ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΗΣ ΚΑΜΠΑΝΙΑΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΝΕΩΝ ΜΕΛΩΝ ΜΕ ΟΜΙΛΗΤΕΣ ΤΗΝ Κ. ΝΟΤΟΠΟΥΛΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ ΣΤ. ΚΑΛΠΑΚΗ

 

  •  «Κάθε δημοκρατικός πολίτης, κάθε αριστερός, κάθε σοσιαλιστής, κάθε οικολόγος, αλλά και κάθε πολίτης που πίστεψε στον ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να μπει μπροστά»

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Ανοιχτή εκδήλωση, στο πλαίσιο της καμπάνιας εγγραφής νέων μελών, διοργάνωσε η Ν.Ε. Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ, την Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2019, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας. Ομιλητές της εκδήλωσης ήταν η κ. Κατερίνα Νοτοπούλου, Βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, και ο κ. Στέργιος Καλπάκης, Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ.

Όπως ανέφερε, σε δηλώσεις του, ο Γραμματέας της Ν.Ε. Δράμας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Καρβούνης για την καμπάνια εγγραφής νέων μελών, «η προσπάθεια επισήμως ξεκίνησε αυτή την εβδομάδα με την περιοδεία του Αλέξη Τσίπρα στην Αχαΐα και τη λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Βέβαια η προσπάθεια ξεκίνησε ουσιαστικά την επαύριο των εκλογών, όπου υπήρχε μεγάλη διαθεσιμότητα εγγραφής νέων μελών και μέσα από αυτή την συνέλευση θα επισημοποιηθούν και θα γίνουν μέλη αυτοί που ήδη γραφτήκανε». Ακόμη, ο κ. Καρβούνης επεσήμανε πως «η προσπάθεια είναι στην αρχή» και «θα κορυφωθεί όταν γίνει το συνέδριο, για το οποίο δεν έχει οριστεί ημερομηνία. Λογικά θα γίνει στο τέλος Φεβρουαρίου», καθώς «η καμπάνια είναι τρίμηνη». «Άρα είμαστε στην αρχή και είμαστε αισιόδοξοι ότι σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό ο ΣΥΡΙΖΑ θα μεγαλώσει, θα γίνει μια προσπάθεια και μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας αντιστοίχησης των οργανωμένων δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ με τους ψηφοφόρους. 1.800.000 άνθρωποι ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τα οργανωμένα μέλη του έως τώρα ήταν 20.000» σημείωσε ο κ. Καρβούνης, ο οποίος πρόσθεσε: «Είμαστε αισιόδοξοι ότι θα πάμε καλά, σε μια προσπάθεια η οποία έχει αρχή, αλλά δεν ξέρουμε πως θα φτάσουμε στο τέλος, γιατί είναι μια προσπάθεια καινούργια, με πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά μέσω της ψηφιοποίησης. Βαδίζοντας σε αυτό το δρόμο, φιλοδοξούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, εκτός από μαζικό κόμμα, θα γίνει πιο δημοκρατικός, πιο λαϊκός. Ένα κόμμα το οποίο θα μπορεί να είναι γειωμένο στην ελληνική κοινωνία, στους μαζικούς χώρους και θα είναι ένα κόμμα πραγματικά όπως αρμόζει σε μια Αξιωματική Αντιπολίτευση, που φιλοδοξεί στις επόμενες εκλογές να ξαναγίνει Κυβέρνηση».

Αναφερόμενος στους λόγους για τους οποίους ένας πολίτης πρέπει να γίνει μέλος του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καρβούνης δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ αυτή τη στιγμή, και με τη ψήφο των πολιτών στις 7 Ιουλίου, αλλά και στις προηγούμενες εκλογικές διαδικασίες, κατοχυρώνεται πια ως ο εναλλακτικός πόλος απέναντι στη δεξιά παράταξη. Άρα κάθε πολίτης που αυτοτοποθετείται στον δημοκρατικό, προοδευτικό, αριστερό χώρο, μέσα από την εγγραφή του στον ΣΥΡΙΖΑ έχει κι αυτός τη δυνατότητα να συνδιαμορφώσει πολιτικές. Γιατί η φιλοδοξία δεν είναι απλώς να γραφτούν μέλη και να έχεις έναν εκλογικό μηχανισμό, αλλά μία νέα αντίληψη για την πολιτική, όπου διαχέεται η εξουσία σε όλα τα μέλη, και τα μέλη έχουν αρμοδιότητες, δικαιώματα και υποχρεώσεις. Μέσα από την πλατφόρμα, η οποία θα είναι μια πλατφόρμα όχι μόνο για εγγραφή μελών, αλλά και ένα φόρουμ διαλόγου, θα γίνει προσπάθεια το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ να συνδιαμορφωθεί από όλους αυτούς τους πολίτες που γίνονται μέλη με τον τρόπο που οι ίδιοι επιλέγουν. Άρα, λοιπόν, το κρίσιμο ερώτημα είναι πώς ο κάθε δημοκρατικός πολίτης θα αναλάβει κι ο ίδιος μία ευθύνη να διαμορφωθεί ένας πραγματικά εναλλακτικός πόλος, αξιόπιστος, απέναντι στην δεξιά παράταξη, που, κακά τα ψέματα, σήμερα είναι πάρα πολύ ισχυρή και έχει ηγεμονία, κυρίως γιατί έχει μια τρομακτική στήριξη από τα κυρίαρχα Μ.Μ.Ε.. Αυτό το πράγμα δεν μπορούμε να το σπάσουμε διαφορετικά, πάρα μόνο με τη συμμετοχή των πολιτών και επίσης μέσα από την χρησιμοποίηση των ψηφιακών εργαλείων».

