ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΡΕΛΑΥΝΟΝΤΟΣ 21ου  ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΜΕ ΕΝΣΤΟΛΟ ΠΕΖΟΠΟΡΟ ΤΜΗΜΑ ΚΑΙ ΕΦΙΠΠΟ ΑΓΗΜΑ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΦΟΡΟΥΣΕ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ

 

Ε. Ταμπουρίδης, Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου: «Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε τη θυσία και τον ηρωισμό των προγόνων μας που πότισαν με αίμα το χώμα για να χαιρόμαστε εμείς σήμερα τα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας»

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και με μεγάλη ανταπόκριση από τους πολίτες πραγματοποιήθηκαν στο Κ. Νευροκόπι, την Κυριακή 7 Ιουλίου 2024, εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για την επέτειο απελευθέρωσης από τον Οθωμανικό ζυγό και τη Βουλγαρική κατοχή, πριν από 111 χρόνια, στις 4 Ιουλίου 1913.

Το πρωί τελέστηκε πανηγυρική Θεία Λειτουργία και ακολούθησε Δοξολογία και εκφώνηση του πανηγυρικού της απελευθέρωσης από τον Πρόεδρο του Κέντρου Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ανατολικής Μακεδονίας κ. Γιάννη Παπουτσή. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στον χώρο του μνημείου του Μητροπολίτη Θεοδώρητου (1903-1907).

Τα απόγευμα πραγματοποιήθηκε παρέλαση από τους πολιτιστικούς συλλόγους Παγονερίου, Βώλακα, Μοναστηρακίου και Προσοτσάνης, ενώ ένστολο πεζοπόρο τμήμα και έφιππο άγημα υποδύθηκαν το παρελαύνων 21ο Σύνταγμα το οποίο απελευθέρωσε το Νευροκόπι. Έκδηλη ήταν η ικανοποίηση των κατοίκων του Κάτω Νευροκοπίου οι οποίοι χειροκρότησαν τους παρελαύνοντες. Ακολούθως χορευτικά συγκροτήματα χόρεψαν τοπικούς χορούς.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν οι Βουλευτές του Νομού Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και κ. Αναστάσιος Νικολαΐδης, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Μιχάλης Μουρβετίδης, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Αργύρης Πατακάκης, Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, καθώς και εκπρόσωποι συλλόγων.

Σε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Κ. Νευροκοπίου για τις εκδηλώσεις αναφέρονται τα εξής: «Η απελευθέρωση στις 4 Ιουλίου του 1913 έθεσε τέλος στη σκληρή περίοδο του Μακεδονικού Αγώνα και των πιέσεων που άσκησε η Βουλγαρική πλευρά, για να αποταχθεί ο ντόπιος πληθυσμός την Ορθοδοξία και την Ελληνικότητα.

Ο Ελληνικός Στρατός απελευθέρωσε ελληνικά εδάφη και ελληνικές συνειδήσεις.

Με τις επιμορφωτικές ενημερώσεις και τις εορταστικές εκδηλώσεις αποκαθίσταται η βιωμένη αλήθεια, η ιστορική πραγματικότητα, έρχεται η αναγνώριση των αγώνων και αποδίδεται ο οφειλόμενος σεβασμός προς τους Μακεδονομάχους αλλά και τους επιγόνους τους. Ταυτόχρονα, αποκωδικοποιείται το συγκείμενο που οδήγησε στην εγκατάσταση των προσφύγων σε αυτήν την Ακριτική εσχατιά του Ελληνικού Κράτους».

Στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι «111 χρόνια μετά την απελευθέρωση ο Δήμος Νευροκοπίου θεωρεί υποχρέωσή του, να διερευνήσει την υπόθεση της αναζήτησης, της ταυτοποίησης και της ηθικής αποκατάστασης των οστών των ελληνικών στρατιωτών που έπεσαν στις φονικές μάχες της προέλασης του προς την Άνω Τζουμαγιά». «Σήμερα Ελλάδα και Βουλγαρία βιώνουν ίσως την καλύτερη περίοδο φιλίας της ιστορίας τους και αυτήν την φιλία επιθυμούμε όλοι να ενισχύσουμε και να διευρύνουμε», καταλήγει η ανακοίνωση του Δήμου Κ. Νευροκοπίου.

