Στιγμιότυπο από την πρώτη ημέρα της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής για τις Προγραμματικές Δηλώσεις της Κυβέρνησης, Πέμπτη 6 Ιουλίου 2023.
(ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αφού ανέλυσε στη Βουλή στις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου του ΥΠΕΣ για το Δημόσιο: «Νέο σύστημα επιλογής διοικήσεων φορέων του δημοσίου τομέα», μίλησε για μια προσπάθεια αποκομματοποίησης του κράτους και εξάλειψη παθογενειών ετών.

Όπως είπε: “…όποιος έχει εμπιστοσύνη στις ικανότητές του δεν έχει να φοβηθεί τίποτα από τη διαδικασία.

Ο στόχος είναι σαφής: Ο κατάλληλος άνθρωπος στην κατάλληλη θέση.

Το νομοσχέδιο δεν παραπέμπει σε όσους αναζητούν ένα πόστο να βολευτούν.

Έχουμε υψηλές απαιτήσεις. Ανεξαρτησία, ικανότητες, έλεγχος και αποτελεσματικότητα.

Θέλουμε νέες μορφές σύχρονου management στο Δημόσιο με καθαρούς κανόνες.

Οι τεχνοκράτες δεν θα έχουν να φοβούνται πλέον από κομματικές αλλαγές.

Αναζητούμε στελέχη έμπειρα και εξειδικευμένα που μπορούν να συμβάλλουν στη δημόσια ζωή.

Με αξιοκρατεία και υψηλό πήχη. Χωρίς γραφειοκρατία και με λογοδοσία”.

Και ο Κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε:

“Μέχρι το τέλος του έτους θα δοκιμαστεί το νέο ν/σ στην πράξη και με την πρώτη προκήρυξη για τους διοικητές των νοσοκομείων”.

Επίσης, ο Κ. Μητσοτάκης προανήγειλε “αναλογικές” αυξήσεις στις απολαβές σε διοικητές οργανισμών και νοσοκομείων στο μέχρι το ύψος των απολαβών του γενικού γραμματέα,  αλλά και bonus σε περίπτωση επίτευξης στόχων.

Έκλεισε την ομιλία του λέγοντας ότι “αυτή είναι μια μεταρρύθμιση που χρωστάμε στη χώρα και στους πολίτες”.

“Πάμε να  σπάσουμε αυτό που όλοι τόσο καιρό έλεγαν ότι και άξιος να είσαι, αν δεν έχεις γνωστό, δεν μπορείς να μπεις στο δημόσιο”.

Τι προβλέπει το σχέδιο νόμου

Θυμίζουμε ότι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών ως προς το σκέλος επιλογής διοικήσεων φορέων του Δημοσίου, προβλέπει ότι:

– Η διαδικασία επιλογής υπάγεται πλέον στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού, για ενίσχυση της διαφάνειας και της αντικειμενικότητας.

– Οι Φορείς ομαδοποιούνται, ανάλογα με το εύρος και το είδος των αρμοδιοτήτων τους και οι διαδικασίες διαφοροποιούνται π.χ. για την επιλογή επικεφαλής φορέα εθνικής εμβέλειας και για τους φορείς τοπικής εμβέλειας.

– Αυξάνονται οι απαιτήσεις για τυπικά προσόντα. Όλοι οι υποψήφιοι πρέπει να κατέχουν υποχρεωτικά πτυχίο ανώτατης εκπαίδευσης, πολύ καλή ή καλή, κατά περίπτωση, γνώση ξένης γλώσσας και ανά περίπτωση εργασιακή εμπειρία με συνάφεια στο αντικείμενο ενδιαφέροντός τους.

– Διεξάγεται τεστ δεξιοτήτων των υποψηφίων για συγκεκριμένες ομάδες φορέων. Διασφαλίζεται, έτσι, η καταλληλότητα των υποψηφίων για τις προκηρυσσόμενες θέσεις, καθώς διακριβώνεται με αξιόπιστο και αντικειμενικό τρόπο ότι μπορούν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους.

– Εξορθολογίζονται οι διαδικασίες επιλογής. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι προγραμματίζεται να εκδοθεί μία ενιαία προκήρυξη για τους 120 διοικητές νοσοκομείων αντί για 120 ξεχωριστές προκηρύξεις και 120 ξεχωριστές διαδικασίες. Με τον τρόπο αυτό εξοικονομούνται ανθρώπινοι πόροι, εργατοώρες, χρόνος και δημόσιο χρήμα.

Ως προς τον δεύτερο άξονα του νομοσχεδίου, ο οποίος εδράζεται στη σταθερή στοχοθεσία και αξιολόγηση για τις νέες Διοικήσεις Φορέων του Δημοσίου, προβλέπεται:

– Η κατάρτιση ετησίων σχεδίων δράσης για κάθε Φορέα, τα οποία περιλαμβάνουν προγραμματισμό δράσεων, καινοτομίες, ποιοτικούς και συγκεκριμένους ποσοτικούς στόχους, τα οποία θα εγκρίνονται από τον αρμόδιο υπουργό

– Οι Διοικήσεις να υπογράφουν συμβόλαιο απόδοσης, το οποίο θα αναφέρει συγκεκριμένες δράσεις και στόχους και το οποίο θα αναρτάται στην ιστοσελίδα του εποπτεύοντος Υπουργείου.

-Αξιολόγηση Διοικήσεων σε ετήσια βάση και, ανάλογα με την επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί, να δίνεται η δυνατότητα ανταμοιβής – bonus παραγωγικότητας, ενώ ο αρμόδιος υπουργός μπορεί να αποφασίσει την άμεση λήξη της θητείας τους σε περίπτωση μη επίτευξης των στόχων που έχουν τεθεί.

– Εργαζόμενοι στους φορείς, προϊστάμενοι οργανικών μονάδων, να μπορούν να υποβάλουν τη γνώμη τους για την απόδοση του επικεφαλής και οι γνώμες αυτές θα λαμβάνονται υπόψη από τον Υπουργό, στο πλαίσιο της ετήσιας αξιολόγησης.

Πηγή: aftodioikisi.gr