Συνέντευξη τύπου για να απαντήσει σε όσα ανέφερε ο Δήμαρχος Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος σε πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας για το στρατόπεδο «Ανδρικάκη» και τη δημιουργία κόμβου για τις οπτικοακουστικές τέχνες, παραχώρησε τη Δευτέρα 8 Ιουλίου 2024 ο πρώην Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος.

Στη συγκεκριμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, στις 25 Ιουνίου 2024, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως δεν υπάρχει εξασφαλισμένη χρηματοδότηση 6 εκ. ευρώ από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για την υλοποίηση του έργου «Ανάπτυξη Δημιουργικού Κόμβου για τις Οπτικοακουστικές Τέχνες στο πρώην στρατόπεδο “Ανδρικάκη”» και δεν έχει προχωρήσει η παραχώρηση του χώρου από την ΕΤΑΔ στον Δήμο Δράμας, ενώ για την υλοποίηση του έργου στο σύνολό του απαιτείται ποσό που ξεπερνάει τα 20 εκ. ευρώ. Υπενθυμίζεται ότι η εκπόνηση των μελετών για το συγκεκριμένο έργο πραγματοποιήθηκαν χάρη στην οικονομική συμβολή της εταιρείας Raycap και του αείμνηστου Κώστα Αποστολίδη, με 270.000 ευρώ.

Στη συνέντευξη τύπου, στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δημαρχείου Δράμας, ο κ. Μαμσάκος, ο οποίος πλαισιωνόταν από Δημοτικούς Συμβούλους και στελέχη της παράταξής του, ουσιαστικά επιβεβαίωσε ότι δεν υπάρχει πίστωση 6 εκ. ευρώ, αν και στις 3 Οκτωβρίου 2023, σε προεκλογικό του σποτ, ενόψει της διεξαγωγής των δημοτικών εκλογών, ανέφερε επί λέξει: «Σχεδίασα, διεκδίκησα και εξασφάλισα ήδη 6 εκ. ευρώ για το στρατόπεδο Ανδρικάκη και ξεκινά το χτίσιμο μιας πόλης μέσα στην πόλη…», χρησιμοποιώντας πρώτο ενικό πρόσωπο, χωρίς να γίνει κάποια μνεία στους συνεργάτες του. Μάλιστα, στα όσα ανέφερε για να απαντήσει σχετικά με την εξασφάλιση χρηματοδότησης ο κ. Μαμσάκος ανέφερε δύο ημερομηνίες, σχετικά με πράξεις της διοίκησης της Περιφέρειας, οι οποίες όμως είναι μεταγενέστερες της ημερομηνίας κυκλοφορίας του βίντεο με όσα ανέφερε.

Πάντως παρά τις επίμονες ερωτήσεις από την εφημερίδα «Εργασία… συν» για το αν υπάρχει συγκεκριμένος κωδικός Ο.Π.Σ., ο κ. Μαμσάκος αρνήθηκε να απαντήσει και να επιβεβαιώσει αυτό που είναι γνωστό, ότι δεν υπάρχει κάποιος κωδικός χρηματοδότησης και το έργο θα ενταχθεί σε κάποια πρόσκληση που θα εκδοθεί στο μέλλον. Επιπλέον, παρόλο που ερωτήθηκε από την εφημερίδα «Εργασία… συν», δεν απάντησε και για τα όσα ανέφερε ο ίδιος τον περασμένο Οκτώβριο στο προεκλογικό του σποτ, ενώ τη δεδομένη χρονική στιγμή υπήρχε μόνο προφορική δέσμευση από τον πρώην Περιφερειάρχη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, με μια μακροσκελή τοποθέτησή του, ο κ. Μαμσάκος επιχείρησε να απαντήσει σε μια σύντομη αναφορά του κ. Παπαδόπουλου, στο πλαίσιο συζήτησης ενός θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου. Δίνοντας ο ίδιος έναν τίτλο στη συνέντευξη τύπου, ο κ. Μαμσάκος είπε ότι αυτός είναι «Αλήθειες, όχι άλλη παραπληροφορήση στις πλάτες των Δραμινών» και εξήγησε ότι απάντησή του χωρίζεται σε δύο σκέλη, στην παραχώρηση του στρατοπέδου και στη χρηματοδότηση του έργου.