«Ένα αριστερό κόμμα δεν μπορεί πάρα να είναι μαζικό»

 

Στις δηλώσεις της η Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατερίνα Νοτοπούλου ανέφερε πως «Ο Αλέξης Τσίπρας, ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, έχει απευθύνει δημοκρατικό προσκλητήριο σε κάθε προοδευτικό πολίτη, σε κάθε δημοκρατικό πολίτη. Βρισκόμαστε, λοιπόν, σήμερα (σ.σ. Κυριακή 20 Οκτωβρίου) για να δυναμώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ, κυρίως όμως όχι μόνο για να επιμείνουμε στην οργανωτική σχέση, αλλά στην οικοδόμηση μιας νέας σχέσης των ανθρώπων, των προοδευτικών πολιτών, με την πολιτική. Νομίζω πως είναι αυτό που έχει ανάγκη κυρίως η νεολαία, να ξαναπιστέψει ότι η πολιτική είναι αλλιώς και ότι μπορούμε να διαμορφώσουμε τον κόσμος μας πιο δίκαιο».

Ειδικότερα για την καμπάνια εγγραφής νέων μελών, η κ. Νοτοπούλου επεσήμανε: «Ένα αριστερό κόμμα δεν μπορεί πάρα να είναι μαζικό. Δεν μπορείς να εκφράζεις τους πολλούς, χωρίς αυτοί οι πολλοί να αποφασίζουν οι ίδιοι, να παίρνουν τον ΣΥΡΙΖΑ στα χέριά τους. Άρα κάθε δημοκρατικός πολίτης, κάθε αριστερός, κάθε σοσιαλιστής, κάθε οικολόγος, αλλά και κάθε πολίτης που πίστεψε στον ΣΥΡΙΖΑ τα προηγούμενα χρόνια, πρέπει να μπει μπροστά. Να πάρει αυτή την υπόθεση στα χέριά του. Και για να εκφράζει τις ανάγκες, αλλά κυρίως για να φτιάξουμε μαζί το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας».

 

«Θέλουμε να φτιάξουμε ένα σύγχρονο αριστερό κόμμα του 21ου αιώνα»

 

Ο Γραμματέας της ΔΗΜΑΡ κ. Στέργιος Καλπάκης, σχετικά με την καμπάνια εγγραφής νέων μελών, δήλωσε: «Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών –μπορεί να χάσαμε, αλλά πήραμε ένα 32%- ήταν μια εντολή των προοδευτικών πολιτών της χώρας να μετασχηματιστούμε σε ένα μαζικό, λαϊκό, μεγάλο αριστερό κόμμα, που θα εκφράζει όλο τον προοδευτικό κόσμο της χώρας, όλες τις εκφάνσεις του προοδευτικού χώρου στην Ελλάδα από την Αριστερά μέχρι το προοδευτικό κέντρο. Στο πλαίσιο αυτό έχουμε αποφασίσει μια σειρά εξορμήσεων των κεντρικών στελεχών και προφανώς και του Αλέξη Τσίπρα του ίδιου σε όλη τη χώρα, προκειμένου να στείλουμε αυτό το μήνυμα στους προοδευτικούς πολίτες, να ενταχθούν, να πυκνώσουν τις γραμμές μας για το στόχο να γίνουμε ένα μαζικό κόμμα, το οποίο θα διεκδικήσει γρήγορα ξανά την διακυβέρνηση του τόπου σε προοδευτική κατεύθυνση».

Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να έχει ο ΣΥΡΙΖΑ από εδώ και πέρα, ο κ. Καλπάκης σημείωσε: «Το ζητούμενο δεν είναι αν ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία γίνουν ένα κεντροαριστερό ή ένα σοσιαλδημοκρατικό κόμμα. Νομίζω ότι αυτά τα σχήματα τα έχει ξεπεράσει η ίδια η Ιστορία, ο ίδιος ο χρόνος. Αυτό που λέω είναι ότι πρέπει να κάνουμε έναν φορέα της σύγχρονης Αριστεράς του 21ου αιώνα, μιας πλουραλιστικής, μιας πληθυντικής Αριστεράς, στην οποία θα βρίσκει τον εαυτό του κάθε προοδευτικός πολίτης. Σήμερα η μάχη για την μείωση των ανισοτήτων γίνεται σε πολλαπλά κοινωνικά πεδία. Επομένως δεν μπορούμε να συζητάμε με όρους παρελθόντος, με όρους που συζητούσαν τα αριστερά κόμματα τη δεκαετία του ’80 και του ’90. Αυτό το οποίο λέμε είναι ότι θέλουμε να φτιάξουμε ένα σύγχρονο αριστερό κόμμα του 21ου αιώνα. Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή ο ΣΥΡΙΖΑ και η Προοδευτική Συμμαχία, με το 32%, είναι το μεγαλύτερο κόμμα και της Αριστεράς αλλά και γενικότερα του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, των Σοσιαλιστών και των Πράσινων συμπεριλαμβανομένων, στην Ευρώπη. Εμείς, δηλαδή, σε αυτό που φτιάχνουμε θέλουμε να εκφράζεται και η παραδοσιακή Αριστερά, αλλά και ο κόσμος της Κεντροαριστεράς, ο κόσμος της Σοσιαλδημοκρατίας, ο κόσμος που έχει αγωνίες για την κλιματική κρίση της πολιτικής οικολογίας, αλλά και ο κόσμος του δημοκρατικού προοδευτικού κέντρου».