Επίσκεψη των δημοσιογράφων και των συμμετεχόντων στο συνέδριο στην εταιρεία μανιταριών DIRFIS

ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΗΚΕ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΚΑΙ ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ ΜΕ ΕΠΑΝΕΚΛΟΓΗ ΤΗΣ ΣΑΓΙΑΣ ΤΣΑΟΥΣΙΔΟΥ ΣΤΟ ΤΙΜΟΝΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΓΙΑ 2η ΣΥΝΕΧΗ ΘΗΤΕΙΑ

 

  • Βραβεύσεις Ελλήνων και Ευρωπαίων δημοσιογράφων, καθώς και εγκωμιαστικά σχόλια από το σύνολο των δημοσιογράφων
  • Σάγια Τσαουσίδου: «Ευχαριστώ πολύ τους συναδέλφους που συμμετείχαν στην ύψιστη διαδικασία της Γενικής Συνέλευσης και ευχαριστώ για την επανεκλογή μου για μία ακόμα θητεία στο Διεθνές Τμήμα. Συνεχίζουμε για διαφάνεια και ανεξαρτησία των Μ.Μ.Ε σε Ελλάδα και Ευρώπη»

 

Στην Περιφέρεια της Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα στην Ερέτρια της Εύβοιας φιλοξενήθηκε το διεθνές συνέδριο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων που πραγματοποιήθηκε από τις 26 έως τις 29 Οκτωβρίου 2022, με την υποστήριξη της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Τα 60 χρόνια από την ίδρυσή της Διεθνούς Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων και τα 40 χρόνια του Ελληνικού Τμήματος εορτάστηκαν στην ετήσια συνάντηση των δημοσιογράφων στην Ερέτρια μετά από απόφαση της διεθνούς διοίκησης. Σημαντικό γεγονός αποτελεί και η Γενική Συνέλευση μιας και ήταν εκλογοαπολογιστική χρονιά.

Οι φιλοξενούμενοι ξένοι δημοσιογράφοι είχαν την ευκαιρία και επισκέφθηκαν εμβληματικά μνημεία της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καθώς και επιχειρήσεις με εξωστρεφή χαρακτήρα προκειμένου να αναδειχτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής.

Στις 27 Οκτωβρίου επισκέφθηκαν το Μουσείο των Δελφών μαζί με τον Δήμαρχο Παναγιώτη Ταγκαλή και εν συνεχεία το Μουσείο του Διστόμου και το Μαυσωλείο, με τον Δήμαρχο Γιάννη Σταθά, ο οποίος τους έδωσε και μία τσάντα με παραδοσιακά προϊόντα της περιοχής. Γευμάτισαν το μεσημέρι στην Αντίκυρα και το βράδυ επισκέφθηκαν τον Ορχομενό όπου η Δήμαρχος Βούλα Καράλη τους ενημέρωσε για τις εργασίες που γίνονται στον αρχαιολογικό χώρο Ορχομενού, ενώ ο Οικονομικός Επόπτης του Επιμελητήριου Βοιωτίας Λουκάς Παπαχαραλάμπους τους μίλησε για την πολύ σημαντική δουλειά που γίνεται για τις επιχειρήσεις – μέλη του Επιμελητηρίου από το Επιμελητήριο.

Οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου στο ξενοδοχείο Miramare στην Ερέτρια παρουσία δεκάδων δημοσιογράφων από την Ελλάδα, δεκάδων δημοσιογράφων από την Ευρώπη και μικρού αριθμού δημοσιογράφων από τρίτες χώρες.

Η έναρξη πραγματοποιήθηκε στις 9 το πρωί και μέχρι τη 1 το μεσημέρι ολοκληρώθηκε η Γενική Συνέλευση όπου μετά το τέλος της ακολούθησε ψηφοφορία και για 2η συνεχόμενη θητεία επανεξελέγη Πρόεδρος του Διεθνούς Τμήματος η Σάγια Τσαουσίδου.

Πραγματοποιήθηκε μια ενδιαφέρουσα επίσκεψη στην εταιρεία Μανιταριών «ΔΙΡΦΥΣ» και ακολούθησε επίσκεψη της αποστολής (Ελλήνων και ξένων δημοσιογράφων) στον Άγιο Ιωάννη Ρώσσο, όπου ο εφημέριος του Ναού παραχώρησε συνέντευξη στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα www.almyros.gr, κάνοντας γνωστές, άγνωστες πτυχές της Ιστορικής Μονής και της παρουσίας του Οσίου στην περιοχή καθώς και την εν γένει διαδρομή του.

