ΣΕ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΗΣ ΣΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ «ΕΡΓΑΣΙΑ… ΣΥΝ» Η ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΟΝΕΙΡΟΥΠΟΛΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ ΤΟΛΙΟΥ ΑΝΑΠΤΥΣΣΕΙ ΤΗ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΗΣ ΦΕΤΙΝΗΣ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ, ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ, ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ

 

  • «Όλος ο σχεδιασμός είναι μια προσπάθεια επανεκκίνησης της Ονειρούπολης, να δώσουμε νέα πνοή στη διοργάνωση και κατ’ επέκταση στην πόλη μας, γιατί η επιτυχία της Ονειρούπολης είναι επιτυχία της Δράμας»
  • «Μια νέα ομάδα δουλεύει αθόρυβα εδώ και πολύ καιρό με πολλή αγάπη και μεράκι για να κάνουμε την πόλη μας γιορτινή μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας»
  • «Η Ονειρούπολη όπως έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια δεν θα πραγματοποιηθεί, ετοιμάζεται όμως πυρετωδώς για την επόμενη χρονιά και υπόσχεται μεγαλύτερες εκπλήξεις»
  • «Ελπίζουμε οι συνθήκες που επικρατούν να μας επιτρέψουν να καλωσορίσουμε αυτή τη χρονιά τον κόσμο στο Εργοτάξιο του Βόρειου Πόλου, το χώρο όπου κάθε χρόνο παίρνει μορφή η μαγεία των Χριστουγέννων και απλώνεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη»
  • «Ο,τιδήποτε κάνουμε είναι και θα είναι σε συνεννόηση με τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς, ώστε να μην θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών»
  • «Ας απομονώσουμε τις κακόβουλες φωνές κι ας δώσουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας για να ομορφύνουμε την πόλη μας την περίοδο των Χριστουγέννων»
  • «Η Ονειρούπολη είναι γιορτή αγάπης, δεν είναι χώρος αντιπαραθέσεων, είναι πηγή χαράς και όχι μιζέριας, είναι χαμόγελα και όχι γκρίνια, είναι δημιουργία και όχι στασιμότητα»
  • «Η συμμετοχή όλων, ο εθελοντισμός και η αγάπη για την πόλη μας είναι δομικά στοιχεία της Ονειρούπολης, ας τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο»

 

 

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Συνέντευξη στην εφημερίδα «Εργασία… συν» παραχώρησε η Αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού του Δήμου Δράμας και υπεύθυνη υλοποίησης της Ονειρούπολης κ. Αναστασία Τόλιου, σχετικά με τη φιλοσοφία της φετινής διοργάνωσης, η οποία προσαρμόζεται στα ιδιαίτερα δεδομένα που έχει δημιουργήσει η πανδημία του κορωνοϊού.

Όπως έγινε γνωστό, η φετινή Ονειρούπολη θα αναπτυχθεί μερικώς στην κεντρική πλατεία και στους δρόμους του εμπορικού κόσμου της πόλης. Η κ. Τόλιου εξηγεί αυτή την επιλογή, τονίζοντας ότι αποτελεί μέρος του σχεδιασμού της πλήρους ανάπτυξης, ο οποίος, καλώς εχόντων των πραγμάτων, θα αναπτυχθεί την επόμενη χρονιά, με στόχο την επανεκκίνηση της Ονειρούπολης και την αναβάθμισή της.

Παράλληλα, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας απαντά στην κριτική που έχει ασκηθεί από πλευράς παρατάξεων της αντιπολίτευσης για τη φετινή διοργάνωση, ενώ στέκεται ιδιαίτερα στη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί για τη διεξαγωγή της διοργάνωσης με τον Σύλλογο Αρχιτεκτόνων, την επιστημονική ομάδα της έδρας Con – E – Ect της UNESCO και με τον Εμπορικό Σύλλογο Δράμας.

