ΑΡΘΡΟ

Του Χρήστου Καραγιαννίδη

Πρώην Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας

 

 

Σπίτι σε νησί. Η εξώπορτα αντικρίζει την παραλία. Σκύβει να κοιτάξει από την κλειδαρότρυπα τα κύματα της θάλασσας. Καθώς η θάλασσα είναι φουρτουνιασμένη από τη στενή τρύπα της κλειδαριάς τα κύματα φαίνονται να έρχονται κατά πάνω του να τον πνίξουν. Πέφτει προς τα πίσω τρομαγμένος. Το σπίτι είναι ψηλά κι απέχει τουλάχιστον 600 μέτρα από κει που σκάει το κύμα.

Η Κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει ως κύριο πολιτικό εργαλείο τον φόβο. Κι αυτόν τον φόβο που γεννά μίσος θα τον πληρώνει όσο είναι Κυβέρνηση. Όταν ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ κυβέρνηση ο Μητσοτάκης έλεγε «η μετεγκατάσταση προσφύγων από τα νησιά δεν είναι λύση» τρομοκρατώντας έτσι τον κόσμο που ζούσε στην ηπειρωτική χώρα και δημιουργώντας συνειδήσεις φόβου και μίσους. Πρόσφατα μάζεψε τους Περιφερειάρχες και τους ζήτησε να μοιραστούν το βάρος και να πάρουν στις Περιφέρειές τους πρόσφυγες και μετανάστες αποδεχόμενος ουσιαστικά τα εγκληματικά του λάθη στην ως τώρα διαχείριση του ζητήματος.

Ο Υπουργός Εσωτερικών στο ίδιο πλαίσιο ζήτησε την βοήθεια των πολιτικών κομμάτων να βάλουν πλάτη στα δύσκολα που αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση με την προσφυγική κρίση. Ας του υπενθυμίσουμε πάντως ότι οι άνθρωποι της Αριστεράς το έκαναν και το κάνουν χωρίς να τους ζητηθεί εδώ και χρόνια. Αυτοί ήταν που όλα τα προηγούμενα χρόνια μας χλεύαζαν και μας κατηγορούσαν για προσφυγολαγνεία.

Κι έτσι φτάσαμε στην ανακοίνωση του σχεδίου για την αντιμετώπιση των προσφυγικών ροών. Ουσιαστικά είναι το σχέδιο εναντίον ανθρώπων. Κλειστά κέντρα, απόρριψη του αιτήματος ασύλου με συνοπτικές διαδικασίες, αύξηση περιπολιών. Ναι, δεν είπαν ότι θα τους πνίγουν στη θάλασσα. Κάτι είχαμε δει κι ακούσει στο παρελθόν.

Μεγαλώσαμε με κρατικό εθνικισμό, προχωράμε με κρατική μισαλλοδοξία. Ως πότε…

Στην επιστημονική φαντασία υπάρχουν διάφορα σενάρια που αναπτύσσονται για να διηγηθούν οι συγγραφείς την ιστορία τους. Κλασικό σενάριο σ’ αυτές τις ιστορίες είναι η χρήση των μηχανών από τους ανθρώπους κι η αναπότρεπτη απεξάρτηση των μηχανών από τους ανθρώπους, η οποία οδηγεί στη σύγκρουση μεταξύ των δύο πλευρών.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται καθώς οι μηχανές αναπτύσσουν νοημοσύνη πέρα από αυτήν που είχαν κατά την κατασκευή τους. Η τεχνητή νοημοσύνη γεννά συναισθήματα, φόβου στην αρχή και μίσους ή απέχθειας στη συνέχεια για τους ανθρώπους. Οι μηχανές κατανοούν πως οι άνθρωποι τους εκμεταλλεύονται αλλά οι ίδιες είναι πολύ περισσότερες κι άρα ισχυρότερες και εκδηλώνονται σιγά σιγά εναντίον των ανθρώπων.

Ε, αυτό θα πάθει ο Μητσοτάκης με το Προσφυγικό – Μεταναστευτικό. Αφού εργαλειοποίησε ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα της δεκαετίας, αφού χρησιμοποίησε τους ανθρώπους ως μάζα δυναμικών αντιδράσεων που θα βοηθούσαν τις ιδιοτελείς πολιτικές του επιδιώξεις, αφού μίλησε στα πιο χαμηλά κι απάνθρωπα ένστικτα τους τώρα βρίσκεται μπροστά στην εξέγερση των μηχανών, εεε συγνώμη, των ανθρώπων. Από κοντά και τα δημοσιογραφικά βδελύγματα που πότισαν την κοινωνία με αδιανόητες υπερβολές περί ξένων που θα μας φάνε, θα μας βιάσουν, θα μας αλλαξοπιστήσουν, θα, θα, θα, έφεραν στη σημερινή πραγματικότητα ένα θέμα που θα γεννήσει συγκρούσεις χωρίς λογική.

Συγκρούσεις με χοιρινά και περικεφαλαίες, συγκρούσεις που γεννιούνται και πολλαπλασιάζονται από την αμορφωσιά και τον μηχανικό πρωτογονισμό.

Και καλά ο Μητσοτάκης να το πάθει και το ίδιο του το κόμμα να το πληρώσει. Όμως εδώ θα έχουμε να κάνουμε με ομάδες ανθρώπων που δεν τους ενώνει τίποτα άλλο παρά το μίσος για ανθρώπους. Θα έχουμε να κάνουμε ένστικτα που δεν κατανοούν τίποτα άλλο πέρα από την προσωπική ιδιοτέλεια και την εξασφάλιση μιας μυθώδους καθαρότητας.

Οι επιλογές μας δεν είναι και πάρα πολλές για την αντιμετώπιση αυτού του ανθρώπινου κυκλώνα. Τα επιχειρήματα, τα προσωπικά παραδείγματα συμμετοχής στην αλληλεγγύη, η υπεράσπιση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ο ορθός λόγος κυρίως και πάνω απ’ όλα. Το αντιρατσιστικό και αντιφασιστικό μέτωπο που πρέπει να ζωντανέψει.

Δηλαδή ας μη κοιτάμε άλλο τις μηχανές να έρχονται κατά πάνω μας…