Στη συνέχεια η αποστολή, συνοδευόμενη και από τον Δήμαρχο Μαντουδίου-Λίμνης-Αγίας Άννας Γιώργο Τσαπουρνιώτη, επισκέφθηκε το Μουσείο Μικρασιατικού Πολιτισμού στο Προκόπι, όπου έγινε μία εκτενής ξενάγηση από τον εφημέριο του Ι.Ν. Αγ. Ιωάννη Ρώσσου, παρουσία του Δημάρχου και άλλων τοπικών παραγόντων.

Τιμητική βράβευση στο Δήμαρχο Ερέτριας Γ. Δημητρόπουλου, παρουσία του Αντιδημάρχου Β. Τσώκου, από την Πρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Σ. Τσαουσίδου, παρουσία της δημοσιογράφου Ε. Ντίνη και παραγόντων του Δήμου Ερέτριας

Την επομένη ημέρα, 29 Οκτωβρίου, οι εργασίες του συνεδρίου ξεκίνησαν στις 9 το πρωί, παρουσία αιρετών αρχόντων της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδος, όπως του Περιφερειάρχη Φάνη Σπανού, που στήριξε από την αρχή το Συνέδριο, και του «οικοδεσπότη» Δημάρχου της Ερέτριας Γιάννη Δημητρακόπουλου και του Αντιδημάρχου Βαγγέλη Τσώκου, οι οποίοι συνέβαλαν με κάθε τρόπο στη φιλοξενία των δημοσιογράφων στον Δήμο τους, του Προέδρου της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Τάσου Βελισσαρίου και άλλων παραγόντων της Εύβοιας.

Συντονίστρια όλης αυτής της προσπάθειας και «ψυχή» του συνεδρίου η συνάδελφος Έφη Ντίνη, η οποία επιμελήθηκε τις πτυχές του τριήμερου Συνεδρίου, συνεπικουρούμενη από την Πρόεδρο Σάγια Τσαουσίδου και το σύνολο των μελών του Δ.Σ., καθώς και πολλών άλλων δημοσιογράφων. Το πρώτο μέρος του συνεδρίου συντόνιζε η κα Ντίνη.

Από αριστερά ο Αντιδήμαρχος Ερέτριας Β. Τσώκος, ο Δήμαρχος Γ. Δημητρόπουλος, ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φ. Σπανός, ο Πρόεδρος Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Στερεάς Τ. Βελισσαρίου με τη σύζυγό του, η Πρόεδρος του δημοτικού διαμερίσματος Πετριών Μ. Τσακού και η Υπεύθυνη Γραφείου Τύπου Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα Α. Ευσταθίου

Το συνέδριο άνοιξε με μία σύντομη αναφορά της Έφης Ντίνη, μέλους του Δ.Σ της Ένωσης, στο πρόσωπο της Προέδρου του Ελληνικού Τμήματος Σάγιας Τσαουσίδου, η οποία επανεξελέγη Πρόεδρος του Διεθνούς. Στη συνέχεια, πήρε το λόγο η κα Τσαουσίδου και έκανε μία σύντομη αναφορά στη συνεργασία όλων των Τμημάτων της Ένωσης στην Ε.Ε., αλλά και στη συνεργασία για την ελευθερία του Τύπου και την προστασία του λειτουργήματος της δημοσιογραφίας σε όλο τον κόσμο, με αφορμή γεγονότα που έφεραν συναδέλφους να «πληρώνουν» το τίμημα της δημοσιογραφίας ακόμα και με την ίδια τους τη ζωή.

Αρχικά το λόγο πήρε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός που μίλησε για την αξία της ελευθερίας του Τύπου, για τη δύναμη των νέων μορφών επικοινωνίας αλλά και την αξία της είδησης και την παραπληροφόρηση.

Για τον ρόλο του brand name στα προϊόντα της Στερεάς μίλησε ο Πρόεδρος της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης Τάσος Βελισσαρίου.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος Βιομηχανικής Περιοχής Θίσβης και Γενικός Γραμματέας Δ.Σ. Συνδέσμου Βιομηχάνων Στερεάς Ελλάδος Α. Λουκάτος με τη δημοσιογράφο Β. Τσιντσίνη

Ως «οικοδεσπότης», ο Δήμαρχος Ερέτριας Ιωάννης Δημητρόπουλος αναφέρθηκε στα πολιτιστικά διαμάντια του Δήμου του και την υπέροχη γαστρονομία της περιοχής.

