ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ Π.Ε. ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΩΤΑ ΒΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

 

  • Πρόταση από Εταιρείες Συμβούλων για προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού στη Δράμα

 

Συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας πραγματοποιήθηκε το πρωί του Σαββάτου 10 Ιουλίου, στον αίθριο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Στη συνεδρίαση κλήθηκαν και συμμετείχαν εκπρόσωποι φορέων για να ενημερωθούν για τη λειτουργία και τους στόχους της Επιτροπής και σε επόμενο στάδιο να καταθέσουν τις προτάσεις τους.

Η Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης της Π.Ε. Δράμας είναι ένας νεοσύστατος θεσμός που απαρτίζεται από τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο, ως Πρόεδρο, και από τους κ.κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, Αντιπεριφερειάρχη Δράμας, Στέφανο Γεωργιάδη, Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Δράμας, Άγγελο Καλλία, Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας και Μανόλη Χατζόπουλο, Διευθυντή της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε., ως μέλη.

Η Επιτροπή έχει ως σκοπό τον ενιαίο τουριστικό σχεδιασμό για όλο το Νομό και κατ’ επέκταση την θεραπεία παθογενειών του παρελθόντος, όπου μεμονωμένα κάθε φορέας προσπαθούσε για την τουριστική ανάπτυξη. Η συγκεκριμένη εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο αποτέλεσε την απαρχή επαφών και κινήσεων, έτσι ώστε όλοι οι τοπικοί φορείς να γίνουν κοινωνοί του νέου σχεδιασμού που υπάρχει στο Νομό για την τουριστική του ανάπτυξη. Άλλωστε, μια από τις πρώτες ενέργειες της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης ήταν η σύσταση μιας ευρείας επιτροπής με τη συμμετοχή 17 φορέων, έτσι ώστε να υπάρχει ταχύτητα στη διάχυση της σχετικής πληροφορίας και παράλληλα ευκολία στη λήψη προτάσεων. Άλλωστε, το επόμενο χρονικό διάστημα η Επιτροπή θα αποστείλει επιστολές σε τοπικούς φορείς αφενός για να ορίσουν τους εκπροσώπους τους και αφετέρου για να υποβάλουν προτάσεις, έτσι ώστε να ενσωματωθούν στον στρατηγικό σχεδιασμό.

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, την Παρασκευή 9 Ιουλίου, τα μέλη της Επιτροπής συναντήθηκαν με τους Δημάρχους των τεσσάρων άλλων Δήμων του Νομού (Δοξάτου, Προσοτσάνης, Παρανεστίου και Κ. Νευροκοπίου), οι οποίοι εξέφρασαν τη συμφωνία τους με το εγχείρημα.

Τα επόμενα βήματα της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης, όπως περιγράφηκαν από τον Πρόεδρό της και Δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο είναι η σύνταξη κανονισμού λειτουργίας, η επικοινωνία με Υπουργεία για εύρεση πηγών χρηματοδότησης και η συνεργασία με εταιρείες για εξεύρεση χρηματοδοτικών προγραμμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η κ. Σάσα Σταμάτη, από την Εταιρεία Συμβούλων Alpha Plan, εκπροσωπώντας και τις εταιρείες Butterfly και Paramount, παρουσίασε στους παρευρισκόμενους συγκεκριμένη πρόταση για την προώθηση του πολιτιστικού τουρισμού στη Δράμα.

Επιπλέον, ήδη μέσα από το πρόγραμμα Leader διατίθενται στο Νομό Δράμας κεφάλαια ύψους 1 εκ. ευρώ για υποστηρικτές ενέργειες στο πλαίσιο της τουριστικής ανάπτυξης.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με το καλωσόρισμα του Διευθυντή της Αναπτυξιακής κ. Χατζόπουλου και ακολούθησαν σύντομοι χαιρετισμοί. Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι και μέλος της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης, ανέφερε πως «ανοίγει το επίπεδο διαβούλευσης για το τουριστικό προϊόν» και έκανε λόγο για «μοναδική ευκαιρία» για «να συναποφασίσουμε άμεσα για την ταυτότητα της Δράμας». Μάλιστα, στάθηκε ιδιαίτερα στο γεγονός ότι ανοίγει η νέα προγραμματική περίοδος και θα είναι δυνατή η προσέλκυση κεφαλαίων για την επίτευξη του στόχου όσον αφορά την τουριστική ανάπτυξη στη Δράμα.

