ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

Με τη διεξαγωγή της καθιερωμένης παρέλασης, επί της οδού Εθνικής Αμύνης, κορυφώθηκαν οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 στην πόλη της Δράμας, την Δευτέρα 25 Μαρτίου 2018. Η ηλιόλουστη ημέρα και η υψηλή για την εποχή θερμοκρασία αποτέλεσαν καθοριστικούς παράγοντες για να παρακολουθήσει πλήθος κόσμου την παρέλαση των πολιτικών (Σύλλογοι και σχολεία) και στρατιωτικών τμημάτων.

Το χαρακτηριστικό του φετινού εορτασμού ήταν η άμεση σύνδεση της παρέλασης με το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών και την Μακεδονία. Χαρακτηριστικό είναι ότι πεζοδρόμιο στο ύψος του ξενοδοχείου «ΞΕΝΙΑ» είχαν συγκεντρωθεί αρκετοί, με ελληνικές σημαίες, σημαίες με τον Ήλιο της Βεργίνας, αλλά και με πανό. Μάλιστα φώναζαν συνθήματα για τη Μακεδονία, χειροκροτούσαν στις αναφορές του εκφωνητή της παρέλασης για τη Μακεδονία και τραγουδούσαν κατά διαστήματα το «Μακεδονία ξακουστή». Το συγκεκριμένο τραγούδι μάλιστα «άνοιξε» και «έκλεισε» την παρέλαση με τη Φιλαρμονική του Δήμου Δράμας να το παιανίζει τόσο κατά την μετάβασή της στην αρχή της οδού Εθνικής Αμύνης όσο και κατά την αποχώρησή της. Επιπλέον, το εν λόγω εμβατήριο ακούστηκε αρκετές φορές από τη Φιλαρμονική και κατά τη διάρκεια της παρέλασης, ενώ κατά το πέρασμά τους μπροστά από την εξέδρα των επισήμων υπήρξαν 2 σύλλογοι («Ρίζες» και Εβρίτες) και 1 σχολείο (1ο ΕΠΑΛ) παρέλασαν τραγουδώντας το «Μακεδονία ξακουστή».

Τα αστυνομικά μέτρα ήταν ιδιαίτερα αυστηρά, με παρουσία αρκετών δυνάμεων της Διεύθυνσης Αστυνομίας Δράμας και τον αποκλεισμό αρχικά του χώρου περιμετρικά του αγάλματος της Ελευθερίας, αλλά και στη συνέχεια τον αποκλεισμό σε μεγάλη ακτίνα του χώρου γύρω από την εξέδρα των επισήμων. Βέβαια σε καμία στιγμή, είτε πριν είτε κατά τη διάρκεια είτε μετά την παρέλαση, απαιτήθηκε αστυνομική παρέμβαση.

Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης δεν παρέστη στον εορτασμό κι έτσι κατά την παρέλαση των πολιτικών τμημάτων την αντίστοιχη θέση στο βάθρο μπροστά από την εξέδρα των επισήμων έλαβε ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Κινατζίδης, ως εκπρόσωπος του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, για να αποχωρήσει στη συνέχεια, κατά την παρέλαση των στρατιωτικών τμημάτων, όταν και στην ειδική θέση στάθηκε ο Ανώτατος Διοικητής Φρουράς Δράμας. Ακόμη παραβρέθηκαν στις εκδηλώσεις οι Βουλευτές του Ν. Δράμας κ. Δημήτρης Κυριαζίδης και κ. Χαρά Κεφαλίδου, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων, του στρατού και των σωμάτων ασφαλείας.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, στο πλαίσιο του εορτασμού, είχαν προηγηθεί η έπαρση της σημαίας στην Πλατεία Ελευθερίας παρουσία Στρατιωτικού Αγήματος της Φρουράς Δράμας και της Φιλαρμονικής του Δήμου Δράμας, επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δράμας κ. Παύλου, καθώς και επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Άγαλμα της Ελευθερίας στο Δημοτικό Κήπο.

