ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ ΗΜΕΡΙΔΑ ΤΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΡΑΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ ΜΠΑΙΝΕΙ ΚΑΙ ΣΕ ΠΡΑΚΤΙΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑ

 

 

Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το απόγευμα της Τετάρτης 24 Μαΐου 2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Επιμελητηρίου Δράμας, η ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ενημερωτική ημερίδα του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας με θέμα «Διαμεσολάβηση και εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων». Ομιλητές ήταν η δικηγόρος Αθηνών, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών κ. Φαροπούλου Μαρία, η δικηγόρος Θεσσαλονίκης, Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια και εκπαιδεύτρια Διαμεσολαβητών κ. Χατζηλεωνίδα Μαρία και ο δικηγόρος Δράμας και Διαπιστευμένος Διαμεσολαβητής κ. Παπαθεοδώρου Χρήστος. Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπαθεοδώρου ασχολείται από το 2013 με τη Διαμεσολάβηση και έχει κάνει πολλές μετεκπαιδεύσεις πάνω σε αυτήν, έχοντας κερδίσει μάλιστα και βραβεία σε Πανελλήνιους Διαγωνισμούς Διαμεσολάβησης. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απεύθυνε ο Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Αναστάσιος Πούλιος.

Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγινε ανάλυση και παρουσίαση του νέου Νόμου 4469/2017 περί ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων, ενώ παρουσιάστηκε ακόμη ο κώδικας δεοντολογίας των τραπεζών, καθώς και τα εργαλεία που έχουν οι επιχειρήσεις για να αντιμετωπίσουν την ολοένα και αυξανόμενη όσο περνά ο καιρός υπερχρέωση. Ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών των επιχειρήσεων θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές Αυγούστου και ρόλο διαμεσολαβητή θα μπορούν να ασκήσουν μόνο οι Διαπιστευμένοι Διαμεσολαβητές του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Οι ομιλητές προχώρησαν σε ανάλυση των πλεονεκτημάτων που δίνονται από το νέο νόμο, καθώς πλέον υπάρχει η δυνατότητα ο οφειλέτης να διαπραγματευτεί το σύνολο των οφειλών του στη βάση μιας επωφελής συμφωνίας ανάμεσα σε πιστωτές και οφειλέτη. Μάλιστα, στους πιστωτές περιλαμβάνονται τόσο το δημόσιο όσο και τα ασφαλιστικά ταμεία. Όπως ειπώθηκε στην ημερίδα ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης των οφειλών των επιχειρήσεων εξασφαλίζει, χρόνο, κόπο και χρήμα, χωρίς να χρειαστεί να υποστεί κάποιος τη ψυχολογική φθορά των δικαστηρίων. Όσον αφορά το θέμα της ταχύτητας, η διαμεσολάβηση μπορεί να χρειαστεί μόλις μια ημέρα, λύνοντας έτσι διαφορές που θα χρειάζονταν χρόνια στα δικαστήρια.

Ως θεσμός η διαμεσολάβηση υπάρχει (με νόμο) από το 2010 στην Ελλάδα, όμως σε πρακτικό επίπεδο δεν έχει επιτευχθεί πρόοδος, καθώς ακόμη δεν έχει εισχωρήσει στην κουλτούρα των πολιτών στην Ελλάδα, αν και είναι αρκετά διαδεδομένος στην Ευρώπη. Αναμφίβολα, η ολοένα και μεγαλύτερη εφαρμογή της διαμεσολάβησης με την εμπλοκή Διαπιστευμένων Διαμεσολαβητών τόσο σε επιχειρηματικό επίπεδο (μετά τη ψήφιση του πρόσφατου νόμου) όσο και σε άλλες πτυχές διαφορών (οικογενειακές υποθέσεις, εργατικά ζητήματα, αποζημιώσεις, απλές διαφορές χρέους μεταξύ ιδιωτών) μόνο θετικά έχει να προσφέρει και σε επίπεδο κοινωνίας, αλλά και ειδικότερα στον τομέα της απονομής της Δικαιοσύνης…