«Η καθυστερημένη λόγω ενδοκυβερνητικών αντιδράσεων ενσωμάτωση της ευρωπαϊκής οδηγίας έχει σοβαρά προβλήματα»

 

«Είναι χαρακτηριστικό πως αντιμετωπίσθηκαν οι μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος στη χώρα μας. Δυστυχώς το πολιτικό σύστημα στελέχη του οποίου ερευνήθηκαν για αξιόποινες πράξεις και ανάμιξη στο σκάνδαλο Novartis, από τη στιγμή που ξέσπασε το σκάνδαλο και έγινε γνωστό ότι μάρτυρες “κελαηδούν”, άρχισε ένα ασύμμετρο πόλεμο λάσπης, απειλών, συκοφαντιών, αγωγών και μηνύσεων για να καμφθεί το φρόνημα τους και να πάρουν κάτι πίσω από όσα κατέθεσαν στους εισαγγελείς διαφθοράς. “Κουκουλοφόρους” του ανέβαζαν, “κουκουλοφόρους” τους κατέβαζαν, την ώρα που ευρωπαϊκά και διεθνή όργανα αποφάσιζαν την ενίσχυση της προστασίας τους». Αυτά τόνισε ο Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θ. Ξανθόπουλος, μιλώντας ως εισηγητής στο ν/σ ενσωμάτωσης της σχετικής κοινοτικής οδηγίας.

«Μετά από 8 μήνες αργοπορίας και εσωτερική σύγκρουση στην Κυβέρνηση με την αντίδραση Πικραμμένου, Γεωργιάδη, Βορίδη και λοιπών αλλά και την ασφυκτική πίεση του ΟΟΣΑ, της Διεθνούς Διαφάνειας και του Vouliwatch, έρχεται τελικά η ενσωμάτωση της επίμαχης οδηγίας, η οποία είχε περιπετειώδη πορεία λόγω των κυβερνητικών αντιρρήσεων και ολιγωριών», συμπλήρωσε. «Οι μάρτυρες αυτοί επωμίζονται ένα πολύ βαρύ ρόλο απέναντι σε κατεστημένα συμφέροντα πολύ ισχυρούς οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες και ένας άνθρωπος μόνος του δεν μπορεί να αντισταθεί σε τόσο δύναμη πυρός που έχουν τα πολύ ισχυρά συμφέροντα. Για αυτό προκύπτει η ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου προστασίας τους», υπογράμμισε, σημειώνοντας ωστόσο τα μεγάλα κενά, τις αβελτηρίες και τα σοβαρά προβλήματα του νομοσχεδίου.

Όπως είπε, το μεγάλο πρόβλημα του ν/σ είναι ότι δεν επεκτείνει την προστασία στη βάση του εθνικού δικαίου για πράξεις που δεν καλύπτονται από το άρθρο 1 της οδηγίας, με αποτέλεσμα να μην εφαρμόζεται σε περιπτώσεις διαφθοράς, απάτης, συγκάλυψης και σύγκρουσης συμφερόντων. Δεν προβλέπονται επίσης αποτελεσματικά μέτρα προστασίας από τυχόν τιμωρία λόγω αποκαλύψεων, ούτε η προστασίας των ΜΜΕ, δημοσιογράφων και της Κοινωνίας των Πολιτών, όταν λειτουργούν ως καταφύγια των whistleblowers.

Επίσης περιορίζεται, παρά τις προβλέψεις της οδηγίας, ο χρόνος προστασίας της ταυτότητας των μαρτύρων, στενεύει το δικαίωμα υποβολής δημόσιας αναφοράς, δεν προβλέπονται κυρώσεις και για τα νομικά πρόσωπα, όπως ορίζει η οδηγία, δεν αποσαφηνίζεται η έννοια της διαβάθμισης των πληροφοριών, δεν προβλέπεται στις παραβιάσεις η καταχρηστική συμπεριφορά.

«Η υπεράσπιση των αξιών ενός αληθούς κράτους δικαίου που δεν μένει στα προσχήματα αλλά επιβάλει τη νομιμότητα, την ισονομία και την ασφάλεια δικαίου ξεκινά από την προστασία του δικαιώματος των πολιτών να αναφέρουν τις περιπτώσεις που καταπατώνται οι αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται. Η ασφάλεια των μαρτύρων αποτελεί την ασπίδα και το όπλο απέναντι στην αδιαφάνεια και σε κάθε μορφή αυθαιρεσίας των δημοσίων αρχών και των ιδιωτικών συμφερόντων», επεσήμανε.

Τέλος ο κ. Ξανθόπουλος, έκανε ειδική αναφορά στις μεγάλες καθυστερήσεις καταβολής αποζημιώσεων στους δικηγόρους του θεσμού της Νομικής Βοήθειας και κάλεσε την Κυβέρνηση να επιλύσει άμεσα το θέμα με την δημιουργία ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, ώστε να σταματήσει η υπονόμευση ενός τόσο σημαντικού θεσμού του κράτους δικαίου.