Ακόμη, η κ. Τόλιου επισημαίνει πως στόχος της φετινής προσπάθειας, εφόσον στην πορεία δεν υπάρξει κάποιο απρόοπτο λόγω Covid-19, είναι ο κόσμος να επισκεφτεί το Εργοτάξιο του Βόρειου Πόλου, στην κεντρική πλατεία, όπου σχεδιάζεται το παραμυθένιο σκηνικό της Ονειρούπολης, διαβάζονται και αρχειοθετούνται τα γράμματα όλων και ετοιμάζονται με μυστικές χριστουγεννιάτικες συνταγές τα δώρα μικρών και μεγάλων. Τρυπώνοντας στο μαγικό κόσμο του Εργοταξίου του Βορείου Πόλου, αναφέρει η κ. Τόλιου, ο κόσμος θα ανακαλύψει κάποια από τα στοιχεία της φετινής διοργάνωσης, όπως είναι το Ονειρούπολη express, οι γκοφρετοσωλήνες και οι πλάκες σοκολατοδρόμησης.

 

Κυρία Αντιδήμαρχε, σας ευχαριστούμε για τη συνέντευξη και σας ευχόμαστε καλή αρχή σε αυτό το ξεκίνημα της προσπάθειάς σας για τη διοργάνωση της Ονειρούπολης. Τι θα πρέπει να περιμένουμε για την φετινή χρονιά;

Σας ευχαριστώ που μου δίνετε τη δυνατότητα να μιλήσω για το νέο αυτό ξεκίνημα, τη νέα προσπάθεια που γίνεται από μια νέα ομάδα που δουλεύει αθόρυβα εδώ και πολύ καιρό με πολλή αγάπη και μεράκι για να κάνουμε την πόλη μας γιορτινή μέσα σε αυτές τις ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν λόγω της πανδημίας.

Για τη φετινή διοργάνωση εξετάστηκαν τρία σενάρια, αυτό της πλήρους ανάπτυξης, αυτό της μερικής ανάπτυξης και αυτό της απλής φωταγώγησης. Το σενάριο στο οποίο θα προχωρήσουμε είναι εκείνο της μερικής ανάπτυξης στο χώρο της πλατείας και των δρόμων του εμπορικού κόσμου.

Θα δημιουργήσουμε ένα εντυπωσιακό σκηνικό, η μαγεία των Χριστουγέννων θα λάμψει και πάλι στην πόλη μας και θα ταξιδέψει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, χαρίζοντας χαμόγελα και μηνύματα αισιοδοξίας που τόσο έχουμε ανάγκη για να αντεπεξέλθουμε στις δύσκολες υφιστάμενες καταστάσεις. Είναι πολύ σημαντικό για όλους να τονώσουμε την ψυχολογία μας η οποία έχει αρκετά σκαμπανεβάσματα λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που δημιουργήθηκαν εξαιτίας του κορωνοϊού.

Έχουμε μάθει από το 2004 το μήνα Δεκέμβριο η Ονειρούπολη να συντροφεύει τις γιορτινές μας στιγμές και να δημιουργεί τις πιο γλυκές χριστουγεννιάτικες αναμνήσεις μας. Οφείλουμε, όμως, να θέσουμε ως προτεραιότητα την ασφάλεια των συνδημοτών μας και όσων επιλέξουν να μας επισκεφτούν. Ο,τιδήποτε κάνουμε είναι και θα είναι σε συνεννόηση με τους αρμόδιους υγειονομικούς φορείς, ώστε να μην θέσουμε σε κίνδυνο την υγεία των πολιτών.

Η ιδέα που θα υλοποιηθεί στην πλατεία είναι αυτό που σχεδιάστηκε για να εφαρμοστεί κατά την πλήρη ανάπτυξη και αποσκοπούσε σε μια εντυπωσιακή αισθητικά εικόνα, η οποία με τη σειρά της θα συνέβαλλε στην ενίσχυση της κίνησης του εμπορικού κέντρου.