Σε δήλωσή της, μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης η Βουλευτής Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Χαρά Κεφαλίδου ανέφερε: «Σχεδόν δύο αιώνες συμπληρώνονται από εκείνον του Μάρτη του 1821 και οι εθνικές μνήμες των θυσιών των Ελλήνων δεν μπορούν να δώσουν το δικαίωμα σε κανένα, οποιασδήποτε ιδεολογίας κι αν είναι, να επιβάλλει το διχασμό και τη συρρίκνωση της χώρας μας. Η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι. Όλα όσα έχουν γίνει μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, όλα όσα ακούγονται για Καστελόριζα, για μειονότητα στη Θράκη, έχουν μόνο μια απάντηση. Ότι τα εθνικά θέματα είναι αδιαπραγμάτευτα. Η Ελλάδα έχει μπροστά της ευκαιρίες και δυνατότητες, δυστυχώς όμως η ανεπίγνωστη Κυβέρνησή μας είναι η μόνη που δείχνει ότι ούτε τα βλέπει ούτε καταλαβαίνει».

Στις δηλώσεις του, ο Βουλευτής Ν.Δ. κ. Δημήτρης Κυριαζίδης σημείωσε: «Οι πρόγονοί μας αφιέρωσαν τη ζωή τους για να είμαστε ελεύθεροι. Ένα μεγάλο φορτίο σε όλους μας και ευθύνη, γιατί είμαστε και έχουμε γεννηθεί Έλληνες κι αυτό θα πρέπει εμάς να μας βάλει σε μια ιδιαίτερη σκέψη το χρόνο που διερχόμαστε, γιατί οι πρόγονοί μας αφιέρωσαν ζωή, θυσιάζοντας αυτά που είχαν στη δική τους διαδρομή, υπηρετώντας την πίστη και την ταυτότητα την ελληνική. Υπερασπίστηκαν όσια και ιερά. Σήμερα εν καιρώ ειρήνης αμαχητί παραδίδονται ιερά και όσια από μια Κυβέρνηση ενδοτική που προσπαθεί να επιβάλλει την αμνησία για όλα αυτά, για τη θρησκεία, για την πίστη, για την πατρίδα, ενώ σε δύσκολους καιρούς Τουρκοκρατίας υπήρχαν τα κρυφά σχολειά προκειμένου να διατηρήσουν όλα αυτά ζωντανά. Αυτή η αντίδραση, αυτός ο δοτισμός της Κυβέρνησης, εξήγειρε συνειδήσεις. Οφείλουμε να το πούμε αυτό. Ανύψωσε το φρόνημα και άναψε φωτιές πατριωτισμού. Αυτό θα πρέπει να είναι ένα στοιχείο, με ψηλά το κεφάλι, με ιδιαίτερη πίστη και αγάπη για αυτούς που θυσίασαν τα πάντα να παραμείνουμε κι εμείς όρθιοι στις δύσκολες μέρες. Γιορτάζουμε σε λίγο τα 200 χρόνια από την Απελευθέρωση κάτω από μια ιδιότυπη αιχμαλωσία. Οφείλουμε ως Έλληνες σημερινοί να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων. Για αυτό έχουμε ευθύνη όλοι μας».

Ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε., υπογράμμισε: «Από τη Δράμα, από τη γη των Μακεδόνων, όπου είναι νωπό το αίμα των ηρώων προγόνων μας, στέλνουμε ένα μήνυμα. Ότι η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική».

Τέλος, ο θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Κώστας Κινατζίδης επεσήμανε: «25 Μαρτίου 1821, οι τότε Στρατηγοί μας μαζί με την Εκκλησία, γιορτάζοντας τον Ευαγγελισμό της Υπεραγίας Θεοτόκου ξεκίνησαν τον αγώνα του Έθνους για την Ελευθερία. Θέλω να πιστεύω πως δεν θα έρθουν ξανά τέτοιες ημέρες για την πατρίδα μας και τον Ελληνισμό».