ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΟΞΑΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ ΜΠΕΡΜΠΕΡΙΔΗ

 

  • «Η Δημοτική Αρχή του Δήμου Δοξάτου θα προσπαθήσει να καλύψει όσο είναι δυνατόν τη χαμένη πενταετία της γκρίνιας της μιζέριας και των εκδρομών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής που ταλαιπώρησε πολύ τους δημότες και τη δημόσια διοίκηση»
  • «Θερμές ευχαριστίες στους ελάχιστους στον αριθμό αλλά πολύ εργατικούς υπαλλήλους του Δήμου μας που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό προκειμένου να μείνει σε πολύ μεγάλο βαθμό καθαρός ο Δήμος μας, τόσο στην καθαριότητα όσο και στο πράσινο»
  • «Αν είχαμε αξιοποιήσει νωρίτερα ως Δήμος τον TAP, μας είπαν οι άνθρωποι επισκεπτόμενοι τα γραφεία τους, θα παίρναμε πολλά περισσότερα μέσα από το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας»
  • «Τα τιμολόγια που έρχονται στο Δήμο μέσα σε έναν, το πολύ δύο μήνες, έχουν εξοφληθεί, σε αντίθεση με ό,τι ίσχυε στο παρελθόν»
  • «Όλοι οι αγροτικοί δρόμοι αλλά και αυτοί που οδηγούν σε κτηνοτροφικές μονάδες θα στρωθούν, για να ακολουθήσουν οι βιομηχανικές μονάδες»

 

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

 

 

Ο Αντιδήμαρχος του Δήμου Δοξάτου, με αρμοδιότητες την Καθαριότητα, το Περιβάλλον, αλλά και την Αγροτική Ανάπτυξη, κ. Αθανάσιος Μπερμπερίδης συμπληρώνοντας ένα χρόνο σε αυτή την υπεύθυνη θέση, μίλησε στην εφημερίδα «Εργασία… συν» και ανέλυσε τα υπέρ και τα κατά αυτής της περιόδου.

Ακούραστος, εργατικός και χωρίς πολλά λόγια, αλλά με σαφή δείγματα έργου, βάζει τους στόχους για την επόμενη χρονιά και αποτυπώνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις παθογένειες της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής του απελθόντα πρώην Δημάρχου κ. Δημήτρη Δαλακάκη, χωρίς ωστόσο να αφήνει σκοτεινά σημεία στους δημότες του Δήμου Δοξάτου και να μην εξηγεί την προσπάθεια που καταβλήθηκε προκειμένου ο Δήμος Δοξάτου να κερδίσει εκτός όλων των άλλων την αξιοπιστία του απέναντι στον επιχειρηματικό κόσμο.

 

Κύριε Μπερμερίδη κατ’ αρχάς σας ευχαριστούμε για το γεγονός ότι αφιερώνετε από τον πολύτιμο χρόνο σας για αυτή τη συνέντευξη, που θεωρώ πως θα φωτίσει αρκετά σκοτεινά σημεία.

Κύριε Λάτσα, εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, αλλά και των εργαζομένων στον Δήμο, εμείς σας ευχαριστούμε που μας δίνετε βήμα έτσι ώστε να ενημερωθούν οι συνδημότες μας και να αναφερθούμε ενδεχομένως σε άγνωστες πτυχές για την Καθαριότητα, το Περιβάλλον, αλλά και την Αγροτική Ανάπτυξη του Δήμου Δοξάτου.

 

Θα ήθελα λοιπόν να μου πείτε σε αυτή τη χρονική διάρκεια του ενός έτους, ποια είναι τα θετικά σημεία και ποια τα αρνητικά για την Δημοτική Αρχή του κ. Θέμη Ζεκερίδη, για τον Δήμο Δοξάτου και κατ’ επέκταση για όλους τους κατοίκους του Δήμου.

Ειλικρινά δεν ξέρω από πού να ξεκινήσω και φοβάμαι μήπως ξεχάσω κάτι… Θα προσπαθήσω λοιπόν να αποτυπώσω όσο το δυνατόν καλύτερα όλα όσα συνέβησαν κατά τη χρονική αυτή περίοδο.

Το πρώτο και βασικό κ. Λάτσα είναι πως ο Δήμος Δοξάτου κέρδισε την αξιοπιστία του απέναντι στον επιχειρηματικό κόσμο της περιοχής πρωτίστως.

Δεν ήθελε κανείς να μας εξυπηρετήσει, δεν ήθελε κανείς να μας δώσει εμπορεύματα ή να μας παράσχει υπηρεσίες γιατί η προηγούμενη Δημοτική Αρχή χρωστούσε σε όλους σχεδόν τους επαγγελματίες με τους οποίους είχε συναλλαγές.