Την εκδήλωση στο Αρχαιολογικό Μουσείο παρακολούθησε και ο Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος, ο οποίος, στον χαιρετισμό του, μίλησε με θετικά λόγια για την προσπάθεια, ενώ εξέφρασε ακόμη την προσωπική του βούληση για να βοηθήσει. Όπως είπε ο κ. Μπλούχος, «η Κυβέρνησή μας είναι εδώ για να βάλει πλάτη», προσθέτοντας πως «είμαστε εδώ για κάθε δυνατή βοήθεια για να πετύχουμε τους βασικούς μας στόχους».

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυναν ακόμη ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Χρήστος Παπαθεοδώρου, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γιώργος Ζιμπίδης και η Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Δράμας κ. Βασιλική Πουλιούδη.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος ενημέρωσε για την επιτροπή και τους στόχους της, επισημαίνοντας πως το εγχείρημα ξεκίνησε με τη λογική ότι «πρέπει επιτέλους να δούμε συνολικά την τουριστική ανάπτυξη στο Νομό μας και όχι μεμονωμένα κατά Δήμο». Ακόμη, ενημέρωσε τους παριστάμενους για τις πρώτες αποφάσεις της Επιτροπής και ανέφερε πως πρώτο μέλημα είναι «η δημιουργία ενός στρατηγικού σχεδίου που θα περιλαμβάνει όλους τους Δήμους, γενικά όλο το Νομό της Δράμας». Όπως είπε ο κ. Μαμσάκος, το επόμενο χρονικό διάστημα θα γίνει παρουσίαση της προσπάθειας στο Υπουργείο Τουρισμού και με την στήριξη του Βουλευτή κ. Μπλούχου «θα διεκδικήσουμε αρχικά ένα πιλοτικό πρόγραμμα». Επίσης, ο Δήμαρχος Δράμας στάθηκε και στις δυσκολίες που παρουσιάστηκαν σε αυτή τη νέα προσπάθεια, προσθέτοντας πως «η θέληση, όμως, και η βούληση των ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των φορέων ήταν τόσο μεγάλη που μας δίνει τα εχέγγυα και τη δυνατότητα να προχωρήσουμε αυτό το εγχείρημα». Όπως είπε ο Δήμαρχος Δράμας, η λειτουργία της πενταμελούς Επιτροπής είναι πολύ καλή και στη συνέχεια ζήτησε στήριξη και βοήθεια σε αυτή τη νέα αρχή. «Οι παρθένοι προορισμοί, τα νέα μέρη, τα οποία δεν έχουν αναδείξει τον τουρισμό τους, είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να κάνουμε ένα σημαντικό βήμα για να βοηθήσουμε και την κοινωνία μας και την οικονομία μας και τους επαγγελματίες μας», ανέφερε, ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Μαμσάκος.

Στη συνέχεια η κ. Σταμάτη παρουσίασε την πρόταση των εταιρειών Alpha Plan, Butterfly και Paramount για την ανάπτυξη πολιτιστικού τουρισμού στη Δράμα. Πρόκειται για ένα πρόγραμμα 18 μηνών, με ενδεικτικό προϋπολογισμό 2,5 εκ. ευρώ, το οποίο έχει ως σκοπό την προβολή και ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής με τη χρήση νέων τεχνολογιών. Άλλωστε, όπως ανέφερε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης η κ. Σταμάτη, ο πολιτιστικός τουρισμός είναι η αρχαιότερη μορφή τουρισμού, ενώ βέβαια μπορεί να συνδυαστεί και με άλλες μορφές εναλλακτικού τουρισμού ή και συνεδριακού τουρισμού, έτσι ώστε να δημιουργηθεί συνολικά ένα νέο τουριστικό προϊόν.. Όπως είπε η κ. Σταμάτη σκοπός θα είναι ο επισκέπτης να αποκτήσει εμπειρία και όχι μόνο εικόνα, καθώς η εμπειρία είναι αυτή που δίνει την τελική αίσθηση και την ανάμνηση. Η πρόταση περιλαμβάνει ψηφιοποίηση πολιτιστικού υλικού, χρήση νέων τεχνολογιών και δράσεις επίδειξης και προβολής με πιο καινοτόμους τρόπους, όμως, όπως υπογράμμισε η κ. Σταμάτη, το βασικότερο στοιχείο είναι η συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.