ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ Ν. ΔΡΑΜΑΣ Α. ΚΑΛΛΙΑ ΚΑΤΑ ΔΗΜΟΥ ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗΣ, ΔΗΜΟΥ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ ΚΑΙ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ ΣΕ ΜΗ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΜΕΝΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ Π.Ε. ΔΡΑΜΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΑΝΙΣΗ ΚΑΤΑΝΟΜΗ ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΕΩΝ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΜΕΓΑΛΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

 

  • «Την ίδια ώρα αυτοί που ζητούν την στήριξή μας προϋπολογίζουν κονδύλια για διαμονή προς καταλύματα τα οποία δεν παρέχουν την αντίστοιχη στήριξη»
  • «Αποφασίσαμε να σταματήσουμε να παρέχουμε το οποιοδήποτε δωμάτιο προς φιλοξενία που θα μας ζητηθεί χωρίς αντίτιμο»

Με συνέντευξη τύπου, στο ξενοδοχείο «Εμπορικό», την Τρίτη 2 Μαΐου 2017, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ν. Δράμας κ. Άγγελος Καλλίας, εκπροσωπώντας την Ένωση, προχώρησε σε καταγγελίες για φορείς του Νομού.

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Καλλίας, οι Δήμοι Παρανεστίου και Προσοτσάνης, καθώς και το Δασαρχείο Δράμας λειτουργούν ως «μεγαλοξενοδόχοι», επιτρέποντας τη διαμονή σε μη αδειοδοτημένους χώρους. Οι μεν Δήμοι εκμεταλλευόμενοι διάφορες εγκαταστάσεις για φιλοξενία, το δε Δασαρχείο διότι επιτρέπει τη διαμονή σε οποιονδήποτε στους δασικούς οικισμούς.

Παράλληλα, στο δεύτερο σκέλος των καταγγελιών του, ο κ. Καλλίας ισχυρίστηκε ότι ο Δήμος Δράμας και η Περιφέρεια Α.Μ.Θ. – Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, ενώ στο πλαίσιο διάφορων διοργανώσεων τους ζητούν δωρεάν δωμάτια από ξενοδόχους της Δράμας, τα κονδύλια που διαθέτουν για διανομή τα κατευθύνουν σε δύο συγκεκριμένα ξενοδοχεία και όχι σε όσους συμβάλλουν με τη δωρεάν διάθεση δωματίων. Μάλιστα, όπως σημείωσε, από εδώ και πέρα διακόπτεται η παροχή δωρεάν δωματίων από τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων.

 

«Επίσημες καταγγελίες όταν και όπου διαπιστώνονται παραβάσεις αυτού του τύπου»

 

Ο κ. Καλλίας μιλώντας στα Μ.Μ.Ε., αρχικά ανέφερε:

«Ως Ένωση Ξενοδόχων δεν συνηθίζουμε να δίνουμε συνεντεύξεις τύπου, όπως επίσης δεν συνηθίζουμε να απαντάμε σε διάφορες κατηγορίες ή μομφές που κατά καιρούς μας καταλογίζουν χωρίς να έχουν υπόσταση.

Ο ρόλος μας είναι να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των συναδέλφων μας και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε

Μέχρι σήμερα προσπαθούμε να λύνουμε τα θέματα μέσα από συζητήσεις και διάλογο ελπίζοντας ότι θα πετύχουμε τη λύση όλων των προβλημάτων που μας απασχολούν.

Κάποιες φορές αυτό είναι εφικτό κάποιες πάλι όχι.

Σήμερα σας καλέσαμε, για να ενημερώσουμε εσάς και μέσα από εσάς τη κοινωνία της Δράμας, ότι έχουμε σκοπό να καταγγείλουμε τρεις “μεγαλοξενοδόχους” του Νομού μας καθώς επίσης να καταγγείλουμε και κακές πρακτικές από Δήμους και Περιφέρεια, οι οποίες γίνονται εδώ και αρκετά χρόνια εις βάρος των συναδέλφων ξενοδόχων.