Εξηγήσαμε στους επαγγελματίες πως τίποτα δεν θα είναι ίδιο, όπως κατά τη διάρκεια της προηγούμενης θητείας, και τους παρακαλέσαμε να μας δώσουν μία ευκαιρία να το αποδείξουμε.

 

Άλλαξε το κλίμα κ. Αντιδήμαρχε;

Σαφώς και άλλαξε και τολμώ να σας πω πως τώρα έχουν ανοίξει όλες οι πόρτες και ειλικρινά χαίρονται όταν πηγαίνουμε να προμηθευτούμε πράγματα προκειμένου να κάνουν οι τεχνίτες και οι υπάλληλοι τη δουλειά τους.

 

Πόσο χρόνο αποπληρωμής σε υποχρεώσεις είχε ο Δήμος μέχρι που αναλάβατε κ. Μπερμερίδη;

Το ζήτημα δεν είναι μέχρι πόσο χρόνο είχε να αποπληρώσει τα τιμολόγια, αλλά η διαδικασία που έβαζε ο πρώην Δήμαρχος τους επαγγελματίες και τους οδηγούσε στα δικαστήρια προκειμένου να δικαιωθούν. Άλλωστε, κ. Λάτσα, είναι γνωστό πως η χρηματική αποδοχή των 820.000 ευρώ που αποδεχθήκαμε από το Υπουργείο Εσωτερικών είναι ένα μικρό μέρος των σχεδόν 2.000.000 ευρώ που οφείλει ο Δήμος. Περισσότερα για αυτό όμως μπορεί να σας πει ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Δημήτρης Καραμπακάλης, αλλά και ο Δήμαρχος κ. Θέμης Ζεκερίδης. Τέλος για να μη θεωρηθεί πως αποφεύγω να σας απαντήσω, θα σας πω πως ο χρόνος αποπληρωμής ήταν εκπληκτικά μεγάλος αν λάβουμε υπ’ όψη μας πως υπάρχουν οφειλές από το 2016-2017-2018 και 2019.

Πάντως τώρα που μιλάμε τα τιμολόγια που έρχονται στο Δήμο μέσα σε έναν, το πολύ δύο μήνες, έχουν εξοφληθεί, σε αντίθεση με ό,τι συνέβαινε στο παρελθόν. Δηλαδή κ. Λάτσα, κερδήθηκε η αξιοπιστία του Δήμου απέναντι στον επιχειρηματικό κόσμο του Δήμου Δοξάτου αλλά και της Δράμας γενικότερα.

 

Κατά την προεκλογική περίοδο γινόταν μία συζήτηση για χρηματικές δαπάνες που δεν έπρεπε (αν και σύννομες) να υπάρξουν. Για παράδειγμα, ξόδευε ο Δήμος χρήματα για την αποκομιδή των απορριμμάτων σε ιδιώτη. Τι έχετε να πείτε για το θέμα αυτό;

Πράγματι έτσι είναι. Από την πρώτη στιγμή είπαμε στοπ στον ιδιώτη, όχι γιατί δεν ήταν συνεπής στις υποχρεώσεις του αλλά λόγω υποχρεώσεων που δημιουργούνταν με αβέβαιο το πότε θα πληρωθούν. Στο σημείο αυτό θέλω να ευχαριστήσω τον ιδιώτη για την προσπάθεια που κατέβαλε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που είχε τη σύμβαση, αλλά και για άλλες παρεμβάσεις χωρίς να έχει καμία υποχρέωση στεκούμενος πάντα δίπλα στο Δήμο και στις υπηρεσίες του. Τον ευχαριστώ ειλικρινά και εύχομαι να συνεργαστούμε αν χρειαστεί και στη συνέχεια. Η δαπάνη κ. Λάτσα που είχε επωμιστεί ο Δήμος ήταν της τάξης των 240.000 ευρώ ετησίως και το τραγικό για τον επαγγελματία αυτόν είναι ότι ένα μεγάλο μέρος, 150.000 ευρώ, έχει οδηγηθεί ή θα οδηγηθεί στα δικαστήρια.

Τελευταία επίσης να σας πω πως ο Δήμος είχε νοικιάσει απορριμματοφόρο με μηνιαίο μίσθωμα 3.600 ευρώ το μήνα, επιβαρύνοντας το χρέος του Δήμου απέναντι σε αυτόν τον άνθρωπο κατά 40.000 ευρώ περίπου ετησίως.