 

Ήδη πάντως υπάρχουν κριτικές από πλευράς αντιπολίτευσης. Σας κατηγορούν μάλιστα για πρόχειρο σχεδιασμό και ανευθυνότητα. Τι απαντάτε;

Φέτος, όπως σας προανέφερα, γίνεται μια νέα προσπάθεια με νέους συνεργάτες και γίνεται με πολύ μεράκι και πολύ διάθεση για να παράγουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα. Ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων, η επιστημονική ομάδα της έδρας Con – E – Ect της UNESCO που από το 2016 διαχειρίζεται το Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος το οποίο εδρεύει στην πόλη μας, αποδέχθηκαν με πολύ μεγάλη χαρά την πρότασή μας να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις γνώσεις και τις εμπνευσμένες ιδέες τους για να δημιουργηθεί ένα όμορφο σκηνικό στην πόλη μας. Ο Εμπορικός Σύλλογος είναι συνοδοιπόρος στην προσπάθεια αυτή που στόχο έχει και την ενίσχυση της αγοράς και είμαστε σε διαρκείς επαφές μαζί τους, ώστε να ενημερώνονται, αλλά και να μας ενημερώνουν για κάθε δημιουργική ιδέα που θα μπορούσε να ενσωματωθεί και να ενισχύσει τον σχεδιασμό μας.

Όσοι ξεκίνησαν τον πόλεμο χωρίς καν να ακούσουν την πρότασή μας θα ήθελα να τους ρωτήσω: αυτή η ομάδα καταξιωμένων στο χώρο τους επαγγελματιών, εγώ στο νέο μου αυτό ξεκίνημα ως υπεύθυνη υλοποίησης της Ονειρούπολης και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Υπηρεσιών και Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, κ. Εφραιμίδης, που πραγματικά συμβάλλει τα μέγιστα για την ενίσχυση της κίνησης των εμπορικών δρόμων με τις πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει όλο αυτό τον καιρό που δουλεύουμε, θα θέλαμε να συμμετέχουμε σε μια αποτυχημένη προσπάθεια; Σε έναν μη δημιουργικό σχεδιασμό; Είναι δυνατόν να θέλουμε όλοι στο ξεκίνημα αυτής της συνεργασίας να εκθέσουμε τους εαυτούς μας θέτοντας σε κίνδυνο την κοινωνική και επαγγελματική μας διαδρομή καθώς και το κύρος της Ονειρούπολης; Εδώ βρισκόμαστε γιατί όλοι μας αγαπάμε τον τόπο μας και η συνεργασία αυτή γίνεται με στόχο να αναβαθμίσουμε τη μεγαλύτερη χριστουγεννιάτικη γιορτή της χώρας.

Ελπίζουμε να μην υπάρξουν νέα περιοριστικά μέτρα που θα ματαιώσουν την όποια προσπάθεια θα γίνει όχι μόνο στην πόλη μας, αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας. Μακάρι να μην υπάρξει μεγάλη διασπορά κρουσμάτων στην πορεία και εδώ θα είμαστε μαζί μέρα με τη μέρα να ξετυλίγουμε το κουβάρι των εκπλήξεων.

Οφείλω να σας πω πως δεν καταλαβαίνω την εμμονή της αντιπολίτευσης για τη φετινή χρονιά όταν γνωρίζουν πως οι συνθήκες είναι ιδιαίτερες και θέλει υπευθυνότητα και προσεκτικό βηματισμό σε ό,τι κάνουμε, ακολουθώντας πάντοτε τις εξελίξεις της πανδημίας και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας. Αυτή την υπευθυνότητα την μεταφράζουν ως προχειρότητα και ανύπαρκτο σχεδιασμό. Είναι τουλάχιστον προσβλητικό προς όλη την ομάδα. Σχεδιασμός υπάρχει, όρεξη υπάρχει, έμπνευση υπάρχει αλλά δεν μπορεί κάθε φορά η αντιπολίτευση να ζητάει να απολογούμαστε ουσιαστικά για τις επιλογές μας τις οποίες πάντα θεωρεί λανθασμένες. Ας απομονώσουμε τις κακόβουλες φωνές κι ας δώσουμε όλοι τον καλύτερο εαυτό μας για να ομορφύνουμε την πόλη μας την περίοδο των Χριστουγέννων.

 

Είπατε ότι αυτό που θα δούμε φέτος στην πλατεία, είναι ο σχεδιασμός που υπήρχε στο σενάριο της πλήρους ανάπτυξης το οποίο μεταφέρεται για την επόμενη χρονιά. Πιστεύετε ότι αυτός ο σχεδιασμός θα οδηγήσει σε αναβάθμιση συνολικά της διοργάνωσης;

Αυτή η χρονιά είναι μια χρόνια επανεκκίνησης για όλους μας και πρέπει να αναζητήσουμε τα θετικά που έχει να μας προσφέρει, να μην εγκλωβιστούμε σε τίποτα αρνητικό, αλλά να το εγκλωβίσουμε εμείς και να μην το αφήσουμε να χαλάσει τη θετική μας διάθεση.

