Η συμφωνία αναμένεται εντός της εβδομάδας στο πλαίσιο των συζητήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών. Όπως συμβαίνει σε κάθε αντίστοιχη συζήτηση όλα τα προηγούμενα χρόνια, οι ελεγκτές αρχικά εμφανίστηκαν αρνητικοί στις προτάσεις της Ελληνικής πλευράς για μια νέα ρύθμιση των χρεών της πανδημίας.
Ωστόσο, η δήλωση του Ντέκλαν Κοστέλο στην ΕΡΤ στην οποία ανέφερε πως θα μελετηθεί προσεκτικά και με ανοιχτό μυαλό η πρόταση του υπουργείου Οικονομικών, προσθέτοντας ότι «είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε το χρέος που έχει δημιουργήσει η πανδημία αλλά με τέτοιο τρόπο που να παρέχει τα σωστά κίνητρα» αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας.
Όλες οι ενδείξεις συγκλίνουν ότι η τελική συμφωνία θα επιτρέπει με έως και 60 έντοκες δόσεις ιδιώτες και επαγγελματίες να τακτοποιήσουν τα χρέη που έφερε το lockdown και οι περιορισμοί στη λειτουργία της αγοράς. Παρόλα αυτά η κυβέρνηση διατηρεί στο τραπέζι την πρόταση ο τελικός αριθμός των δόσεων να μπορεί να φτάσει και τις 72.
Η ρύθμιση θα θυμίζει την πάγια ρύθμιση των 24 άτοκων ή 48 έντοκων δόσεων η οποία το προηγούμενο διάστημα λειτούργησε χωρίς προβλήματα. Ωστόσο, τα συσσωρευμένα χρέη που δημιούργησε η πανδημία καθιστά υποχρεωτική την αύξηση του τελικού αριθμού των δόσεων, προκειμένου να δοθεί μια ανάσα σε χιλιάδες φορολογούμενους.
Το μέγεθος του προβλήματος είναι μεγάλο, αν κανείς αναλογιστεί ότι το συνολικό «νέο ληξιπρόθεσμο» χρέος προς το Δημόσιο ανέρχεται σε 2,901 δισ. ευρώ με τους οφειλέτες να είναι συνολικά 3,9 εκατομμύρια.
Το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών προβλέπει την αποπληρωμή των χρεών στην εφορία που γεννήθηκαν από το ξέσπασμα της κρίσης το Μάρτιο του 2020 σε έως 60 μηνιαίες δόσεις με την καταβολή της πρώτης τον Ιανουάριο του 2022.
Ο τελικός αριθμός των δόσεων προκειμένου ο οφειλέτης να ρυθμίσει τα χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία θα ορίζεται με βάση το οικονομικό προφίλ του οφειλέτη, συνυπολογιζόμενο με το ύψος της οφειλής.
Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο στη ρύθμιση θα μπορούν να ενταχθούν:
– Επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή.
– Επιχειρήσεις, ελεύθεροι επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενοι που εμφάνισαν μείωση του τζίρου και περιλαμβάνονται στις λίστες με τους πληττόμενους ΚΑΔ
– Εργαζόμενοι που ήταν σε καθεστώς αναστολής και έλαβαν την αποζημίωση ειδικού σκοπού.
– Ιδιοκτήτες ακινήτων που εισέπραξαν μειωμένα ενοίκια
Παράλληλα το υπουργείο Οικονομικών προχωρά στην αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων με τις 100 ή 120 δόσεις για όσους τις έχασαν την περίοδο της πανδημίας. Το σχέδιο για την νέα ευκαιρία σε όσους έχασαν τη ρύθμιση προβλέπει αναβίωση των παλαιών ρυθμίσεων των 100 και 120 δόσεων για τους πληττόμενους φορολογούμενους που τις έχασαν μετά το Μάρτιο του 2020.
Το προηγούμενο παράθυρο ευκαιρίας που είχε ανοίξει ήταν τον Δεκέμβριο του 2020 για τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή με απώλεια στον τζίρο τους.
Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις μπορούσαν να ενταχθούν και πάλι στη ρύθμιση εφόσον:
• Είχαν χάσει τις ρυθμίσεις αυτές κατά τη διάρκεια του χρονικού διαστήματος Μαρτίου 2020 έως και Νοεμβρίου 2020.
• Πλήρωναν εμπρόθεσμα τη δόση του Δεκεμβρίου 2020 των ρυθμίσεων αυτών.
• Είχαν τακτοποιήσει ή εξοφλήσει με νόμιμο τρόπο τις λοιπές ληξιπρόθεσμες οφειλές τους μέχρι 31-12-2020.
• Είχαν εξοφλήσει όλες σχεδόν τις προ πανδημίας μηνιαίες δόσεις 100 δόσεων ή των 120 δόσεων
Πρόθεση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης είναι να δοθεί ανάσα στις επιχειρήσεις, τους επαγγελματίες αλλά και τους εργαζόμενους που επλήγησαν από την πανδημία καθώς από τον Ιανουάριο του 2022 θα πρέπει να αποπληρώσουν τα χρέη που έχουν παγώσει μέχρι το τέλος του έτους, τις οφειλές προς τον ΕΦΚΑ από εισφορές, τις επιστρεπτέες προκαταβολές και τις τρέχουσες φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.
Πηγή: Dikaiologitika.gr