Αλήθεια γιατί όλα αυτά; Ήταν αναγκαίο να επιβαρύνουμε ανθρώπους που είναι επαγγελματίες και μας βοήθησαν σημαντικά στο Δήμο με την παροχή της υπηρεσίας τους;

Σταματήσαμε επίσης τον καθαρισμό του Δημαρχείου από ιδιώτη γλυτώνοντας άλλα 18.000 ευρώ ετησίως ο Δήμος μας.

Αν δηλαδή κάνουμε μία πρόσθεση σε όλα αυτά και πούμε 240.000 για την αποκομιδή, 40.000 για την ενοικίαση του απορριμματοφόρου και 18.000 για τον καθαρισμό του Δημαρχείου, ο Δήμος «πλήρωνε» χωρίς να τα καταβάλει όλο το ποσόν των 298.000 ευρώ περίπου. Και ερωτώ… Είναι δυνατόν;

Επιστρέψτε μου εδώ να απευθύνω θερμές ευχαριστίες στους ελάχιστους στον αριθμό αλλά πολύ εργατικούς υπαλλήλους του Δήμου μας που έδωσαν τον καλύτερο τους εαυτό προκειμένου να μείνει σε πολύ μεγάλο βαθμό καθαρός ο Δήμος μας, τόσο στην καθαριότητα όσο και στο πράσινο.

 

Μου προξενεύτηκαν απορίες κ Μπερμπερίδη και ρωτώ γιατί νοικιάσατε απορριμματοφόρο αν και απ’ ότι γνωρίζω από το ρεπορτάζ υπήρχε υλικοτεχνική υποδομή (αυτοκίνητα στο Δήμο σας). Αυτά δεν χρησιμοποιήθηκαν;

Από πού να αρχίσω; Ξοδέψαμε κ. Λάτσα 15.000 ευρώ μόλις αναλάβαμε για επισκευή του τράκτορα ο οποίος ήταν 5 χρόνια ακινητοποιημένος και τον παραδώσαμε στη ΔΙΑΑΜΑΘ στην Αλεξανδρούπολη. Δαπανήσαμε άλλα 11.000 ευρώ για επισκευή απορριμματοφόρου το οποίο θα παραδώσουμε μέχρι τέλος της χρονιάς καθ’ ότι τελειώνει η σύμβασή μας για την παραχώρηση του στο Δήμο Δράμας. Και ξέρετε αυτά τα ποσά δεν υπήρχαν άμεσα και μας δημιούργησαν σειρά προβλημάτων που θα μπορούσαμε να είχαμε αποφύγει σε αναλώσιμα για τον στόλο των αυτοκινήτων μας όπως λάστιχα και άλλες άμεσες και επικίνδυνες για το προσωπικό μας επισκευές (αλλαγές ελαστικών και διάφορα άλλα μικροτεχνικά ζητήματα).

Μη ξεχνάτε πως ανασταλτικός παράγοντας ήταν και η καθυστέρηση της έγκρισης του προϋπολογισμού για το 2020, που αν δεν είχαμε αγκυλώσεις και εδώ, θα ήταν όλα ακόμα καλύτερα.

 

Πάντως τώρα παρατηρούμε και το λένε και οι κάτοικοι του Δήμου σας πως δεν υπάρχει η προηγούμενη κατάσταση με την αποκομιδή των απορριμμάτων. Έτσι είναι;

Ναι έτσι είναι και αυτό γιατί βγάλαμε και έκτακτο δρομολόγιο αποκομιδής το Σάββατο. Είμαι απόλυτα ευχαριστημένος από το προσωπικό που κάνουν ότι είναι δυνατόν για να μείνει ο Δήμος μας καθαρός κ. Λάτσα.

Επιπροσθέτως προχωρήσαμε σε αγορά 130 κάδων από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» αξίας 24.000 ευρώ, προκειμένου να αντικαταστήσουμε σπασμένους και με διάφορες άλλες φθορές. Ξεκινάμε το πρόγραμμα της ανακύκλωσης σύντομα (Χαρτί – Χαρτόνι) και αναμένουμε εντός του Οκτώβρη άλλους 29 κάδους με κίτρινο καπάκι για να γίνεται χρήση από τους συνδημότες μας. Προχωρήσαμε σε σύμβαση με την εταιρεία συλλογής ρούχων με 13 κάδους (χωρίς κανένα κόστος). Παράλληλα θα έχει ο Δήμος και ένα μικρό οικονομικό όφελος. Τέλος κάναμε σύμβαση με εταιρεία για ογκώδη αντικείμενα αλλά και μπαζοαπορρίμματα με ετήσιο κόστος 10.000 ευρώ, ενώ δεν αφήσαμε στην τύχη τους τα απόβλητα που περιέχουν μέσα φυτοφάρμακα, καθώς και κάθε άλλη συσκευασία φαρμάκων που χρησιμοποιούν οι αγρότες μας, με εταιρεία από την Κατερίνη συνολικής δαπάνης ετησίως 7.500-8.000 ευρώ.

