Σε ανακοίνωση της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση» της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης αναφέρονται τα εξής:

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου την Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 20202 αποκαλύφθηκε για άλλη μια φορά ο ρόλος των αστικών παρατάξεων που στηρίζονται από Ν.Δ., ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ, ΧΑ που αρνήθηκαν να στηρίξουν τον αγώνα και τα αιτήματα των εργαζομένων στα πετρέλαια Καβάλας, εκφράζοντας στην στήριξή τους στην εργοδοσία και την κυβερνητική τρομοκρατία.

Το ψήφισμα που κατάθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση αναφέρει:

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ΠΑΜΘ στηρίζει το δίκαιο αγώνα των εργαζομένων στα Πετρέλαια Καβάλας για τη διασφάλιση των εργασιακών τους δικαιωμάτων, των θέσεων εργασίας, της ασφαλούς λειτουργίας των θαλάσσιων και χερσαίων εγκαταστάσεων.

Το «σχέδιο εξυγίανσης του Πρίνου» που προσπαθεί να επιβάλει η «Ενεργειακή Α.Ε.» περιλαμβάνει απολύσεις και αντικατάσταση έμπειρου εξειδικευμένου προσωπικού με φθηνότερους εργολαβικούς εργαζόμενους. Η εταιρεία που πρόσφατα δανειοδοτήθηκε με 100 εκατομμύρια ευρώ με εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου και με απευθείας κρατικό δανεισμό έχει επιδοθεί τους τελευταίους μήνες σε καταδικαστέες πρακτικές όπως τρομοκρατικές απολύσεις, μηνύσεις και άλλες διώξεις. Κλιμάκωσε μάλιστα την επίθεση αυτή με τις 24 απολύσεις που ανακοίνωσε στις 11/1/2022 μεταξύ των οποίων το σύνολο των μελών του Δ.Σ. του σωματείου, αξιοποιώντας το νόμο Χατζηδάκη.

Καταδικαστέα είναι και η στάση της ελληνικής κυβέρνησης που επιστράτευσε τα ΜΑΤ και άλλες αστυνομικές δυνάμεις για να καταστείλει τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις των εργαζομένων και μάλιστα με την επαίσχυντη επέμβαση των ΜΑΤ σε εγκαταστάσεις υψηλής επικινδυνότητας στις 21/12/2021 έβαλε σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων και της ευρύτερης περιοχής.

Καλούμε την κυβέρνηση και την εταιρεία να εγκαταλείψουν κάθε σχέδιο που περιλαμβάνει καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων, να διασφαλίσουν την ασφαλή επαναλειτουργία του εργοστασίου και συνολικά της παραγωγικής δραστηριότητας της μοναδικής μέχρι σήμερα εξορυκτικής μονάδας υδρογονανθράκων στη χώρα. Να ανακληθούν εδώ και τώρα όλες οι απολύσεις.

Να προσέλθει η εργοδοσία σε διάλογο για την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας συμφώνα με την τελευταία ανακοίνωση-πρόσκληση του Σωματείου των εργαζομένων στα πετρέλαια.

 

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Τρέλλης Χρήστος

Συμεωνίδης Θεόδωρος

Στεφανίδης Γιάννης