Τον ρόλο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την ουσιαστική συμβολή του, την αγαστή συνεργασία με τα Μ.Μ.Ε. και τους δημοσιογράφους, ανέδειξε η Υπεύθυνη Τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Ελλάδα Άννα Ευσταθίου.

Μηνύματα έστειλαν χαιρετίζοντας το συνέδριο η Vera Jourova, Αντιπρόεδρος της Ε.Ε. και Επίτροπος Αξιών και Διαφάνειας, και η Ευρωβουλευτής Άννα Ασημακοπούλου.

Μία ευχάριστη νότα στο συνέδριο έβαλαν οι μαθητές του 1ου Πρότυπου Λυκείου Χαλκίδας και οι μαθητές του Λυκείου Αυλωναρίου, που παρουσίασαν τις δράσεις τους ως πρεσβευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Παρόντες στο συνέδριο, που τίμησαν με τη συμμετοχή τους ως ομιλητές, η Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Σοφία Βούλτεψη, η οποία ανέπτυξε το θέμα: «Δημοσιογράφοι στον Πόλεμο: Με την αλήθεια ή με την πατρίδα; Ο ρόλος της Ελλάδας στην υποδοχή προσφύγων» καθώς και η πρώην Γενικής Γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής και υποψήφια Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στον Νομό Εύβοιας Σοφία Νικολάου, η οποία ως νομικός ανέπτυξε το θέμα: «Δημοσιογραφία και Συκοφαντική Δυσφήμιση: Τα όρια».

Τιμητική διάκριση από την Πρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Σ. Τσαουσίδου στον Εκδότη-δημοσιογράφο Σπ. Λάτσα

Δυναμική η παρουσία του Συνδέσμου Βιομηχανιών Στερεάς Ελλάδας, τον οποίο εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας και Διευθύνων Σύμβουλος του Επιχειρηματικού Πάρκου Οινοφύτων Ασωπού Ανδρέας Λουκάτος αναπτύσσοντας το θέμα: «Ανάπτυξη και Σημασία της Εξωστρέφειας».

Ηχηρό παρόν έδωσαν μεγάλες και εξωστρεφείς επιχειρήσεις της περιοχής όπως η ELVAL HALKOR, την οποία εκπροσώπησε ως ομιλητής ο Γιώργος Μαυραγάνης, Διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού αναπτύσσοντας το θέμα: «ElvalHalcor- Αλουμίνιο και Χαλκός για έναν αειφόρο κόσμο», ενώ παρακολούθησε όλο το συνέδριο η υπεύθυνη Επικοινωνίας και Δημοσίων Σχέσεων του Ομίλου κα Μαρία Λαζαρίμου.

Τόσο ο κ. Λουκάτος όσο και ο κ. Μαυραγάνης αναφέρθηκαν σε μία σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με την εξωστρέφεια και τις επιχειρηματικές πρακτικές του μέλλοντος, αναδεικνύοντας με τον πλέον σαφή τρόπο την κοινωνική προσφορά των επιχειρήσεων της περιοχής και τόνισαν το σημαντικό ρόλο στη συμβολή και την ανάπτυξη της τοπικής Οικονομίας.

Ακολούθησαν τοποθετήσεις δημοσιογράφων, όπως του Διευθύνοντα Συμβούλου του STAR TV Κεντρικής Ελλάδας Γιώργου Σιμόπουλου θέμα: «Περιφερειακή Τηλεόραση-Αναζητώντας καθαρές λύσεις», καθώς και του Σπύρου Λάτσα, μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, αλλά και επί σειρά ετών μέλους του Δ.Σ. της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου με θέμα: «Τα Περιφερειακά ΜΜΕ-Η Συμβολή τους στην ανάπτυξη της τοπικής κοινωνίας».

Τονίζοντας παράλληλα και οι δύο μεταξύ άλλων, πως πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ των πανελληνίων τηλεοπτικών ειδησεογραφικών μέσων ενημέρωσης καθ’ ότι τα τοπικά μέσα ενημέρωσης είναι οι άνθρωποι της διπλανής πόρτας και δεν είναι εφικτή η παραπληροφόρηση στις τοπικές κοινωνίες, καταλήγοντας πως ο τοπικός Τύπος (τηλεόραση, ηλεκτρονικός και έντυπος) είναι το οξυγόνο για την αντικειμενική ενημέρωση.