«Το Νευροκόπι έβαλε τα γιορτινά του για τα 111 χρόνια από την απελευθέρωσή του»

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις εκδηλώσεις συμμετείχε φορώντας την παραδοσιακή τοπική στολή ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Ελευθέριος Ταμπουρίδης, δίνοντας ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στον εορτασμό.

Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Εργασία… συν» ο κ. Ταμπουρίδης ανέφερε: «Το Νευροκόπι έβαλε τα γιορτινά του για τα 111 χρόνια από την απελευθέρωσή του. Ο Ελληνικός στρατός έγραψε μια ακόμη χρυσή σελίδα στην ιστορία του, απελευθερώνοντας το Νευροκόπι από τα δεινά και τα δεσμά του Οθωμανικού και Βουλγαρικού ζυγού.

Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε τη θυσία και τον ηρωισμό των προγόνων μας που πότισαν με αίμα το χώμα για να χαιρόμαστε εμείς σήμερα τα αγαθά της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Η πραγματοποίηση της εκδήλωσης ήταν χρέος για εμάς. Τιμούμε τη μνήμη τους και διατηρούμε ζωντανές τις αξίες τους, για να αντλούμε εμείς μέσα από αυτά δύναμη και έμπνευση από το παράδειγμα το δικό τους.

Από εδώ και πέρα όλες οι επόμενες γενιές πρέπει να αγωνιστούμε για να διατηρήσουμε ζωντανή την κληρονομιά τους και να χτίσουμε ένα μέλλον, όπως άξια έχουν χτίσει αυτοί ως τώρα με τις θυσίες τους».

Για τη συμμετοχή του στην αναπαράσταση, ο κ. Ταμπουρίδης σημείωσε: «Θέλαμε να δώσουμε άλλη βαρύτητα στην εκδήλωση αυτή, η οποία καθιερώνεται επίσημα από φέτος ως εκδήλωση μνήμης και τιμής για αυτούς τους οποίους έδωσαν τη ζωή τους. Προσωπικά, ως Δήμαρχος, εμφανίστηκα με την παραδοσιακή τοπική στολή, θέλοντας να δώσουμε μεγαλύτερη βαρύτητα στην εκδήλωση αυτή».

Ακόμη, στις δηλώσεις του, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου επεσήμανε: «Ευχαριστώ όσους συνέβαλαν σε αυτή την πολύ ωραία εκδήλωση και συγκεκριμένα την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Ελένη Αμβροσιάδου, το κοινοτικό συμβούλιο με Πρόεδρο την Ευαγγελία Ιωσηφίδου, τον Δημήτρη Τσελεμπή, τη Χριστίνα Αβραμίδου, τον ειδικό συνεργάτη του Δημάρχου τον Γιάννη Παπαϊγνατίου και φυσικά όλα αυτά τα έχει οργανώσει και τα έχει οραματιστεί ο σημερινός Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρώην Πρόεδρος της Κοινότητας Νευροκοπίου Ησαΐας Χατζηκωνσταντίνου».

Σχετικά με την αντίδραση της τοπικής κοινωνίας, ο κ. Ταμπουρίδης ανέφερε: «Υπήρχε ικανοποίηση από την τοπική κοινωνία που όταν τους ανακοινώσαμε, το δεχτήκαν με χαρά και το υποστήριξαν με την παρουσία τους στην κεντρική πλατεία». «Το σημαντικό ήταν ότι η τοπική κοινωνία δέχτηκε με χαρά την αναπαράσταση της προέλασης του 21ου Συντάγματος με τους νέους να φορούν τις στολές του Ελληνικού στρατού του 1913 και με τους έφιππους Μακεδόνες με τις στολές του Μακεδονικού Αγώνα να παρελαύνουν στην κεντρική πλατεία του Νευροκοπίου πάνω στα άλογα», πρόσθεσε ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου.