντί για 0,1850 ευρώ.

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ ενσωματώνεται στον κύριο. Θα επιβάλλεται πρόσθετος φόρος με ειδική κλίμακα σε ακίνητα που η αξία τους ξεπερνά τα 400.000 ευρώ και η συνολική περιουσία του ιδιοκτήτη τα 300.000 ευρώ.

Φοροκίνητρα για συγχωνεύσεις

Ισχυρά φορολογικά κίνητρα για συγχωνεύσεις και συνεργασίες μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και ελεύθερων επαγγελματιών (όπως μηχανικών, δικηγόρων, αρχιτεκτόνων) θα δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Προβλέπει έκπτωση φόρου εισοδήματος 30% για πέντε έτη, υπό την προϋπόθεση ότι η εταιρική σχέση θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 5 έτη, και προνομιακή πρόσβαση στα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης για αυτούς οι οποίοι προβαίνουν σε συνεργασίες. Στην περίπτωση, δηλαδή, συγχωνεύσεων και μετασχηματισμών ο φορολογικός συντελεστής μειώνεται από το 22% στο 15,5%. Το μέτρο αφορά άμεσα στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, και συγκεκριμένα για την περίπτωση των μετασχηματισμών, στις μεσαίες επιχειρήσεις που απασχολούν μέχρι 250 εργαζομένους και των οποίων ο ετήσιος κύκλος εργασιών δεν υπερβαίνει το ποσό των 50.000.000 ευρώ. Για την περίπτωση των συνεργασιών αφορά στις μικρές επιχειρήσεις που απασχολούν 50 εργαζομένους και ο ετήσιος κύκλος εργασιών των οποίων δεν υπερβαίνει το ποσό των 10.000.000 ευρώ.

Εξαγορά καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου

Tάξη στα ιδιοκτησιακά δικαιώματα του Δημοσίου, αντιμετωπίζοντας το χρόνιο πρόβλημα των καταπατημένων ακινήτων, γαιών και οικισμών, επιχειρεί να βάλει το υπουργείο Οικονομικών με νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει το επόμενο διάστημα. Στόχος του νέου σχεδίου νόμου είναι η οριστική αντιμετώπιση των αυθαίρετων καταπατήσεων της περιουσίας του Δημοσίου, ενώ το ενδιαφέρον εστιάζεται στο κόστος της απόκτησης των οριστικών τίτλων κυριότητας από τους καταπατητές, η οποία αναμένεται να είναι ένα ποσοστό επί της τρέχουσας αντικειμενικής αξίας.

Το πρόβλημα ξεκινά πριν από 100 χρόνια, με τις μετακινήσεις πληθυσμών λόγω της Μικρασιατικής Καταστροφής και την ανάγκη τους να εξασφαλίσουν στέγη. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, από το σύνολο της δημόσιας περιουσίας έχει καταπατηθεί το 47% των αστικών ακινήτων και το 64% των αγροτικών εκτάσεων. Η πλειονότητα των δημοσίων ακινήτων στην Αττική είναι μερικώς ή εξ ολοκλήρου καταπατημένα, σε ποσοστό που φτάνει το 80%. Για πολίτες με οικονομική αδυναμία αναμένεται να είναι χαμηλό το τίμημα.

Εξτρα έκπτωση φόρου με e-αποδείξεις

Ένα βήμα πριν από τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως είναι η υπουργική απόφαση που προσδιορίζει ότι έως το 2025 το 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής προς συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους θα εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα των φυσικών προσώπων, ενώ ιατρικά έξοδα τα οποία θα εξοφλούνται με τον ίδιο τρόπο θα μετρούν διπλά στον υπολογισμό του ορίου 30% του εισοδήματος.

Με το συγκεκριμένο μέτρο οι φορολογούμενοι που θα ζητούν και θα παίρνουν αποδείξεις από  συγκεκριμένους επαγγελματίες θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από  30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τα 40.000 ευρώ.

Τα επαγγέλματα που θα δίνουν κίνητρα για τη συλλογή e-αποδείξεων αναμένεται να είναι: Δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ιδιωτικοί ερευνητές, εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών, εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών, νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές, ξυλουργοί, συνεργεία καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων, επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών, γραφεία ενοικίασης πολυτελών αυτοκινήτων, οδηγοί ταξί, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων και σκαφών αναψυχής, ψυκτικοί και επισκευαστές εγκαταστάσεων ψύξης, επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες, φωτογράφοι, εργολάβοι σκυροδέματος.

Πηγή: imerisia.gr