ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΧΡ. ΜΑΜΣΑΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΝΟΜΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΟΥ Α. ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

Μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση 4 παιδικών σταθμών του Δήμου Δράμας βρίσκεται στη φάση της εκπόνησης, καθώς υπογράφηκε η σύμβαση με τον ανάδοχο, όπως ανακοίνωσαν, στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου, την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019, ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος και ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου του Δήμου κ. Αλέξανδρος Παναγιωτίδης. Η μελέτη ενεργειακής αναβάθμισης αφορά τους 1ο και 3ο παιδικό σταθμό, καθώς και τους παιδικούς σταθμούς Αρκαδικού (4ος) και Ξηροποτάμου.

Στις δηλώσεις του ο κ. Μαμσάκος ανέφερε: «Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με τα κοινά, ή ως Δημοτικός Σύμβουλος ή τώρα ως Δήμαρχος, πάντα αυτό που πρόσεχα και προσέχω είναι η καθημερινότητα των πολιτών, αλλά και η ποιοτική αναβάθμιση όλων των δομών που έχουν να κάνουν είτε με παιδιά είτε με ηλικιωμένους. Εδώ και πέντε χρόνια η Δημοτική μας Αρχή έχει κάνει πάρα πολλές παρεμβάσεις και στους παιδικούς μας σταθμούς, αλλά και στα κτήρια τα οποία υπάρχουν για την Τρίτη Ηλικία.

Υπάρχει μια πάρα πολύ καλή συνεργασία και με την πρώην Πρόεδρο κ. Ζωή Καρυοφυλλίδου, αλλά και με τον σημερινό Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου κ. Αλέξανδρο Παναγιωτίδη και τα αποτελέσματα είναι ήδη ορατά. Θέλω, λοιπόν, να ευχαριστήσω τον Πρόεδρο του Νομικού Προσώπου, όλους τους υπαλλήλους, την Τεχνική μας Υπηρεσία και γενικά τους φορείς που εμπλέκονται με αυτή τη διαδικασία και να ανακοινώσω ότι εκπονούμε την μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση και των εκσυγχρονισμό 4 παιδικών σταθμών του Δήμου Δράμας. Συγκεκριμένα για τον 1ο, τον 3ο, τον 4ο παιδικό σταθμό που είναι στο Αρκαδικό και για τον παιδικό σταθμό του Ξηροποτάμου. Μία σημαντική προοπτική πλέον δημιουργείται σε αυτά τα κτήρια. Μέσα από την μελέτη θα χρηματοδοτηθούν οι παρεμβάσεις αυτών των χώρων που φιλοξενούνται παιδιά και αποδεικνύουμε εμπράκτως και καθημερινά ότι η Δημοτική μας Αρχή είναι των έργων, των πράξεων και των αποτελεσμάτων».

Ακόμη, ο Δήμαρχος Δράμας, μιλώντας στα τοπικά Μ.Μ.Ε. επεσήμανε: «Η Δημοτική μας Αρχή απαντάει σε όλους τους επικριτές όχι με στείρα αντιπολίτευση, αλλά με την τακτική και τη λογική των έργων. Γιατί αυτό που έχω μάθει προσωπικά και οι συνεργάτες μου είναι να δείχνουμε το έργο μας για να αξιολογηθούμε και όχι με τα λόγια, τα οποία δυστυχώς ακούγονται και δεν είναι προς το συμφέρον των πολιτών να βλέπουν μεταξύ μας να μαλώνουν κάποιες αντιπολιτεύσεις για να αποδείξουν το αυτονόητο. Είμαστε η Δημοτική Αρχή των έργων και όχι των λόγων».

Ο κ. Παναγιωτίδης, στις δηλώσεις του, εξήγησε ότι «η εκπόνηση της μελέτης κρίθηκε απαραίτητη, δεδομένου ότι τα κτήρια χαρακτηρίζονται από υψηλές ενεργειακές καταναλώσεις. Η ενεργειακή μελέτη θα βασίζεται στο νέο μοντέλο ενεργειακής διακυβέρνησης, όπως εντάσσεται στη στρατηγική της Ευρώπης και την Ενεργειακή Ένωση και στους ενεργειακούς στόχους του 20130, το οποίο προωθεί αποκεντρωμένα συστήματα αυτοπαραγωγής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Ο ανάδοχος που έχει αναλάβει την μελέτη είναι από τη Θεσσαλονίκη. Έχει δώσει μια έκπτωση της τάξης του 62%. Μετά το πέρας της μελέτης θα ακολουθήσει η υλοποίηση του έργου. Αυτό θα περιλαμβάνει αλλαγή κουφωμάτων, ψύξη, αλλαγή καλοριφέρ και ο,τιδήποτε έχει σχέση με τη θέρμανση.

Θέλω να ευχαριστήσω πάρα πολύ το Δήμαρχο, που είναι πάντα δίπλα μου, να ευχαριστήσω τη Διευθύντρια του Νομικού Προσώπου Μάρθα Βασιλειάδου, γιατί έτρεξε πάρα πολύ για αυτό το θέμα, όπως και η προηγούμενη Πρόεδρος Ζωή Καρυοφυλλίδου».

«Αυτό το έργο θα βοηθήσει πάρα πολύ ώστε οι παιδικοί σταθμοί να γίνουν από τους καλύτερους στην Ελλάδα» υπογράμμισε ο κ. Παναγιωτίδης και πρόσθεσε ότι το κόστος της μελέτης ήταν 60.000 ευρώ και με το 62% που δόθηκε έκπτωση έφτασε στα 18.000 ευρώ, ενώ οι παρεμβάσεις στους 4 παιδικούς σταθμούς θα ξεπερνάνε το 1 εκ. ευρώ. Ακόμη, ο Πρόεδρος του Νομικού Προσώπου ανέφερε ότι σε χρονικό διάστημα 2-3 εβδομάδων θα υπάρξει νέα ενημέρωση για «μεγάλη χρηματοδότηση», η οποία θα αφορά τους 9 παιδικούς σταθμούς. «Πιστεύω ότι η Δημοτική μας Αρχή έκανε ό,τι καλύτερο μπορεί τα τελευταία χρόνια. Έχουμε φτιάξει βρεφικά, έχουμε κάνει ανακαινίσεις. Αυτή τη στιγμή προχωράμε ένα βήμα παραπάνω με τις χρηματοδοτήσεις αυτές και πιστεύω ότι στο τέλος της πενταετίας θα μπορούμε να μιλάμε ότι θα έχουμε από τους καλύτερους παιδικούς σταθμούς σε όλη την Ελλάδα», πρόσθεσε ο κ. Παναγιωτίδης.