Τιμητική διάκριση από την Πρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Σ. Τσαουσίδου στον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδος Φ. Σπανό

Η θεματολογία του συνεδρίου με τίτλο «Journalism in War and Peace» συνεχίστηκε με άλλες δύο ενότητες. Η μία αφορούσε την Ευρώπη και τον Πόλεμο του Βλ. Πούτιν στην Ουκρανία, η οποία άνοιξε με την τοποθέτηση της Υφυπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφίας Βούλτεψη και συνεχίστηκε με τις ομιλίες:

Του Δημοσιογράφου, Ιδρυτή του Executive Producer and Host «White house Chronicle» on PBS, Llewellyn King, ο οποίος μίλησε με θέμα: «Η ενεργειακή κρίση ως αποτέλεσμα του Πολέμου στην Ουκρανία».

Τον λόγο στη συνέχεια πήρε ο Δρ. Παναγιώτης Σφαέλος, Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων ο οποίος ανέπτυξε το θέμα: «Ο πόλεμος στην Ουκρανία και ο κρίσιμος ρόλος των ΜΜΕ στην παροχή ακριβών πληροφοριών και την καταπολέμηση των ψευδών ειδήσεων – Η περίπτωση των Ευρωπαϊκών μέσων ενημέρωσης».

Δύο δημοσιογράφοι, ο Tibor Macar, δημοσιογράφος RTVS και Αντιπρόεδρος της Διεθνούς και ο Khoa Le, ιδρυτής της ειδησεογραφικής ιστοσελίδας www.thoibao.de, μίλησαν για τις χρήσεις και καταχρήσεις των ψηφιακών τεχνολογιών.

Στο συνέδριο φιλοξενήθηκε η έκθεση φωτογραφίας με θέμα «Η ειρηνική μου Ουκρανία» του φωτορεπόρτερ και Πρόεδρου της ΠΕΦΦΕΕ Βασίλη Κουτρουμάνου, ενώ η δημοσιογράφος Λένα Κυρόπουλος με ζωντανές συνδέσεις αναφέρθηκε στην κατάσταση στην Ουκρανία και για ένα ντοκιμαντέρ που ετοιμάζεται να προβληθεί σύντομα.

Το τρίτο μέρος του συνεδρίου, το οποίο συντόνιζε η παρουσιάστρια του δελτίου ειδήσεων του STAR Κεντρικής Ελλάδας Λένα Παρασκευά ήταν αφιερωμένο στην Ελευθερία του Τύπου και των Μ.Μ.Ε.

Οι δημοσιογράφοι Κυριάκος Πιερίδης και Hasan Kahvecioglu μίλησαν για την τρέχουσα κατάσταση στο Κυπριακό και ο αντίκτυπός του στην ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή – Ο ρόλος των ΜΜΕ.

Για τις προκλήσεις και την ελευθερία των ΜΜΕ και τον πλουραλισμό στην Κύπρο μίλησαν οι δημοσιογράφοι Esra Aygin για την Τουρκοκυπριακή Κοινότητα και η Κατερίνα Γεννάρη για την Ελληνοκυπριακή Κοινότητα. Ενώ το θέμα: «Η δικοινοτική σχέση δημοσιογράφων (για συνδικάτα)» ανέπτυξαν οι δημοσιογράφοι Sami Ozuslu και Λουκιανός Λυρίτσας.

Για την Ευρώπη και την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης μίλησε η Irina Nedeva δημοσιογράφος-Πρόεδρος στο Βουλγαρικό Τμήμα AEJ.

Στη συνέχεια, ο δημοσιογράφος SG Edwars Steen μίλησε για την έρευνα της AEJ για το σκάνδαλο των «χρυσών διαβατηρίων» στην Ευρώπη, ενώ το συνέδριο έκλεισε με την ομιλία του Επίτιμου Προέδρου της Διεθνούς AEJ για τα επιτεύγματα της AEJ για πάνω από 60 χρόνια.

Τιμητική διάκριση από την Πρόεδρο της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων Σ. Τσαουσίδου στον Δήμαρχο Ερέτριας Γ. Δημητρόπουλο

Η βραδιά έκλεισε «γλυκά»… Τις τούρτες για τα γενέθλια τόσο της Διεθνούς Ένωσης όσο και του Ελληνικού Τμήματος επιμελήθηκε ο διεθνούς φήμης «Cake King» Michael Lewis-Anderson, ο οποίος ταξίδεψε από το Βέλγιο για το Συνέδριο της Ένωσης στην Ερέτρια.

Το συνέδριο στήριξε με την παρουσία της και η Ομάδα Διάσωσης SAR 312.

