Σε μήνυμά του για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γρηγόρης Παπαεμμανουήλ ανέφερε τα εξής:

Η 5η Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος καθιερώθηκε για πρώτη φορά το 1974 από τα Ηνωμένα Έθνη, έτσι ώστε να εντάξει την αειφόρο ανάπτυξη στην παγκόσμια ατζέντα. Σκοπός της καθιέρωσης αυτής της διεθνούς ημέρας ήταν να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αντιμετώπιση σύγχρονων περιβαλλοντικών προβλημάτων, να αναδείξει θέματα όπως η εξάντληση της στιβάδας του όζοντος, οι τοξικές χημικές ουσίες, η απερήμωση, τα εγκλήματα κατά της άγριας πανίδας, ο ανθρώπινος υπερπληθυσμός και η υπερθέρμανση του πλανήτη και να εξελιχθεί σε μία παγκόσμια πλατφόρμα για την ανάληψη δράσης σε επείγοντα περιβαλλοντικά θέματα.

Ο φετινός εορτασμός από τα Ηνωμένα Έθνη έχει θέμα «Μόνο Μία Γη». Σε όλο το σύμπαν υπάρχουν δισεκατομμύρια γαλαξίες, στο γαλαξία μας υπάρχουν δισεκατομμύρια πλανήτες, αλλά υπάρχει μόνο μία γη. Για αυτό ας την προσέξουμε.

Το φετινό μήνυμα είναι να κάνουμε τις κοινωνίες μας πιο συμπεριληπτικές για όλους, πιο δίκαιες και με οργάνωση με περισσότερο σεβασμό στο περιβάλλον. Πρέπει να μετασχηματιστεί το μοντέλο ανάπτυξης από ένα μοντέλο επιβλαβές για το περιβάλλον, σε ένα μοντέλο επωφελές για το περιβάλλον. Οι λύσεις και η τεχνολογία προς αυτή την κατεύθυνση υπάρχουν και θα πρέπει να τις ενεργοποιήσουμε.

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2022 με θέμα «Μόνο Μία Γη» αποτελεί το έναυσμα για μία συλλογική, μεταρρυθμιστική δράση σε παγκόσμιο επίπεδο για να προστατεύσουμε και να αναμορφώσουμε τον πλανήτη μας.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος, η Αντιπεριφέρεια Δράμας δια της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Υδροοικονομίας Π.Ε. Δράμας, από τις 1 έως τις 7 Ιουνίου, στο Πάρκο Αγαλμάτων του Διοικητηρίου Δράμας, ανέλαβε την πρωτοβουλία πραγματοποίησης σειράς δράσεων με τίτλο «ΤΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΜΑΣ-Η ΖΩΗ ΜΑΣ 2022», σε συνεργασία με την Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Δραμας και το Κέντρο Ενημέρωσης Οροσειράς Ροδόπης-Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Ροδόπης-Νέστου.

Οι δράσεις με μαθητές Δημοτικών Σχολείων του Νομού μας περιλαμβάνουν εικονική περιήγηση σε περιοχές ιδιαίτερης οικολογικής αξίας-προστατευόμενων περιοχών του Νομού Δράμας, με την χρήση συσκευής-πλατφόρμας εικονικής πραγματικότητας, με την προβολή φωτογραφιών και video, καθώς και με την χρήση γεωγραφικού προγράμματος, υβριδικό κυνήγι θησαυρού, με θέμα οικολογικά στοιχεία της περιοχής μας και δραστηριότητες με την «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΒΑΛΙΤΣΑ» του Κέντρου Ενημέρωσης Οροσειράς Ροδόπης. Τέλος, διανεμήθηκαν από τον Αντιπεριφερειάρχη μπλουζάκια με το λογότυπο της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης και κοινωνικά μηνύματα για το περιβάλλον.

 

Γρηγόρης Β. Παπαεμμανουήλ

Αντιπεριφερειάρχης Δράμας