Όσον αφορά την παραχώρηση, ο κ. Μαμσάκος ανέφερε ότι σύμφωνα με όσα αναφέρονται στο μνημόνιο συνεργασίας, το οποίο υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2022 ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και τον Δήμο Δράμας, ο Δήμος θα έπρεπε να προβεί στη σύνταξη μιας σειράς μελετών. Πρόκειται για τις μελέτες οι οποίες εκπονήθηκαν με χρηματοδότηση από την εταιρεία Raycap και τον αείμνηστο Κώστα Αποστολίδη. Ο κ. Μαμσάκος επεσήμανε ότι οι μελέτες παραδόθηκαν στον Δήμο Δράμας, όταν ο ίδιος δεν ήταν Δήμαρχος, καθώς η αποδοχή τους έγινε στις 19 Μαρτίου 2024 με απόφαση Δημοτικής Επιτροπής. «Δεν γνώριζε πότε παρέλαβε τις μελέτες η Δημοτική Επιτροπή, τι υπήρχε στο μνημόνιο συνεργασίας και ποιες υποχρεώσεις είχε ο Δήμος Δράμας έναντι του μνημονίου συνεργασίας;», αναρωτήθηκε ο κ. Μαμσάκος για τον κ. Παπαδόπουλο. Επίσης, απευθυνόμενος προς τον Δήμαρχο Δράμας, ο κ. Μαμσάκος είπε: «Κύριε Δήμαρχε, παραλείψεις υπήρχαν, υπάρχουν και θα υπάρχουν. Και σε εσάς που θα διοικήσετε τα επόμενα 4,5 χρόνια. Γιατί όποιος ασκεί διοίκηση, κάνει και λάθη. Αρκεί να τα αποδέχεται, να μην το παίζει υπεράνω όλων, αλάνθαστος και υπερόπτης». «Ασχοληθείτε με το τι θα πράξετε εσείς και όχι με το τι δεν έκαναν οι προηγούμενοι», πρόσθεσε ο πρώην Δήμαρχος Δράμας.

Σχετικά με τη χρηματοδότηση του έργου, ο κ. Μαμσάκος δήλωσε: «Ξεκινήσαμε αλληλογραφία για τη χρηματοδότηση του έργου και συμμετείχαμε στις διαβουλεύσεις της επικαιροποίησης της ΟΧΕ Πολιτιστικής Διαδρομής, όπως προβλέπεται με τη Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας». «Στις 2/12/2023 παραδίδεται από τη διοίκηση του κ. Μέτιου το δεύτερο παραδοτέο έργο που προτείνει 3 έργα για τη Δράμα προς ένταξη. Ένα από τα τρία έργα είναι η Ανάπτυξη Δημιουργικού Κόμβου για Οπτικοακουστικές Τέχνες με ενδεικτικό λογαριασμό 6 εκ», ανέφερε ο κ. Μαμσάκος. Ακόμη, είπε ότι «στις 15/2/2024 έρχεται η νέα διοίκηση του κ. Τοψίδη και εγκρίνει την ΟΧΕ Πολιτιστικής Διαδρομής» και πρόσθεσε ότι «άρα εγκρίνεται το έργο του Οπτικοακουστικού Κέντρου με 6 εκ. για τη Δράμα». Στη συνέχεια, ο κ. Μαμσάκος επεσήμανε: «Στη συνέχεια η Διαχειριστική Αρχή βγάζει το μέτρο της χρηματοδότησης και με ώριμες και ολοκληρωμένες μελέτες οι Δήμοι συμμετέχουν για τη χρηματοδότηση του έργου. Όταν εγκριθεί το έργο, γίνεται και η εγγραφή της πίστωσης στον Δήμο που εγκρίθηκε. Άρα έχουμε καιρό ακόμη για αυτό το πράγμα. Φυσικά και δεν υπάρχει εγγραφή πίστωσης».

Ακόμη, ο κ. Μαμσάκος απεύθυνε κάλεσμα να διεκδικήσουν όλοι οι εκπρόσωποι της Δράμας ενωμένοι τη χρηματοδότηση των 20 εκ. ευρώ για να υλοποιηθεί το συγκεκριμένο έργο, ενώ επίσης αναφέρθηκε και στις κυβερνητικές δεσμεύσεις που υπάρχουν για την υλοποίηση του έργου, οι οποίες μάλιστα φτάνουν και στο επίπεδο του Πρωθυπουργού.

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του, ο κ. Μαμσάκος τόνισε: «Όχι άλλη σπέκουλα στο βωμό της σκοπιμότητας, της παραπολιτικής και της παραπληροφόρησης για την παράταξή μας».

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν υπάρχει κωδικός ένταξης και αριθμός Ο.Π.Σ., ο κ. Μαμσάκος, μεταξύ άλλων, ανέφερε: «Σας ανέφερα ακριβώς τι έχει γίνει. Παραδοτέο στο οποίο έχει καταγραφεί. Απόφαση του παραδοτέου και έγκριση. Έπονται οι επόμενες κινήσεις. Η επικαιροποίηση της ΟΧΕ έγινε τον Μάρτιο, άρα όχι επί των ημερών μου».