 

Αυτά όλα κ. Αντιδήμαρχε δεν απαιτούν και ενίσχυση του στόλου και της υλικοτεχνικής υποδομής για το Δήμο σας;

Έχετε απόλυτο δίκιο και για τον λόγο αυτό ανανεώνουμε το στόλο μας σε μεγάλο βαθμό. Με τη συμβολή του TAP που στο παρελθόν τον είχαμε «αφορίσει» θα έχουμε στη διάθεση μας σύντομα ένα απορριμματοφόρο που θα κάνει μεν αποκομιδή, αλλά παράλληλα θα πλένει και κάδους (καδοπλυντήριο).

Επίσης ένα ακόμη απορριμματοφόρο ακόμα αξίας 165.000 ευρώ και ένα UNIMOC με προσαρμογή από μέρους μας ενός βραχίονα για καθαρισμούς δρόμων.

Το σύνολο όλων αυτών κ. Λάτσα είναι 380.000 ευρώ. Και αν είχαμε αξιοποιήσει νωρίτερα ως Δήμος τον TAP, μας είπαν οι άνθρωποι επισκεπτόμενοι τα γραφεία τους, θα παίρναμε πολλά περισσότερα μέσα από το πρόγραμμα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της εταιρείας. «Εμείς» όμως προτιμήσαμε να τρέχουμε στα δικαστήρια και να μην αξιοποιήσουμε τίποτα που θα ωφελούσε την τοπική μας κοινωνία. Δυστυχώς έτσι σκεφτόταν η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, ή αν θέλετε ο πρώην Δήμαρχος Δοξάτου.

 

Είστε ικανοποιημένοι με αυτόν τον εξοπλισμό, δηλαδή πιστεύετε πως είναι αρκετά όλα αυτά για να αντιμετωπίσετε την καθαριότητα και να διευκολύνετε το προσωπικό του Δήμου σας ώστε να εργάζεται με καλύτερες εργασιακές συνθήκες;

Ποτέ δεν θα είμαστε ευχαριστημένοι χωρίς αυτό να σημαίνει πως είμαστε πλεονέκτες.

Είμαστε και εμείς εργαζόμενοι, δεν είμαστε καρεκλοκένταυροι ή κρατικοδίαιτοι, και θέλουμε να έχουν ευκολίες για καλύτερη απόδοση οι εργαζόμενοι του Δήμου μας. Βάζουμε λοιπόν έναν ακόμα στόχο να πάρουμε ένα φορτηγό, καθώς και δύο αυτοκίνητα Φ.Ι.Χ. «βανάκια» προκειμένου να τα χρησιμοποιούν οι ηλεκτρολόγοι και οι υδραυλικοί μας μεταφέροντας τα εργαλεία τους και να μη χρησιμοποιούν τα δικά τους αυτοκίνητα.

 

Γνωρίζω και την ευαισθησία της Δημοτικής Αρχής για τους δημότες που δεν είναι πλέον κοντά μας. Τι προτίθεστε να κάνετε στα κοιμητήρια σε σχέση με την καθαριότητα κ. Αντιδήμαρχε;

Εύστοχη ερώτηση κ. Λάτσα και ενημερώνω λοιπόν και μέσω της εφημερίδας σας τους συνδημότες μας πως ήδη καθαρίσαμε τα παλαιά νεκροταφεία στον Άγιο Αθανάσιο και θα ακολουθήσουν και άλλες ανάλογες δράσεις όπου υπάρχουν κοιμητήρια στο Δήμο μας και όπου αυτό είναι απαραίτητο να γίνει. Προχωρήσαμε επίσης σε εκταφές προκειμένου να είμαστε έτοιμοι σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία να προβούμε σε ανάπλαση των συγκεκριμένων κοιμητηρίων του Αγ. Αθανασίου. Τέλος, να σας πω πως σεβόμενοι τους ανθρώπους που δεν είναι πλέον κοντά μας, αλλά και τις οικογένειές τους, προχωράμε και κάνουμε απολύμανση οστών χωρίς καμία απολύτως επιβάρυνση για τους δημότες μας.

 

Αν και «μπήκαμε» λίγο στα αγροτικά ζητήματα θα ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται με τον εξοπλισμό σε αυτόν τον ευαίσθητο τομέα καθ’ ότι ο Δήμος Δοξάτου είναι κατ’ εξοχήν αγροτικός Δήμος.