Ο πρώτος λοιπόν “μεγαλοξενοδόχος” είναι ο Δήμος Παρανεστίου, ο οποίος εκμεταλλεύεται τον οικισμό της ΔΕΗ που εξυπηρετούσε για την κατασκευή του φράγματος, για να φιλοξενεί χιλιάδες μέχρι σήμερα επισκέπτες, παρανόμως καθώς δεν έχει άδεια λειτουργίας για το συγκεκριμένο λόγο.

Ο δεύτερος “μεγαλοξενοδόχος” είναι ο Δήμος Προσοτσάνης, ο οποίος φιλοξενεί εκατοντάδες αθλητές σε διάφορους χώρους όπως γυμναστήρια, πολιτιστικά κέντρα κ.α. με υποτυπώδης συνθήκες διαμονής παρανόμως. Και μάλιστα η τελευταία ενημέρωση που έχουμε μας λέει και για αντίτιμο περί των 15 με 20 ευρώ ανά άτομο.

Ο τρίτος “μεγαλοξενοδόχος” είναι το Δασαρχείο Δράμας, όπου επιτρέπει τη διαμονή σε “οποιονδήποτε” στους δασικούς οικισμούς και δεν απαγορεύει το ελεύθερο κάμπινγκ.

Σύσσωμα τα μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων αποφάσισαν να μην επιτρέψουμε να συνεχιστούν αυτά τα φαινόμενα, με όποιο κόστος προς τους συναδέλφους.

Για το λόγω αυτό, σήμερα το πρωί δώσαμε εντολή στο νομικό σύμβουλο της Ένωσης Ξενοδόχων, τις επόμενες μέρες να επισκεφτεί και να ενημερώσει την Εισαγγελία Δράμας για τα παραπάνω, καθώς και να ζητήσει από την Εισαγγελία να πάρει μέτρα ώστε να προφυλάξει τα νομίμως λειτουργούντα καταλύματα του Νομού μας και να μην επιτρέψει τέτοια φαινόμενα.

Επίσης με επιστολή μας προς τους Δήμους, την Περιφέρεια, την Αστυνομία, το ΣΔΟΕ, το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, τον ΕΟΤ, το Υπουργείο Τουρισμού, καθώς και όλους τους άμεσα εμπλεκόμενους, τους ενημερώνουμε ότι η Ένωση Ξενοδόχων δια του νομικού συμβούλου της θα προβαίνει σε επίσημες καταγγελίες όταν και όπου διαπιστώνονται παραβάσεις αυτού του τύπου.

Κακοί δεν είμαστε εμείς που καταγγέλλουμε αλλά αυτοί που εκμεταλλεύονται την ανοχή μας και η υπομονή μας τελείωσε.

Ο σκοπός μας δεν είναι να τινάξουμε στον αέρα την όποια εκδήλωση γίνεται στο Νομό μας, αλλά να διαφυλάξουμε τα συμφέροντα των συναδέλφων μας. Άλλωστε με την στάση μας όλα αυτά τα χρόνια προσπαθήσαμε να εξηγήσουμε ότι τέτοια φαινόμενα θα πρέπει να περιοριστούν, αν όχι να εξαλείψουν.

Δυστυχώς όσο κανείς δεν μας ακούει, εμείς θα πρέπει να πάρουμε και δραστικά μέτρα αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων, παρα-ξενοδοχεία, ελεύθερου κάμπινγκ κ.α.».

 

«Αδιανόητο να μην υπάρχει ίση κατανομή δωματίων επί πληρωμή»

 

Στη συνέχεια, ο κ. Καλλίας, αναφερόμενος στην παραχώρηση δωρεάν δωματίων σε φορείς για τη διοργάνωση διάφορων εκδηλώσεων, σημείωσε:

«Την τελευταία 5ετία οι ξενοδόχοι του Νομού έχουν παράσχει πάνω 300 διανυκτερεύσεις στους Δήμους και στην Περιφέρεια για φιλοξενία χωρίς αμοιβή με σκοπό την προώθηση και προβολή δράσεων και εκδηλώσεων. Φιλοξενίες που κανείς δεν γνωρίζει ότι κάνουμε.