Σε αυτό το πλαίσιο συνεργασίας και αλληλεγγύης εργάστηκε αθόρυβα, όπως σας προανέφερα, όλη η ομάδα και καταφέραμε να δημιουργήσουμε ένα concept παραμυθένιο, με νέα διαμόρφωση του δημοτικού κήπου, νέες δράσεις εκπαιδευτικού περιεχομένου, με τη συμβολή της επιστημονικής κοινότητας, νέες κατασκευές απόλυτα εναρμονισμένες με το σενάριο που θα εμπλουτίσουν αισθητικά την εικόνα του δημοτικού κήπου, αλλά και της πλατείας.

Φέτος, λοιπόν, αποκαλύπτουμε ένα τμήμα του ανανεωμένου σχεδιασμού δημιουργώντας μια γλυκιά προσμονή για την επόμενη χρονιά που ελπίζουμε να μας βρει όλους υγιείς και με καλύτερες συνθήκες καθημερινότητας. Θα αποκαλυφθούν τόσο στοιχεία όσο και οι γρίφοι που θα επιλέξει η ομάδα σχεδιασμού να συνοδεύουν την αποτύπωση του concept της επόμενης χρονιάς και θα ενσωματωθούν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από την ομάδα που επιμελείται τη διαμόρφωση του χώρου.

Όλος ο σχεδιασμός είναι μια προσπάθεια επανεκκίνησης της Ονειρούπολης, να δώσουμε νέα πνοή στη διοργάνωση και κατ’ επέκταση στην πόλη μας, γιατί η επιτυχία της Ονειρούπολης είναι επιτυχία της Δράμας, αυτό να το θυμόμαστε όλοι.

 

Πιστεύετε ότι έχετε αναλάβει δυσανάλογο βάρος στους ώμους σας, καθώς καλείστε να υλοποιήσετε μια χριστουγεννιάτικη γιορτή μέσα σε συνθήκες δύσκολες, ευμετάβλητες και μέσα σε ένα έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον;

Δεν θεωρώ ότι αναλαμβάνω ένα δυσανάλογο βάρος και μάλιστα δεν θεωρώ ότι αναλαμβάνω ένα βάρος. Με πολύ μεγάλη χαρά αποδέχτηκα την ευθύνη υλοποίησής της γιατί και σε μένα η Ονειρούπολη βγάζει το παιδί που υπάρχει, και καλώς υπάρχει μέσα μου, γιατί αυτός είναι ο λόγος που γινόμαστε καλύτεροι άνθρωποι, η υπενθύμιση της παιδικότητάς μας. Είναι ένα μεγάλο project η Ονειρούπολη και ξέρω πως πρέπει να δουλέψω και θα δουλέψω σκληρά. Αισθάνομαι όμως ασφάλεια γιατί έχω δίπλα μου μια ομάδα αξιόλογων ανθρώπων που έχουν την ίδια επιθυμία με εμένα, δηλαδή, να δώσουμε νέα πνοή όχι μόνο στην Ονειρούπολη αλλά στην ίδια την πόλη, καθώς αυτή η συνεργασία σηματοδοτεί το ξεκίνημα νέων δημιουργικών project.

Επίσης οι συνάδελφοι μου είναι δίπλα μου στηρίζουν την προσπάθεια μου και σαν δεμένη ομάδα προχωράμε. Θα ήταν ευχής έργον να συμπορευτούμε και με την αντιπολίτευση, αλλά έχουμε ακόμα μεγάλη διαδρομή να διανύσουμε μέχρι να το καταφέρουμε. Θέλω όμως να είμαι αισιόδοξη και πιστεύω κάποια στιγμή να καταφέρουμε να συμφωνούμε για θέματα που αφορούν το κοινό καλό. Η Ονειρούπολη άλλωστε είναι γιορτή αγάπης, δεν είναι χώρος αντιπαραθέσεων, είναι πηγή χαράς και όχι μιζέριας, είναι χαμόγελα και όχι γκρίνια, είναι δημιουργία και όχι στασιμότητα. Η συμμετοχή όλων, ο εθελοντισμός και η αγάπη για την πόλη μας είναι δομικά στοιχεία της Ονειρούπολης, ας τα αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

