ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ «ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑΣ 2017»

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟ

 

Παρουσία πλήθους κόσμου πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής 26 Μαΐου 2017 η κεντρική εκδήλωση της «Δραμοινογνωσίας 2017». Παρόντες ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Βαγγέλης Αποστόλου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, οι οποίοι απεύθυναν χαιρετισμό. Το τεραστίων διαστάσεων μπουκάλι με κρασί άνοιξε, οι «Μαινάδες» του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας, νύμφες στη μυθολογία που συνόδευαν το θεό Διόνυσο, προσέφεραν στους επίσημους από ένα ποτήρι και η γιορτή ξεκίνησε, με τον κόσμο να απολαμβάνει το κρασί, υπό τους ήχους μουσικής…

Στον χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αργύρης Πατακάκης ανέφερε: «Οι τοπικές γεύσεις, η παράδοση και ο πολιτισμός της Δράμας μάς συνοδεύουν κατά τη διάρκεια και της φετινής εκδήλωσης. Τα οινοποιεία της Δράμας χρόνο με το χρόνο αποκτούν όλο και περισσότερους φίλους. Οι μέρες αυτές είναι μια ξεχωριστή ευκαιρία να νιώσουμε στιγμές χαράς, τοπικής ιστορίας, πολιτισμού και επικοινωνίας. Αυτά είναι τα γνήσια χαρακτηριστικά του Δραμινού κρασιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η γη του Διόνυσου μας καλεί, πάντα με μέτρο, να γευτούμε τα δώρα της. Δεν μας πτοεί ο καιρός. Άλλωστε η βροχή είναι ένα δώρο αυτή την εποχή για τη διψασμένη γη μας. Το έχουν ανάγκη και οι αγρότες μας. Η Δραμοινογνωσία δεν είναι απλά μια τοπική γιορτή κρασιού. Αντίθετα, είναι η προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας να ενισχύσει τον πρωτογενή τομέα, την παραγωγή, τις επιχειρήσεις στο χώρο της παραγωγής οίνου, αλλά και τις επιχειρήσεις εστίασης και διαμονής ώστε να σταθούν στα πόδια τους και να ξεπεράσουν τη μίζερη οικονομική πραγματικότητα. Η Δραμοινογνωσία που διοργανώνουμε ως Π.Ε. Δράμας, με αρωγούς τους οινοπαραγωγούς, το Δήμο Δράμας και τους υπόλοιπους Δήμους του Νομού μας και με την πολύ σημαντική συμβολή του ΤΕΙ Οινολογίας είναι μια προσπάθεια της τοπικής κοινωνίας να ενισχύσει ένα μοναδικό προϊόν που διαθέτει και να παντρέψει με τον υπόλοιπο γαστρονομικό της πλούτο, ενισχύοντας την πρωτογενή παραγωγή, με στόχο να αποτελέσει ελκυστικό γαστρονομικό τουριστικό προορισμό». Ο κ. Πατακάκης, ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του ευχαριστώντας τους φοιτητές Οινολογίας για την παρουσία τους. «Μας δίνουν δύναμη, αλλά δείχνουν και το ενδιαφέρον τους για το κρασί και για την προσπάθεια η οποία γίνεται» υπογράμμισε.

Ο Υπουργός κ. Αποστόλους, χαιρετίζοντας την εκδήλωση, επεσήμανε: «Όχι μόνο είναι ζωντανή η Δράμα, αλλά είναι γνωστή και για πολλά πράγματα. Παλαιότερα ήταν γνωστή για τη Δόξα Δράμας, για τα περίφημα καπνά που είχε, αλλά εδώ και χρόνια η Δράμα είναι γνωστή από τα καλά κρασιά της. Η παρουσία μου εδώ έχει την έννοια ότι σε αυτή την προσπάθεια που γίνεται από τους οινοποιούς για να καθιερώσουν το κρασί τους ως Προϊόν Ονομασίας Προέλευσης είναι μια διαδικασία την οποία το Υπουργείο θα στηρίξει με όλες του τις υπηρεσίες και τις δυνατότητες που έχει. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε καρπούς προς αυτή την κατεύθυνση». Στη συνέχεια ο κ. Αποστόλου αναφέρθηκε στην εξαγγελία για κατάργηση μέχρι το τέλος του χρόνου του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο κρασί και πρόσθεσε ότι το Υπουργείο θα είναι συμπαραστάτης στην προσπάθεια των οινοποιών. Παρεμβαίνοντας ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Πατακάκης ζήτησε την οικονομική στήριξη του Υπουργείου για τη Δραμοινογνωσία και ο κ. Αποστόλου ανέφερε ότι αυτό θα γίνει την επόμενη χρονιά.

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, στο χαιρετισμό του, σημείωσε: «Για ακόμη μια χρονιά καλωσορίζουμε την μεγάλη γιορτή γεύσεων, την μεγάλη γιορτή του οίνου, τη Δραμοινογνωσία. Η καρδιά του οίνου χτυπάει στη Δράμα, στην πρωτεύουσα του κρασιού, με τους φιλόξενους κατοίκους, με τους πολυάριθμους αμπελώνες, με τους γνώστες και τεχνίτες του κρασιού. Ο μεγάλος θεσμός του τόπου μας, πλαισιωμένος από ποικίλες δράσεις, αναδεικνύει την περιοχή μας, την ιστορία μας, την παράδοσή μας, την μοναδική φύση μας και την κουλτούρα αιώνων, που με επιμέλεια φροντίσαμε να διατηρήσουμε αναλλοίωτη στο χρόνο. Το κρασί αποτελεί κομμάτι του πολιτισμού μας και μέσα από τα μονοπάτια του συνδέεται κανείς με την αρχαία ιστορία του τόπου. Για μια ακόμη χρονιά επιβεβαιώνουμε ότι ο οίνος είναι η κληρονομιά μας, είναι το παρόν και το μέλλον μας. Ο πλούτος της Δραμινής γης και η ποιότητα του Δραμινού οίνου θέτει τη Δράμα στο κέντρο της καρδιάς του κόσμου του κρασιού. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για όλους μας, πρέπει να κρατήσουμε αναλλοίωτη τη φράση των αρχαίων ημών προγόνων. Οίνος ευφραίνει καρδίαν ανθρώπου. Με αυτή τη φράση ας γιορτάσουμε τον οίνο, ας απολαύσουμε αυτή τη σπουδαία γιορτή του τόπου μας, ας ζήσουμε στους ρυθμούς της Δραμοινογνωσίας».