ΤΙΣ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΕΛΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ «ΚΛΕΙΣΘΕΝΗ 1» ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕ Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ Π. ΣΚΟΥΡΛΕΤΗΣ
Τις κυριότερες αλλαγές που θα επέλθουν στο αυτοδιοικητικό τοπίο με νομοσχέδιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, παρουσίασε από το βήμα του κοινού συνεδρίου της ΕΝΠΕ (Ένωση Περιφερειών Ελλάδας) και ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος) ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης. «Το ακριβές σχέδιο νόμου θα έρθει για ψήφιση στη Βουλή, μετά από την προβλεπόμενη περίοδο διαβούλευσης και γόνιμης φαντάζομαι συζήτησης, περίοδο διαβούλευσης, τόση ώστε να μην αιφνιδιαστεί κανένας και να μπορέσουμε τουλάχιστον να είμαστε όλοι εντάξει με τον εαυτό μας, ότι συμβάλαμε εποικοδομητικά με τις προτάσεις μας, αλλά γνωρίζοντας στο τέλος ότι τελική ευθύνη της νομοθέτησης την έχει η Κυβέρνηση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Εσωτερικών.
Οι κυριότερες από τις αλλαγές είναι η μετάθεση του χρόνου των αυτοδιοικητικών εκλογών από τον Μάιο του 2019 (μαζί με τις Ευρωεκλογές) την δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου, καθώς και η καθιέρωση της απλής αναλογικής, με τους υποψήφιους συνδυασμούς να εκλέγουν αριθμό Δημοτικών ή Περιφερειακών Συμβούλων με βάση το ποσοστό του α’ γύρου. Ο κ. Σκουρλέτης επ’ αυτών επεσήμανε: «Το πρώτο το οποίο θέλω να ξεκαθαρίσω είναι ότι θα προβλέπεται η αποσυσχέτιση των Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών από τις Ευρωεκλογές. Η μετάθεσή τους θα γίνει μέσα από τον συγκεκριμένο νόμο για τη δεύτερη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019. Είναι ευνόητο γιατί το θέλουμε αυτό και κατανοητό. Άλλο είναι το διακύβευμα στις αυτοδιοικητικές εκλογές και άλλο στις κεντρικές πολιτικές εκλογές. Κι όποτε υπήρξε αυτή η ταύτιση -νομίζω ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου- αλλοίωσε το χαρακτήρα των εκλογών. Το δεύτερο που θα καθιερώνει σε αυτές τις εκλογές, είναι το σύστημα της απλής αναλογικής. Δεν το ακούτε για πρώτη φορά, ούτε το ένα ούτε το άλλο. Να λοιπόν που μέχρι τώρα στα δύο πρώτα σημεία δεν έχουμε κανενός είδους αιφνιδιασμό. Πράγματα γνωστά, πράγματα στα οποία πολλοί μού έχετε εκφράσει κατ’ ιδίαν και δημόσια σε περιφερειακές συσκέψεις τις απόψεις σας και έχουν τη δική τους αξία». Ειδικά για την απλή αναλογική ο κ. Σκουρλέτης σημείωσε: «Η απλή αναλογική η οποία από όσο γνωρίζω τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ήταν και θέση της ΚΕΔΕ. Εν πάση περιπτώσει, νομίζω ότι άλλωστε κοιτώντας και την ευρωπαϊκή πραγματικότητα, όπως εσείς οι ίδιοι την αναδείξατε και στο τελευταίο Συνέδριο της ΚΕΔΕ που κάνατε, υπήρξε μία εκτενής αναφορά στα εκλογικά συστήματα που ισχύουν στην υπόλοιπη Ευρώπη. Θα δούμε ότι είναι εκδοχές της απλής αναλογικής. Μόνο εδώ συμβαίνει αυτό το οποίο έχουμε. Μόνο εδώ υπάρχει ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα, το οποίο θεωρώ ότι έχει κλείσει τον κύκλο του. Δεν μπορούμε λοιπόν να μιλάμε για δικτατορίες των μειοψηφιών. Από που κι ως που είναι δικτατορία των μειοψηφιών, η προσπάθεια να διαμορφωθούν ευρύτατες πλειοψηφικές παρατάξεις και πλειοψηφίες μέσα στους Δήμους που αντιστοιχούν σε μεγάλες πλειοψηφίες μέσα στην ίδια την κοινωνία;». «Εμείς λέμε λοιπόν “Τα του καίσαρος τω καίσαρι” και κυρίως δημοκρατία, συναίνεση, σύνθεση. Αυτό είναι το σημαντικό το οποίο πρέπει να κατακτήσουμε. Αυτό έχει ανάγκη η ελληνική κοινωνία και η Αυτοδιοίκηση. Δεν μπορεί να κρύβεται κανείς, καμία μειοψηφία πίσω από το άλλοθι ότι “Κοίταξε Δήμαρχε, πες τα μόνος σου εσύ με τους δικούς σου, εγώ μπορεί να καταψηφίζω εσαεί” αυτή η στάση ανευθυνότητας δεν δικαιολογείται για κανέναν είτε είναι στην πλειοψηφία είτε είναι στη μειοψηφία», πρόσθεσε ο κ. Σκουρλέτης.