Ήταν ένα σημαντικό γεγονός για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και γενικότερα για τη χώρα μας και για αυτό φρόντισε η Ένωση να έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και οι περίπου 80 ξένοι δημοσιογράφοι (WHITE HOUSE CHRONICLE ON PBS, BBC, RTE RADIO AND TV, AL JAZEERA, DAILY MAIL, IL GIORNALE EUROPEO, TVE: SPANISH TV, COPE RADIO, VOCENTO NEWSPAPERS, AP TELEVISION NEWS, KANAL D – TV, OSSERVATORIO BALCANI E CAUCASO, IRISH NEWS, IRISH TV, SLOVAK TV/RADIO, POLAND TV/RADIO, PORTUGAL TV/RADIO, RADIO ROMANIA, ROMANIAN BROADCASTING, RADIO TRINITAS, FREE EUROPE ROMANIA, HETQ ARMENIA, NORDIC COMMUNICATIONS CORPORATION, BNR BOULGARIA, STUDIO ARD VIENNA, VERBUM PRESS ITALY, PAESE ITALIA PRESS, THOIBAO BERLIN, SAOR IRISEOIR RNAG, DFA MEDIA, CAROUSEL INTERNET PUBLISHING, POLITIS CYPRUS, KANAL SIM TV, DEUTSCHE WELLE, INSTITUTE FOR MASS MEDIA, ATALAYAR SPAIN, HALKIN SESI DAILY) που επισκέφθηκαν την Ελλάδα και γνώρισαν τις φυσικές ομορφιές της Περιφέρειας Στερεάς, τις αρχαιότητες και τη γαστρονομία, έφυγαν από την Ελλάδα, με τις καλύτερες εντυπώσεις.

Χορηγοί του Συνεδρίου ήταν η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, η ΠΕΔ, ο Δήμος Ερέτριας, ο ΟΛΝΕ, η ELVAL HALCOR, η Ένωση καταστηματαρχών Εύβοιας, τα Επιμελητήρια Εύβοιας και Βοιωτίας, το Περιφερειακό Επιμελητηριακό Συμβούλιο Στερεάς, ο Δήμος Μαντουδίου Λίμνης –Αγίας Άννας, ο Δήμος Διστόμου-Αράχωβας- Αντίκυρας, ο Δήμος Ορχομενού Βοιωτίας, ο Δήμος Δελφών και η Αγροδιατροφική Σύμπραξη Στερεάς Ελλάδας.

-ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Ν. ΑΕ ιατρικά μηχανήματα

-VIP’S SECURITY

-DIRECT BUSINESS NETWORK PAPALIOS MEDIA GROUP

Προϊόντα στους δημοσιογράφους προσέφεραν οι εταιρίες:

Paliria Ντολμαδάκια, με παρουσία σε πάνω από 60 χώρες, ηγετική θέση στην κατηγορία γευμάτων ραφιού και πολλές διεθνείς διακρίσεις, η οποία αναπτύσσεται διαρκώς με επίκεντρο το ποιοτικό, σπιτικά φροντισμένο, έτοιμο φαγητό (ΠΟΛΙΤΙΚΑ ΕΥΒΟΙΑΣ)

Μανιτάρια Δίρφυς – μια 25μελής ομάδα που εργάζεται με το ίδιο κέφι για την καθημερινή παραγωγή μανιταριών σε μια εργασία με υψηλές απαιτήσεις, με πωλήσεις σε Ελλάδα και εξωτερικό (ΣΤΕΝΗ ΕΥΒΟΙΑΣ)

ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ – Τσίπουρα που δραστηριοποιείται στην Εύβοια. Από το 1998 δημιουργήθηκε ένα σύγχρονο αποστακτήριο. Ο Σταύρος οραματίστηκε την παραγωγή ενός premium και αυθεντικού προϊόντος και το κατάφερε με την βοήθεια του «νέου αίματος».

ΕΡΚΥΝΑ ΚοινΣΕΠ – Χειροποίητα γλυκά κουταλιού που φτιάχνονται όλες τις εποχές του χρόνου (ΛΙΒΑΔΕΙΑ).

ΛΥΚΟΣ WINERY: Ο Απόστολος και η Νανά Λύκου καλωσόρισαν τους επισκέπτες στο οινοποιείο τους στο Μαλακώντα Ευβοίας. Εδώ, το πάθος για το κρασί συνδυάζεται με τη γαστρονομική ιστορία 40 χρόνων, που συνεχίζεται με σεβασμό στη φύση και στις επόμενες γενιές.

Κρασιά από το Κτήμα Μουσών, προσφορά του Επιμελητηρίου Βοιωτίας.

Τις τσάντες back bag προσέφερε η ELVALHALKOR.