ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΣΥΡΙΖΑ Ν. ΔΡΑΜΑΣ Θ. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΥΛΑΚΕΣ ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ

 

  • «Φιέστα για την παραλαβή ενός έργου που είχε ακυρώσει και το οποίο πήρε υπόσταση επί ΣΥΡΙΖΑ»

 

Σε δήλωσή του για την διοικητική παράδοση των Φυλακών Νικηφόρου ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Ν. Δράμας κ. Θεόφιλος Ξανθόπουλος ανέφερε τα εξής:

Ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Λ. Οικονόμου, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Κ. Καραμανλή, παρέλαβε στη Δράμα ένα έργο που η ίδια η Κυβέρνηση της Ν.Δ., στο παρελθόν, είχε ουσιαστικά ακυρώσει. Οι φυλακές του Νικηφόρου, ξεκίνησαν να κατασκευάζονται το 2002 αλλά παρέμειναν έκτοτε, για πάρα πολλά χρόνια «φάντασμα». Έπρεπε να έρθει η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για να λάβει το έργο τη σημερινή του μορφή.

Για του λόγου το αληθές:

-Το 2016 για την ολοκλήρωση των εργασιών το έργο χρηματοδοτήθηκε από το ΤΑΧΔΙΚ (Ταμείο Χρηματοδότησης Δικαστικών Κτιρίων) με 2.572.391 € ποσό με το οποίο ουσιαστικά ολοκληρώθηκε το έργο.

-Οι φυλακές του Νικηφόρου θεσμοθετήθηκαν και ιδρύθηκαν ουσιαστικά με το ΠΔ 153/2017. Πριν, απλά δεν υπήρχαν.

-Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δρομολόγησε και προκήρυξε την κατασκευή του ειδικού «Κτηρίου Εκπαίδευσης» των κρατουμένων εντός της φυλακής, το οποίο αν και είχε προβλεφθεί αρχικά όπως απαιτείται σε όλες τις φυλακές, ακυρώθηκε με απόφαση προηγούμενης κυβέρνησης της ΝΔ, που δεν το έκρινε απαραίτητο, δεδομένου ότι η «σωφρονιστική» της πολιτική εστιάζει μονομερώς στην «ασφάλεια» και την καταστολή.

-Με ενέργειες της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ δόθηκαν λύσεις σε σοβαρά λειτουργικά ζητήματα των φυλακών Νικηφόρου, όπως η ύδρευση του σωφρονιστικού καταστήματος που δεν είχε προβλεφθεί.

-Με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ εγκρίθηκε η προκήρυξη 258 θέσεων φυλακτικού και σωφρονιστικού προσωπικού, μέσω ΑΣΕΠ, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν οι φυλακές. Αλλά, ένα χρόνο μετά, η Κυβέρνηση το μόνο που κατάφερε είναι να προαναγγέλλει την πρόσληψη ενός μεγάλου αριθμού υπαλλήλων φύλαξης, με διαδικασίες εξπρές, όπως αυτές των ειδικών φρουρών.

Οι φυλακές Νικηφόρου πρέπει να λειτουργήσουν, με προσωπικό που θα επιλεγεί με αξιοκρατικά κριτήρια. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. αφού επί ένα έτος δεν έκανε απολύτως τίποτε, τώρα, επικαλούμενη την ανάγκη άμεσης λειτουργίας των φυλακών, θα παρακάμψει την αδιάβλητη διαδικασία προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ και θα κάνει προσλήψεις «με κριτήρια ΑΣΕΠ».

Η εντοπιότητα στις προσλήψεις που εξαγγέλλει δήθεν ως «δώρο» προς τους Δραμινούς πολίτες ο κ. Οικονόμου, προβλέπεται εκ του νόμου, καθώς η περιοχή της Δράμας ανήκει σε αυτές που επιτρέπεται η εντοπιότητα!

Η Κυβέρνηση εμπαίζει τον Δραμινό λαό με φιέστες παραλαβής των κτηρίων των φυλακών Νικηφόρου, οι οποίες όμως δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουν σύντομα. Το συνηθίζει άλλωστε να δημιουργεί επικοινωνιακές εντυπώσεις με έργα άλλων, έργα που είχαν δρομολογηθεί και σχεδόν ολοκληρωθεί από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Το γεγονός είναι ότι πρόκειται για ένα έργο που φέρει την σφραγίδα του ΣΥΡΙΖΑ Δράμας.

Το σωφρονιστικό μας σύστημα έχει ανάγκη από σύγχρονες φυλακές, στις οποίες θα πρυτανεύουν το κράτος δικαίου και η προσπάθεια κοινωνικής επανένταξης των κρατουμένων.