ΠΑΡΑ ΤΟ ΠΟΛΙΚΟ ΨΥΧΟΣ 20 ΚΟΛΥΜΒΗΤΕΣ ΒΟΥΤΗΞΑΝ ΣΤΑ ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΝΕΡΑ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ ΚΑΙ Ο ΤΥΧΕΡΟΣ ΠΟΥ ΑΝΕΣΥΡΕ ΤΟΝ ΤΙΜΙΟ ΣΤΑΥΡΟ ΗΤΑΝ Ο ΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ ΔΗΜΟΓΛΟΥ, Ο ΟΠΟΙΟΣ ΥΠΗΡΕΤΕΙ ΣΤΗΝ Ε’ ΜΟΙΡΑ ΚΑΤΑΔΡΟΜΩΝ

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια στην Δράμα, την Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2019. Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος λειτούργησε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου και στη συνέχεια τέλεσε την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού με την παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθος κόσμου. Ακολούθησε στην λίμνη της Αγίας Βαρβάρας η τελετή καθαγιασμού των υδάτων και η κατάδυση του Τιμίου Σταυρού από τον Μητροπολίτη Δράμας. Μεταξύ των επισήμων ήταν οι Βουλευτές Ν. Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και κ. Χαρά Κεφαλίδου, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας, ενώ αρκετοί ήταν οι πολίτες αψήφησαν το δριμύ ψύχος και παρακολούθησαν την τελετή περιμετρικά της λίμνης, με το τοπίο να είναι λευκό, λόγω της χιονόπτωσης της προηγούμενης ημέρας.

Παρά την ιδιαιτέρως χαμηλή θερμοκρασία, με το θερμόμετρο να είναι λίγο κάτω από τους 0 βαθμούς, είκοσι κολυμβητές βούτηξαν στα νερά της Αγίας Βαρβάρας, μεταξύ των οποίων μία γυναίκα, αλλά και δύο μικρά παιδιά (ένα αγοράκι και ένα κοριτσάκι), επιχειρώντας να πιάσουν τον Τίμιο Σταυρό. Ο τυχερός που ανέσυρε τον Σταυρό ήταν ο Υπολοχαγός Χρήστος Δήμογλου, με καταγωγή από την Ξάνθη, ο οποίος υπηρετεί στην Ε’ Μοίρα Καταδρομών. Όπως ανέφερε στις δηλώσεις του είναι η πρώτη φορά που βουτάει γενικά για να πιάσει τον Σταυρό. «Είναι ευλογία για όλους. Συγχαρητήρια σε όσους βούτηξαν, είτε έπιασαν το Σταυρό είτε όχι. Δεν έχει σημασία ποιος τον έπιασε. Χρόνια πολλά σε όλους με υγεία», προσέθεσε ο κ. Δήμογλου.

Στον κολυμβητή που ανέσυρε τον Τίμιο Σταυρό από την Αγία Βαρβάρα ο Μητροπολίτης Δράμας πέρασε στο λαιμό του έναν σταυρό, ενώ σε όλους όσοι βούτηξαν στα κρύα νερά της λίμνης δόθηκε αναμνηστικό από τον Σεβασμιώτατο κ.κ. Παύλο, ο οποίος μετά το πέρα της τελετής ευχήθηκε «χρόνια πολλά και καλή φώτιση σε όλους μας».

Ο κ. Κυριαζίδης, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., ανέφερε: «Ως πιστοί Χριστιανοί είναι ορθό και πρέπει να κάνουμε επίκληση του Θείου, προκειμένου να μας δίνει δύναμη. Αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει κι εμείς να κινούμε τα χέρια μας, έτσι ώστε να μην ενδίδουμε σε όποια προσωπική ικανοποίηση, θυσιάζοντας αρχές και αξίες. Άλλωστε η χρονιά που κυλάει είναι ορόσημο. Ορόσημο για την πίστη μας, για την πατρίδα μας. Είθε αυτή η Άγια Ημέρα να μας φωτίζει όλους, να μας δίνει δύναμη και βεβαίως και μυαλό. Εύχομαι το Άγιο Πνεύμα να μας καθοδηγήσει, έτσι ώστε το 2021, ύστερα από 200 χρόνια, επιτέλους να απελευθερωθούμε και από τις αδυναμίες μας και από τις πρόσκαιρες ικανοποιήσεις που πάρα πολλές φορές μας παρασύρουν, ως Έλληνες, ως πολίτες, ως πιστοί. Εύχομαι ό,τι καλύτερο με τη φώτιση και αυτής της Άγιας Ημέρας».

Στη δήλωσή της η κ. Κεφαλίδου ευχήθηκε «κάθε καλό» σε όλους και σημείωσε: «Η μέρα των Θεοφανείων στη Δράμα είναι ιδιαίτερη, είναι χιονισμένη. Εύχομαι σε όλο τον κόσμο, σε αυτούς που γιορτάζουν, να έχουμε μια καλή χρονιά. Μια χρονιά που θα φέρει ό,τι καλύτερο στον τόπο μας, ό,τι καλύτερο στην πατρίδα μας».