Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του 2ου Διεθνούς Βιωματικού Συνεδρίου Εφαρμοσμένης Διδακτικής: «Διδακτικές Τάσεις και Προκλήσεις στα Σύγχρονα Περιβάλλοντα Μάθησης», που πραγματοποιήθηκε στη Δράμα από 27-29 Απριλί-ου 2018. Ήταν ένα συνέδριο διάχυτο από συναισθήματα, το οποίο συνέβαλε τα μέγιστα στο να αναδειχθούν καινοτόμες πρακτικές, διδακτικοί νεωτερισμοί, τάσεις, προκλήσεις, προοπτικές και σύγχρονες παιδαγωγικές κατευθύνσεις στ
η διδακτική στα πεδία της τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης, της εκπαίδευσης ενηλίκων, της ειδικής αγωγής και της διαδικτυακής εξ αποστάσεως μάθησης.
Ευχαριστούμε θερμά τους περισσότερους από 300 εισηγητές και συνέδρους που ταξίδεψαν έως τη Δράμα, από όλη την Ελλάδα και το εξωτερικό, μεταφέροντας με την καθαρή τους ματιά έως εδώ μια βασική αλήθεια: πως στο επίκεντρο της μάθησης βρίσκονται η συμμετοχή και η διερεύνηση, η ανακάλυψη και το ενδιαφέρον, η φαντασία, η δημιουργικότητα και το συναίσθημα.
Στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου ο Καθηγητής Colin Beard του Sheffield Hallam University, εισήγαγε τους συνέδρους στη βιωματική μάθηση με έναν ιδιαίτερα βιωματικό τρόπο προσεγγίζοντας και αναπτύσσοντας το θέμα: «Experiential Education and Experiential Learning in the 21st Century», ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με ένα ταξίδι στις μουσικές του κόσμου από τον ειδικό σε θέματα Ethnic μουσικής Dirk Campbell και στους πάντα ξεχωριστούς και ιδιαίτερους ήχους της jazz μπάντας του Μουσικού Σχολείου Δράμας.
Το συνέδριο περιλάμβανε μία σειρά διαδραστικών βιωματικών ανακοινώσεων μέσα από τις οποίες επιβεβαιώθηκε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο πως μαθαίνουμε ουσιαστικά και αποτελεσματικά μόνο όταν συνυπάρχουμε, όταν επικοινωνούμε, όταν μετέχουμε, όταν αγαπάμε, όταν κατανοούμε και όσο σχετιζόμαστε. Παράλληλα αναπτύχθηκαν βιωματικά εργαστήρια, στρογγυλές τράπεζες και ανακοινώσεις που από τη δική τους οπτική συνέβαλαν στη μελέτη της παιδαγωγικής σχέσης ως σχέση επικοινωνίας.
Το συνέδριο πλαισιώθηκε επίσης και με μία σειρά παράλληλων δράσεων και επισκέψεων των εκλεκτών προσκεκλημένων, συνέδρων και εισηγητών, στο μοναδικό σπήλαιο των πηγών Αγγίτη στην Προσοτσάνη της Δράμας, στην Ιερά Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στη Σίψα, όπου οι σύνεδροι συμμετείχαν και στη Θεία Λειτουργία, ενώ ξεναγήθηκαν από τις Μοναχές στον περιβάλλοντα χώρο της μονής. Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων περιλάμβανε και ξενάγηση στην πόλη της Δράμας, στο Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, καθώς και στις πηγές της Αγίας Βαρβάρας. Το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων σε συνδυασμό με τις στιγμές χαλάρωσης και διασκέδασης που πλαισίωσαν τις συνεδρίες, έδωσε έναν ιδιαίτερο τόνο στις εργασίες του συνεδρίου.
Αποχωρώντας οι σύνεδροι μετά την τελετή λήξης, μάς ευχαρίστησαν για την άψογη διοργάνωση και τη διάχυτη συναισθημάτων φιλοξενία ψυχής την οποία εισέπραξαν, στοιχείο το οποίο αποτελεί και το ισχυρότερο κίνητρο για να συνεχίσουμε.