Όλοι οι συνάδελφοι, με κάποιες εξαιρέσεις από ξενοδόχους που δεν είναι μέλη μας, δίναμε δωμάτια με χαρά διότι ελπίζαμε ότι γίνεται μια προσπάθεια προβολής του τόπου μας.

Επειδή τελικά η Δράμα, ο Νομός Δράμας βρίσκεται στο πάτο από άποψη επισκεψιμότητας και επειδή δεν γίνεται απολύτως τίποτα που να αισθανόμαστε ότι οδηγεί κάπου, αποφασίσαμε να σταματήσουμε να παρέχουμε το οποιοδήποτε δωμάτιο προς φιλοξενία που θα μας ζητηθεί χωρίς αντίτιμο.

Η Ένωση εκπροσωπεί το 80% των κρεβατιών της Δράμας. Μας είναι αδιανόητο πλέον να μας καλούν να στηρίξουμε δωρεάν δράσεις, εκδηλώσεις κ.α. χωρίς αντίτιμο και την ίδια ώρα αυτοί που ζητούν την στήριξή μας να προϋπολογίζουν κονδύλια για διαμονή προς καταλύματα τα οποία δεν παρέχουν την αντίστοιχη στήριξη.

Δεν μπορείς να έρχεσαι π.χ. στο «Εμπορικό», να ζητάς να σου παρέχει 5 δωμάτια χωρίς αντίτιμο, φιλοξενία και για την ίδια εκδήλωση να πηγαίνεις άλλα πέντε δωμάτια με πληρωμή σε κάποιον που δεν δίνει φιλοξενία.

Καθώς επίσης μας είναι αδιανόητο να μην υπάρχει ίση κατανομή δωματίων επί πληρωμή και να στηρίζονται αποκλειστικά και μόνο δύο επιχειρήσεις, δύο καταλύματα στο Νομό Δράμας, τα τελευταία 3-4 χρόνια. Αυτές οι πρακτικές πρέπει να σταματήσουν και να υπάρχει ίση κατανομή στα δωμάτια από Δήμους και την Περιφέρεια

Δεν κόβουμε το δίαυλο επικοινωνίας ούτε κλείνουμε τις πόρτες, συνεχίζουμε να είμαστε εδώ και να συζητάμε με όποιον επιθυμεί να αναδείξει τουριστικά το Νομό μας και σε αυτές τις περιπτώσεις στηρίζουμε. Σε διαφορετική περίπτωση όλα πλέον θα έχουν και το αντίτιμό τους, άλλωστε αυτή είναι η δουλειά μας. Φιλοξενούμε κόσμο, υποδεχόμαστε τουρίστες και αυτό έχει ένα κόστος.

Μας είναι αδιανόητο επίσης να έρχεται η Υπουργός και να αφιερώνει δύο από τις τρεις ημέρες επίσκεψής της στην Καβάλα και στη Θάσο. Ανύπαρκτη η Δράμα. Ανύπαρκτη η Ξάνθη. Και όλα αυτά γιατί; Γιατί πολύ απλά ο σχεδιασμός της τουριστικής προβολής ή οποιασδήποτε δράσης που αφορά τη προώθηση της Περιφέρειάς μας έχει ένα όνομα: Περιφερειακή Ενότητα Καβάλας. Και σε αυτό, λοιπόν θα πρέπει να σχεδιάσουμε και να στηρίξουμε την περιοχή μας. όσον λοιπόν κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, εμείς είμαστε δίπλα σε αυτούς οι οποίοι θέλουν. Όσο δεν κινούμαστε σε αυτή την κατεύθυνση, απλά προσπαθούμε μόνοι μας και απλά παύουμε την οποιαδήποτε χορηγία».