Και εδώ θεωρώ πως πάμε αρκετά καλά. Ήδη αποκτήσαμε ένα JCP καθώς και δύο Αγροτικά 4×4 τα οποία όμως χρεώνονται στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή, μέσα από το πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ». Εμείς διαθέσαμε 24.000 ευρώ για προμήθεια τριών χλοοκοπτικών, διαφόρων αναλωσίμων καθώς και για είδη πυροπροστασίας με παράλληλη βοήθεια όλων αυτών και στην υπηρεσία πρασίνου.

 

Υπάρχει μεγάλο δίκτυο αγροτικών δρόμων που οδηγούν σε χωράφια αλλά και εγκαταστάσεις κτηνοτρόφων. Τι σκέφτεστε ή μάλλον πώς σκέφτεστε να βοηθήσετε και αυτούς τους μαχητές της ζωής;

Έχουμε δεχθεί την δωρεά του TAP αδρανών υλικών 40.000 περίπου κυβικών και σε πρώτη φάση έχουμε προβεί στην αποθήκη αυτής της ποσότητας. Σε δεύτερη φάση όλοι οι αγροτικοί δρόμοι αλλά και αυτοί που οδηγούν σε κτηνοτροφικές μονάδες θα στρωθούν, για να ακολουθήσουν οι βιομηχανικές μονάδες. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως αν κάτι προκύψει και είναι περισσότερο αναγκαίο από τη σειρά που είπα δεν θα προηγηθεί.

 

Κύριε Αντιδήμαρχε, αν διαπιστώσετε ρύπανση θα προβείτε στο δικαίωμα που σας δίνει ο νόμος, δηλαδή στην επιβολή προστίμου ή σκέφτεστε το πολιτικό κόστος;

Προτιμώ να έχω κόστος κ. Λάτσα, παρά να αφήνω ατιμώρητο τον ανεύθυνο που κάνει κάτι τέτοιο. Να σας ενημερώσω πως στο Δήμο μας έχουμε «ανοίξει λογαριασμό» με τέτοια φαινόμενα και έχουν ήδη μπει σχετικά πρόστιμα σε δημότη ο οποίος ρύπαινε το περιβάλλον. Επίσης έχουμε προβεί σε προειδοποιητική σήμανση στο χείμαρρο Δοξάτου για τη μη απόθεση μπαζών και σκουπιδιών.

 

Υπάρχουν αρνητικά για τον Δήμο Δοξάτου κατά τον πρώτο αυτό χρόνο ανάληψης των καθηκόντων σας κ. Μπερμπερίδη;

Υπάρχουν δυστυχώς και θεωρώ ότι αργούμε στις διαδικασίες προμηθειών λόγω έλλειψης στελεχιακού δυναμικού στις υπηρεσίες. Δεν υπάρχει επίσης προσωπικό στο πράσινο και στη καθαριότητα. Να σας πω πως όλη η δουλειά μέχρι τώρα βγήκε με 3 άτομα. Αναμένουμε βέβαια 57 άτομα με σύμβαση 8μηνου και είμαι βέβαιος πως θα δρομολογηθούν και θα διορθωθούν πολλά. Γενικά κ Λάτσα δεν είμαστε ευέλικτοι στην καθημερινότητα λόγω και εδώ ελλείψεως προσωπικού.

 

Κύριε Μπερμερίδη να σας ευχαριστήσω για τη συνέντευξη αυτή και να ευχηθώ καλή δύναμη και καλή συνέχεια στο έργο σας.

Κλείνοντας κ. Λάτσα θέλω να ευχαριστήσω θερμά για μια ακόμα φορά τον Δήμαρχο για την εμπιστοσύνη του στο πρόσωπό μου, τους εργαζόμενους για την προσπάθεια που καταβάλουν αλλά και τους δημότες για την υπομονή που επιδεικνύουν.

Τέλος, διαβεβαιώνω πως η Δημοτική Αρχή του Δήμου Δοξάτου θα προσπαθήσει από κοινού να βοηθήσει και να καλύψει όσο είναι δυνατόν τη χαμένη πενταετία της γκρίνιας της μιζέριας και των εκδρομών της προηγούμενης Δημοτικής Αρχής που ταλαιπώρησε πολύ τους δημότες και τη δημόσια διοίκηση. Και επειδή υπάρχει συνέχεια στο δημόσιο βίο ζητώ συγνώμη εκ μέρους του Δήμου από όσους ταλαιπώρησαν οι προηγούμενοι συνάδελφοι.