Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης που φέτος ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται, όπως φαίνεται, και στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων

Περισσότεροι από 2,3 εκατομμύρια φορολογούμενοι μισθωτοί του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, εισοδηματίες και συνταξιούχοι θα απαλλαγούν πλήρως από την εισφορά αλληλεγγύης το 2022, μετά την αναστολή αλλά και την επέκταση του φόρου και σε άλλες κατηγορίες, όπως προανήγγειλε χθες στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Star ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. «Δεν θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης την επόμενη χρονιά. Αυτή είναι η εκτίμησή μου, αλλά πιστεύω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό στο τέλος του έτους. Αλλά εάν έπρεπε να κάνω μία πρόβλεψη σήμερα, θα σας έλεγα ότι δεν θα έχουμε εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022. Εξάλλου, θέλω να θυμίσω την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελούσε βασικό στόχο του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης που φέτος ισχύει για τον ιδιωτικό τομέα επεκτείνεται, όπως φαίνεται, και στα εισοδήματα των δημοσίων υπαλλήλων και των συνταξιούχων, που έχουν εξαιρεθεί από την εφαρμογή του μέτρου, ενώ ανοίγει ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή της, δέκα χρόνια μετά από το 2011 που ξεκίνησε η εφαρμογή της.

Επί της ουσίας, για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα που λαμβάνουν πάνω από 12.000 ευρώ έχει μηδενιστεί από τον περασμένο Ιανουάριο του 2021 η μηνιαία παρακράτηση για εισφορά αλληλεγγύης, ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι αγρότες και οι εισοδηματίες δεν θα πληρώσουν εισφορά αλληλεγγύης κατά την εκκαθάριση της φορολογικής τους δήλωσης του φορολογικού έτους 2020. Για όσους δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους έχουν εισοδήματα και από άλλες πηγές, δεν θα υπολογίζεται η εισφορά αλληλεγγύης για τις πηγές αυτών των εισοδημάτων ενώ πλέον από το 2022 ούτε αυτές οι κατηγορίες θα έχουν παρακράτηση.

Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης επιβάλλεται σε εισοδήματα που ξεπερνούν ετησίως τα 12.000 ευρώ, που σημαίνει ότι η κατάργηση της μηνιαίας κράτησης από τους μισθούς του ιδιωτικού τομέα, του δημοσίου και των συντάξεων θα έχει θετική επίπτωση σε όσους λαμβάνουν μικτό μισθό ή συντάξεις άνω των 1.000 ευρώ. Το όφελος σε αυτή την κατηγορία εργαζομένων ξεκινά από 3,07 ευρώ το μήνα και μπορεί να φτάσει τα 306 ευρώ μηνιαίως για μισθό 6.500 ευρώ. Οσο υψηλότερος είναι ο μισθός, τόσο μεγαλύτερο και το όφελος.

Eνδεικτικά  για τους εργαζομένους ή τους συνταξιούχους οι οποίοι έχουν μηνιαίες φορολογητέες αποδοχές 1.000 ευρώ, η μείωση των μηνιαίων κρατήσεων και συνακόλουθα η αύξηση των καθαρών μηνιαίων αποδοχών θα είναι της τάξεως των 3,07 ευρώ, για όσους έχουν μηνιαίες φορολογητέες αποδοχές 1.100 ευρώ οι κρατήσεις θα μειωθούν και οι καθαρές αποδοχές θα αυξηθούν, αντίστοιχα, κατά 5,34 ευρώ το μήνα.

Για όσους λαμβάνουν 1.200 ευρώ το μήνα οι κρατήσεις θα μειωθούν και οι αποδοχές θα αυξηθούν, αντίστοιχα, κατά 7,54 ευρώ το μήνα, για όσους λαμβάνουν μηνιαίως 1.500 ευρώ, οι κρατήσεις θα μειωθούν κατά  9,5  ευρώ το μήνα και για όσους λαμβάνουν 2.000 ευρώ το μήνα οι κρατήσεις θα μειωθούν κατά 41,14 ευρώ το μήνα. Πολύ μεγαλύτερες μειώσεις κρατήσεων και συνακόλουθα αυξήσεις καθαρών αποδοχών θα ισχύσουν για τους υψηλόμισθους ή όσους παίρνουν μεγάλες συντάξεις.

Για παράδειγμα, ένας  συνταξιούχος  που λαμβάνει ως σύνταξη μεικτό ποσό 1.500 ευρώ, από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα έχει ένα πρόσθετο μηνιαίο όφελος 9,5 ευρώ ή ετησίως 133 ευρώ.  Ακόμα μεγαλύτερο είναι το όφελος για έναν δημόσιο υπάλληλο που έχει μεικτές αποδοχές από 2.000 ευρώ και άνω. Με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ο εν λόγω μισθωτός θα δει πρόσθετο μηνιαίο όφελος 27 ευρώ ή 378 ευρώ ετησίως.

Πηγή: imerisia.gr