ΘΕΟΦΙΛΟΣ ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΡΟΟΔΕΥΤΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

Ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δκαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Θεόφιλος Ξανθόπουλος συνυπέγραψε ερώτηση 50 Βουλευτών με την οποία ζητούνται από την Κυβέρνηση απαντήσεις και διευκρινίσεις για το πόσοι είναι οι απόδημοι που με βάση τις προϋποθέσεις του νόμου, έχουν δικαίωμα ψήφου στις προσεχείς εκλογές.

Αφορμή της ερώτησης που κατατέθηκε με πρωτοβουλία της Γραμματέως της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ολγας Γεροβασίλη ήταν πρόσφατο πρωτοσέλιδο δημοσίευμα των Νέων, με υπέρτιτλο «Έτοιμη Δεξαμενή 800.000 Ψηφοφόρων» και τίτλο «Το Κρυφό Χαρτί για τις κάλπες». Σύμφωνα με το δημοσίευμα η «δεξαμενή» των αποδήμων με δικαίωμα ψήφου στην «επόμενη κάλπη» αριθμεί «σύμφωνα με τους πιο ψύχραιμους» 800.000 ψηφοφόρους.

Ωστόσο, τονίζουν οι βουλευτές, κατά τις εργασίες της διακομματικής επιτροπής του Υπουργείου Εσωτερικών για εξεύρεση κοινής συνισταμένης για το νομοσχεδίου της ψήφου των αποδήμων, γινόταν λόγος, αρμοδίως, για 407.000 ενεργά ΑΦΜ κατοίκων εξωτερικού και άρα εν δυνάμει ψηφοφόρων/εκλογέων.

Μάλιστα, όπως διευκρινίστηκε περαιτέρω κατά την κοινοβουλευτική επεξεργασία του νομοσχεδίου για την ψήφο των αποδήμων [και πλέον νόμου 4648/2019 (Α’ 205) για τη «Διευκόλυνση άσκησης εκλογικού δικαιώματος εκλογέων που βρίσκονται εκτός Ελληνικής Επικράτειας και τροποποίηση εκλογικής διαδικασίας»], εξασφαλίζοντας ευρύτατη κοινοβουλευτική συναίνεση: «οι Έλληνες κάτοικοι του εξωτερικού που κάνουν ενεργό φορολογική δήλωση κάθε χρόνο είναι 340.000».

Σύμφωνα ωστόσο με τον νόμο για την ψήφο των αποδήμων και συγκεκριμένα σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019, απαραίτητη προϋπόθεση για τους εκτός Επικρατείας εκλογείς, εκτός από το να είναι εγγεγραμμένοι στον εκλογικό κατάλογο δήμου της Ελληνικής Δημοκρατίας και να έχουν το δικαίωμα του εκλέγειν, είναι σωρευτικά τα ακόλουθα:

«α) να έχουν διαμείνει συνολικά δύο (2) έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων τριάντα πέντε (35) ετών από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης εγγραφής,

β) να έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος. Εξαρτώμενα μέλη των οικογενειών εξαιρούνται του περιορισμού της περίπτωσης β’ εφόσον: αα) δεν έχουν συμπληρώσει τα τριάντα(30) έτη και ββ) έχουν υποβάλει φορολογική δήλωση συγγενείς α΄ βαθμού κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος».

Οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνουν ότι με βάση τα παραπάνω, πόρρω απέχουν οι αναφορές στο ως άνω δημοσίευμα περί 800.000 εν δυνάμει ψηφοφόρων του ν. 4648/2019 από τις 340.000 για τις οποίες έκανε λόγο το Υπουργείο Εσωτερικών με βάση τα στοιχεία της Α.Α.Δ.Ε.

Με δεδομένο λοιπόν, ότι το ζήτημα άπτεται πρόδηλα του δημοσίου συμφέροντος για διαφάνεια ενώ ενδέχεται περαιτέρω να απασχολήσει αρμοδίως τη Διακομματική Επιτροπή του της παρ. 6 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019, η οποία μετά πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, θεσμοθετήθηκε ακριβώς για να διασφαλιστεί ο έλεγχος της διαδικασίας εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, ρωτούν τους αρμοδιους Υπουργούς:

-Ποιό είναι το πλήθος των ενεργών ΑΦΜ και άρα των εκτός Επικρατείας εν δυνάμει εκλογέων κατά την περ. β της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019;

-Από το ως άνω πλήθος ενεργών ΑΦΜ των εκτός Επικρατείας εν δυνάμει εκλογέων, ποιο το πλήθος εκείνων που έχουν διαμείνει συνολικά 2 έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά τα τελευταία 35 έτη κατά την περ. α της παρ. 2 του άρθρου 2 του ν. 4648/2019 κι άρα ποιο το σύνολο των εκτός Επικρατείας εκλογέων σήμερα;