Το Συνέδριο υλοποιήθηκε υπό την αιγίδα του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, της Ιεράς Μητρόπολης Δράμας και την υποστήριξη της Βουλής των Ελλήνων, φορείς στους οποίους οφείλουμε ένα μεγάλο ευχαριστώ.
Ιδιαίτερες ευχαριστίες οφείλουμε στα Πανεπιστημιακά Ιδρύματα τα οποία συμμετείχαν στην οργάνωση του συνεδρίου προσδίδοντας σε αυτό ιδιαίτερα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Πρόκειται για το Stockholm University (Department of Education), το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας & Γενετικής (ΜΒΓ) του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ), το Εργαστήριο Παιδαγωγικής του Τμήματος Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΤΕΙ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης «Διδα- κτική, Παιδαγωγική και ΤΠΕ», την Ανώτατη Σχολή Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (ΑΣΠΑΙΤΕ), το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Θεολογικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Νεάπολις της Πάφου και την Παιδαγωγική Σχολή Bujanovac της Σερβίας.
Για την υποστήριξη των δράσεων του συνεδρίου ευχαριστούμε, θερμά την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, το Δήμο Δράμας, το Δήμο Προσοτσάνης Δράμας και τη ΔΕΚΠΟΤΑ Δράμας.
Ευχαριστούμε συνάμα το ΚΔΑΠ ΜΕΑ «Πράξη και Θεωρία» Experts, το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Δράμας, τους Ξηρούς Καρπούς Ήλιος, την Αρτοποιεία Χρ. Σ. Ν. Τσακαλίδης, την Ένωση Οινοπαραγωγών Δράμας «Wines of Drama», το Κτήμα «Βίβλια Χώρα», το Γραφείο Γενικού Τουρισμού ΚΤΕΛ Δράμας και την Ανθοκομική Κοτζανικολάου.
Πολλές από τις εργασίες του συνεδρίου μεταδόθηκαν ζωντανά μέσω του σχολικού δικτύου, αλλά και μέσα από το Κανάλι You Tube της ΔΔΕ Δράμας, στοιχείο το οποίο συνέβαλε στη ζωντανή και άμεση διάδοση της εικόνας σε όλο τον κόσμο.
Θερμές ευχαριστίες ανήκουν στα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής που με την αρτιότητα τους συνέβαλαν στην επιστημονική υποστήριξη του συνεδρίου, καθώς και στα μέλη της Οργανωτικής Επιτροπής για την ανιδιοτελή και πολύτιμη συμβολή τους στην οργάνωση αυτού του συνεδρίου. Είναι ιδιαίτερο το γεγονός ότι την Οργανωτική Επιτροπή απαρτίζουν εκπαιδευτικοί μέλη του συλλόγου μας του εκπαιδευτικού κύκλου, καθώς και εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δράμας, οι οποίοι ανιδιοτελώς και παρά το επιφορτισμένο εργασιακά καθημερινό περιβάλλον, κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια και συνέβαλαν τα μέγιστα στην οργανωτική αρτιότητα του συνεδρίου. Για την προσπάθειά τους αυτή τους οφείλουμε ένα ιδιαίτερα θερμό ευχαριστώ.
Με τη βεβαιότητα πως ένα επιστημονικό συνέδριο που αρχίζει δεν τελειώνει ποτέ, καθώς οι εμπειρίες που προέρχονται από αυτό παραμένουν για πάντα ζωντανές στη μνήμη μας καθορίζοντας τη συμπεριφορά μας, καθώς και τη διδακτικής μας πρακτική, μπορούμε να βεβαιώσουμε την εκπαιδευτική κοινότητα πως η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί με νέες ιδέες στο άμεσο μέλλον.
Παράλληλα, ενημερώνουμε τους εκλεκτούς εισηγητές πως άμεσα θα έρθουμε σε επικοινωνία μαζί τους προκειμένου να ξεκινήσουμε τη συνεργασία μας για την έκδοση των Πρακτικών του συνεδρίου.
O Πρόεδρος του Επιστημονικού Πολιτιστικού Συλλόγου eκπ@ιδευτικός κύκλος
Δρ. Κιουλάνης Σπυρίδων