Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης στις Φυλακές Νικηφόρου, την Πέμπτη 18 Ιουνίου, εν μέσω των γενικότερων προσπαθειών περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού είναι προφανές ότι απαιτούσε και τη λήψη των σχετικών υγειονομικών μέτρων, ενώ το γεγονός ότι το Κατάστημα Κράτησης σχεδιάζεται να λειτουργήσει σε σύντομο χρονικό διάστημα επέφερε και την εφαρμογή αυστηρών κανόνων ασφαλείας.

Έτσι, όσον αφορά το υγειονομικό επίπεδο, τα απαιτούμενα μέτρα τηρήθηκαν με υποδειγματικό τρόπο. Στην είσοδο των φυλακών υπήρχαν αντισηπτικά και μάσκες προσώπου, ενώ η τελετή πραγματοποιήθηκε με την απαιτούμενη κοινωνική αποστασιοποίηση, καθώς υπήρχαν προκαθορισμένες αποστάσεις ανάμεσα στις θέσεις των επισήμων.

Επίσης, η τελετή της διοικητικής παράδοσης πραγματοποιήθηκε με περιορισμένη παρουσία ατόμων και η είσοδος επιτρεπόταν μόνο σε όσους συμπεριλαμβάνονταν στη σχετική λίστα διαπιστευμένων. Βέβαια, λόγω αυτού του γεγονότος υπήρξαν παράπονα από πλευράς του πρώην Βουλευτή του Ν. Δράμας κ. Δημήτρη Κυριαζίδη και του Περιφερειακού Συμβούλου κ. Γρηγόρη Παπαεμμανουήλ, τα ονόματα των οποίων δεν υπήρχαν στη λίστα όσων είχαν δικαίωμα εισόδου στο χώρο. Όμως, τελικά, η ένταση που δημιουργήθηκε ήταν προσωρινή και αμφότεροι εισήλθαν εντός των Φυλακών και παρέστησαν στην τελετή.

Όσον αφορά, τα μέτρα ασφαλείας, για να φτάσει κάποιος στο χώρο του Καταστήματος Κράτησης περνούσε από διπλό έλεγχο ταυτότητας, τόσο στην αρχή του δρόμου που οδηγεί στο χώρο των Φυλακών όσο και εξωτερικά του κτηρίου. Επίσης, εντός του εσωτερικού προαυλίου, όπου και πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, απαγορεύτηκε η λήψη οπτικού υλικού και φωτογραφικών στιγμιότυπων από τους εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε., με εξαίρεση το συνεργείο της ΕΡΤ, των φωτογράφων της Ελληνικής Αστυνομίας και των συνεργατών των πολιτικών προσώπων.