 

«Οι Δήμοι δεν είναι ξενοδόχοι»

 

Ο κ. Καλλίας, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφων για την παροχή δωρεάν δωματίων και την ταυτόχρονη ύπαρξη κονδυλίων για φιλοξενία, επεσήμανε ότι αυτή αφορά το Δήμο Δράμας και την Π.Ε. Δράμας και πρόσθεσε: «Π.χ., οργανώνουμε τη “Δραμοινογνωσία”, ζητάμε από την Ένωση να παρέχουν 10 δωμάτια για φιλοξενία των προσκεκλημένων τους, τα παρέχουνε συγκεκριμένα ξενοδοχεία που είναι μέλη της Ένωσης και ταυτόχρονα διαπιστώνουμε ότι υπάρχει στον προϋπολογισμό της “Δραμοινογνωσίας” διαμονή για 1.500 ευρώ (αναφέρομαι στην περσινή “Δραμοινογνωσία”), η οποία πληρώνεται σε ξενοδοχεία τα οποία δεν δίνουν δωρεάν διανυκτερεύσεις. Δεν συμμετέχουν σε αυτή την προσπάθεια, στη δράση που κάνουμε. Αν είναι να δώσουμε κάτι τέτοιο, ΟΚ, αλλά ας πάει αντίστοιχα και στους συναδέλφους οι οποίοι στηρίζουν αυτή τη δράση. Δεν μπορούμε να το διαχωρίσουμε όλο αυτό».

Όσον αφορά τις τιμές των ξενοδοχείων του Νομού, μετά από σχετική ερώτηση, ο κ. Καλλίας υπογράμμισε: «Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους, εδώ και 4-5 χρόνια, οι τιμές οι οποίες προσφέρουν τα ξενοδοχεία είναι από 40-60 ευρώ με όλους τους φορείς. Αυτό δεν ίσχυε πριν από 8-10 χρόνια. Φανταστείτε το 2007 ή το 2006 η τιμή ήταν στα 80-90 ευρώ. Άρα, λοιπόν, υπάρχει μια έκπτωση της τάξεως του 30-40% σε πάρα πολλά ξενοδοχεία, προκειμένου να στηρίξουμε όλη αυτή την προσπάθεια η οποία γίνεται. Θεωρώ ότι αυτό πλέον μπορεί να ελεγχθεί από τον καθένα. Υπάρχουν όλα τα κανάλια πωλήσεων, όπως το Booking, στα οποία μπορούν να δουν τις τιμές των ξενοδοχείων ανά πάσα στιγμή. Άρα, λοιπόν, όταν βλέπουμε ότι ένα τρίστερο πουλάει την περίοδο του χειμώνα 50-55 ευρώ με όλους τους φόρους, με όλα τα λειτουργικά του έξοδα στα ύψη, αντιλαμβανόμαστε πλέον ότι σε σύγκριση με το παρελθόν οι τιμές είναι μειωμένες κατά 30-40% όσο κι αν έχει επιβαρυνθεί το κόστος της διαμονής στα ξενοδοχεία από τους φόρους και τους έμμεσους φόρους».

Σε ερώτηση της εφημερίδας «Εργασία… συν» αν η Ένωση Ξενοδόχων προτίθεται να προχωρήσει σε μηνυτήρια αναφορά, ο κ. Καλλίας απάντησε: «Απλά θα ενημερώσουμε για την κατάσταση η οποία επικρατεί και αυτό που συμβαίνει στην περιοχή της Δράμας, για τον οικισμό της ΔΕΗ, καθώς επίσης και για τις πρακτικές του Δήμου Παρανεστίου, όπως επίσης και για τους δασικούς οικισμούς και είμαστε πανέτοιμοι οποιαδήποτε στιγμή αντιληφθούν οι συνάδελφοι ή οποιοσδήποτε κάτι παράνομο να καταγγελθεί στον Εισαγγελέα και να ζητήσουμε την άμεση παρέμβασή του. Και να σας εξηγήσω τι εννοώ. Αν π.χ. διαπιστωθεί ότι στο VFT ή σε έναν αγώνα ο οποίος μπορεί να γίνει στο άμεσο μέλλον στην Προσοτσάνη κοιμάται κόσμος μέσα στα γυμναστήρια ή σε πολιτιστικά κέντρα ή στον οικισμό της ΔΕΗ μην παραξενευτείτε ότι εμείς είμαστε οι κακοί και τη δεύτερη μέρα του ύπνου τους τους βγάλουμε στους δρόμους. Αυτό θα πρέπει να το φροντίσουν οι ίδιοι οι Δήμοι. Οι Δήμοι δεν είναι ξενοδόχοι. Υπάρχουν τα ξενοδοχεία στα οποία αυτοί οι αθλητές θα πρέπει να πάνε να διαμείνουν ή οπουδήποτε αλλού, αρκεί να είναι νομίμως λειτουργών το κατάλυμα. Άρα θέλω να ξεκαθαρίσω ότι εμείς τους ενημερώνουμε για τις κινήσεις που προτιθέμεθα να κάνουμε. Θα προστατέψουμε τα συμφέροντα των συναδέλφων και αυτοί ας αναλάβουν το κόστος της επιλογής τους».