 

Η Δημοτική Αρχή ήδη δέχεται «πυρά» για το θέμα και με δεδομένο ότι οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίζουν την εξέλιξη των πραγμάτων, λόγω της πλειοψηφίας που διαθέτουν στο Δημοτικό Συμβούλιο, θεωρείτε ότι θα καταφέρετε να προχωρήσετε στην πραγματοποίηση όσων έχετε σχεδιάσει;

Ελπίζω να πρυτανεύσει η αγάπη για την πόλη μας. Δεν έχουμε περιθώρια να δημιουργήσουμε ακόμα πιο ασφυκτικές συνθήκες στους συμπολίτες μας λόγω των διαφωνιών μας. Η συνεργασία είναι το ζητούμενο και γι’ αυτό το λόγο έχω συναντήσει τους εκπροσώπους των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, γιατί θα πρέπει επιτέλους να βρούμε μια κοινή συνισταμένη. Οι φωνές που δεν παράγουν έργο κάποια στιγμή σβήνουν από την ίδια την πραγματικότητα.

 

Ποιό είναι το μήνυμα που θέλετε να στείλετε στους συμπολίτες μας, αλλά και σε κάθε ενδεχομένως μακρινό επισκέπτη της Ονειρούπολης;

Στην πόλη μας υπάρχει ένα μυστικό συστατικό που κάθε χρόνο ενεργοποιείται και για έναν ολόκληρο μήνα μας ταξιδεύει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, χαρίζοντας χαμόγελα σε όλους, πραγματοποιώντας ευχές, δίνοντας χαρά κι ελπίδα στις ζωές των ανθρώπων. Αυτό το συστατικό είναι η μαγεία των Χριστουγέννων και είναι το δομικό στοιχείο της Ονειρούπολης!

Φέτος, λόγω των ιδιαίτερων συνθηκών που αντιμετωπίζουμε, η Ονειρούπολη, όπως έχουμε συνηθίσει τα τελευταία χρόνια δεν θα πραγματοποιηθεί, ετοιμάζεται όμως πυρετωδώς για την επόμενη χρονιά, και υπόσχεται μεγαλύτερες εκπλήξεις, εκπλήξεις με πομπούς και αποδέκτες όλους εμάς, γιατί φέτος μάθαμε πόσο σημαντικό είναι να σταθούμε ο ένας δίπλα στον άλλο κι έτσι παρέα να χτίσουμε το εμείς.

Οι βοηθοί του αγαπημένου μας Άη Βασίλη εμπνεύστηκαν, σχεδίασαν και ξεκίνησαν μαζί με όλους μας τις εργασίες για να μας προσφέρουν την πιο όμορφη Ονειρούπολη την επόμενη χρονιά, δημιουργώντας ένα παραμυθένιο σκηνικό που θα μαγέψει τον κάθε της επισκέπτη.

Ελπίζουμε οι συνθήκες που επικρατούν να μας επιτρέψουν να καλωσορίσουμε αυτή τη χρονιά τον κόσμο στο Εργοτάξιο του Βόρειου Πόλου, το χώρο όπου κάθε χρόνο παίρνει μορφή η μαγεία των Χριστουγέννων και απλώνεται σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Εδώ σχεδιάζεται και το παραμυθένιο σκηνικό της Ονειρούπολης, ετοιμάζονται τα στολίδια που διακοσμούν την διοργάνωση κάθε χρονιά, διαβάζονται και αρχειοθετούνται τα γράμματα όλων και ετοιμάζονται με μυστικές χριστουγεννιάτικες συνταγές τα δώρα των παιδιών, μικρών και μεγάλων.

Τι είναι το Ονειρούπολη express; Οι γκοφρετοσωλήνες και οι πλάκες σοκολατοδρόμησης; Θα τα μάθουμε όλα τρυπώνοντας στο μαγικό κόσμο του Εργοταξίου του Βορείου Πόλου κάνοντας χριστουγεννιάτικες στάσεις… με αποστάσεις!