Στο ζύγι της κυβέρνησης τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μία μείωσης στον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης – «Ένα καλό και πολλά κακά» βλέπει σε οριζόντιες μειώσεις το οικονομικό επιτελείο

Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις για το Fuel Pass και το επίδομα βενζίνης, καθώς στις 10 Ιουνίου κλείνει η σχετική πλατφόρμα και στο κυβερνητικό επιτελείο αναζητούν ήδη τη μορφή που θα έχει η νέα παρέμβαση για τα καύσιμα, ανάλογα με τις δημοσιονομικές αντοχές.

Το αίτημα που ακούγεται όλο και πιο φωναχτά πλέον από την αγορά αλλά και πολιτικά κόμματα, αφορά στη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στη βενζίνη, η τιμή της οποίας αυξάνεται αλματωδώς. Ωστόσο το ενδεχόμενο αυτό από χθες απομακρύνεται, μετά τις δηλώσεις του Χρήστου Σταϊκούρα, ο οποίος χαρακτήρισε ως μη αποτελεσματικό το μέτρο τη μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

Το προφανές «καλό» -που ούτε ο υπουργός Οικονομικών αρνείται- από τη μείωση κατά ένα μέρος του Ειδικού Φόρου στη βενζίνη (που σήμερα φτάνει συνολικά στα 0,70 ευρώ ανά λίτρο ή 0,87 με ΦΠΑ 24%) είναι ότι θα πάρουν ανάσα και τα νοικοκυριά, και οι επαγγελματίες των καυσίμων που θα δουν τις πωλήσεις να ανεβαίνουν.

Από την άλλη όμως, στο υπουργείο Οικονομικών βλέπουν και πολλά «κακά» από ένα τέτοιο μέτρο.

Πηγή: protothema.gr