Με βάση τις συγκεκριμένες εξαγγελίες οι προσεχείς εκλογές σε Δήμους και Περιφέρειες θα διεξαχθούν την Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019, ενώ οι νέες Διοικήσεις σε Δήμους και Περιφέρειες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2020, με τη θητεία τους να επανέρχεται στα 4 χρόνια.
Πάντως, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης, διατηρούνται τα παραταξιακά ψηφοδέλτια, πλην των κοινοτήτων με πληθυσμό κάτω από 500 κατοίκους, όπου τα ψηφοδέλτια θα είναι ενιαία. Επιπλέον, στο πλαίσιο της απλής αναλογικής θα δίνεται η δυνατότητα σε Περιφερειάρχες και Δημάρχους να ορίζουν Αντιπεριφερειάρχες και Αντιδημάρχους αντίστοιχα από το σύνολο των παρατάξεων που θα συναποτελούν τις Περιφερειακές και Δημοτικές Αρχές. Για το συγκεκριμένο θέμα ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε: «Στο υπό κατάθεση νομοσχέδιο θα προβλέπεται προφανώς στη βάση της καθιέρωσης απλής αναλογικής και η δυνατότητα να ορίζονται με πρόταση του Περιφερειάρχη και του Δημάρχου, οι Αντιπεριφερειάρχες και οι Αντιδήμαρχοι από όλες εκείνες τις δυνάμεις που θα συγκροτούν τη νέα πλειοψηφία. Αυτό απαιτεί η δημοκρατία, η σύνθεση και η συνεννόηση και όχι να υπάρχουν παζάρια εν κρυπτώ, όπως γίνονται σε πάρα πολλές περιπτώσεις».
Μια ακόμη σημαντική παράμετρος, που αναμένεται να μεταβάλει το τοπίο των προσεχών δημοτικών εκλογών, είναι και το γεγονός ότι οι υποψήφιοι συνδυασμοί δεν θα υποχρεούνται να έχουν υποψηφίους στο σύνολο των Δημοτικών και Τοπικών Κοινοτήτων, γεγονός που θα επιτρέπει σε ενδιαφερόμενους για τη θέση του Δημάρχου να σχηματίσουν πιο εύκολα ψηφοδέλτια.
Επίσης, ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε ότι με τον «Κλεισθένη 1» θα ενεργοποιηθούν τα τοπικά δημοψηφίσματα, θα παρέχεται η δυνατότητα στους ΟΤΑ να συστήσουν και να συμμετάσχουν σε εταιρείες κοινής ωφέλειας και θα υπάρχει η δυνατότητα σε διαδημοτικά σχήματα να συμμετάσχουν σε ανώνυμες εταιρείες πάλι στον τομέα της κοινής ωφέλειας, θα γίνει κατηγοριοποίηση των Δήμων και εφαρμογή νέων κριτηρίων για την κατανομή των ΚΑΠ (Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι), θα ενταχθούν οι υπηρεσίες πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες, θα συσταθεί διαρκής επιτροπή σε διυπουργικό επίπεδο με τη συμμετοχή της ΕΝΠΕ και της ΚΕΔΕ, με αντικείμενο την εξέταση των υπό κατάρτιση νομοσχεδίων στο θέμα της επικάλυψης αρμοδιοτήτων και θα θεσπιστεί ο Ελεγκτής Νομιμότητας ή Επόπτης Νομιμότητας, ο οποίος θα είναι μία αποκεντρωμένη υπηρεσία του υπουργείου Εσωτερικών και θα συγκροτείται από νομικούς. Ακόμη, θα δοθεί η δυνατότητα της λευκής εποικοδομητικής ψήφου, έτσι ώστε να μπορούν να λαμβάνονται αποφάσεις με μικρότερη πλειοψηφία, ενώ θα ενισχυθούν οι Επιτροπές των Δήμων. Ο κ. Σκουρλέτης για αυτή την αλλαγή ανέφερε: «Η όλη φιλοσοφία είναι πώς θα μπορέσουμε να αποσυμφορήσουμε τη λειτουργία των δημοτικών συμβουλίων από διάφορα θέματα, τα οποία είναι μικρής βαρύτητας τα οποία θα πρέπει να λύνονται στις αντίστοιχες αρμόδιες επιτροπές, έτσι ώστε να συζητούνται τα πολιτικά ζητήματα, στο πλαίσιο των συζητήσεων των Δημοτικών Συμβουλίων».