Όσον αφορά τη δήλωσή του ότι ο Δήμος Προσοτσάνης λαμβάνει χρήματα για διαμονή σε εκδηλώσεις που διοργανώνει, ο κ. Καλλίας ανέφερε: «Αυτή είναι η τελευταία πληροφορία που έχουμε. Ότι το κόστος διαμονής, δεν ξέρουμε αν αφορά τη διαμονή τους, το φαγητό τους ή ο,τιδήποτε, πάντως επιβαρύνει 15 ευρώ με 20 ευρώ το άτομο για τη διανομή εδώ. Και μάλιστα το τραγελαφικό είναι ότι ο Δήμος Προσοτσάνης επιλέγει να βγάζει δελτία τύπου πανηγυρικά, ότι 300 άτομα ήρθαν στην Προσοτσάνη και έμειναν 4 ημέρες και αναρωτιόμαστε εμείς οι ξενοδόχοι πού κοιμηθήκαν. Δεν αντιλαμβάνονται ότι με αυτό μας προκαλούν. Και μάλιστα όταν ανακοινώνουν ότι στο επόμενο διάστημα θα γίνουν και άλλα camp παρόμοια. Και ψάχνουμε να βρούμε πού έχουν κοιμηθεί αυτοί οι άνθρωποι. Όταν επειδή 14-15 ή 10 ή σε οποιαδήποτε ηλικία του παρέχουμε διαμονή σε ένα ράντσο και του βάζουμε σε κοινόχρηστες τουαλέτες να κάνει ένα μπάνιο ή ο,τιδήποτε άλλο, κατά πρώτον αυτό προκαλεί άμεση επέμβαση του Υγειονομικού. Είναι απαγορευτικό. Δεν σεβόμαστε καν τον ίδιο τον άνθρωπο που τον καλούμε εδώ να συμμετάσχει σε μια τέτοια εκδήλωση».

Τέλος, ο κ. Καλλίας αναφέρθηκε και στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, με ημερομηνία 23 Μαρτίου 2005, το οποίο «ξεκαθαρίζει το λόγο για τον οποίον έχει παραχωρηθεί ο οικισμός της ΔΕΗ στο Δήμο Παρανεστίου» και πρόσθεσε: «Προκειμένου ο Δήμος να χρησιμοποιεί τις κατοικίες που υπάρχουν στην παραπάνω κοινόχρηστη έκταση ως χώρο φιλοξενίας μαθητών που επισκέπτονται το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης. Είναι ξεκάθαρος ο λόγος για τον οποίο έχει παραχωρηθεί ο οικισμός της ΔΕΗ στο Δήμο Παρανεστίου. Άσχετα αν Δήμος Παρανεστίου στο παρελθόν και στο μέλλον φαντάζομαι να χρησιμοποιεί στο βωμό των εκδηλώσεων τον οικισμό αυτό. Επίσης, καλό θα είναι, και με δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, να μάθουμε ή να μάθετε πόσο κοστίζει στο Δήμο Παρανεστίου η ανακαίνιση, η επισκευή και η συντήρηση του συγκεκριμένου οικισμού. Οι πληροφορίες μας λένε ότι ο προϋπολογισμός για τη συντήρηση των μισών οικισμών ξεπέρασε τις 300.000 ευρώ για το 2016. Αν, λοιπόν, βάζουμε κόσμο μέσα, τον κοιμίζουμε, δεν παίρνουμε τίποτα και δαπανά ο Δήμος ένα ποσό αυτής της τάξεως αντιλαμβάνεστε ότι αυτό είναι εις βάρος όλης της περιοχής, όλων των κατοίκων του Παρανεστίου».