Οι εκπρόσωποι των Δήμων Παρανεστίου (Α. Καγιάογλου, Θ. Δασκάλου, Γ. Μακρής) και Κ. Νευροκοπίου (Γ. Κυριακίδης, Α. Αμαραντίδης) με τον Βουλευτή Ν.Δ. Ν. Δράμας Κ. Μπλούχο

ΜΠΑΡΑΖ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΩΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ ΔΟΞΑΤΟΥ (Θ. ΖΕΚΕΡΙΔΗΣ ΚΑΙ Κ. ΠΑΠΑΖΩΤΟΥ), ΠΑΡΑΝΕΣΤΙΟΥ (Α. ΚΑΓΙΑΟΓΛΟΥ, Θ. ΔΑΣΚΑΛΟΥ ΚΑΙ Γ. ΜΑΚΡΗΣ) ΚΑΙ Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙΟΥ (Γ. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΚΑΙ Α. ΑΜΑΡΑΝΤΙΔΗΣ), ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΔΡΑΜΑΣ Γ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΕΛΕΧΗ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ

  • Στο επίκεντρο των επαφών των κλιμακίων των Δήμων το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», η προτεραιοποίηση των έργων τους, καθώς οι χρηματοδοτήσεις εκτός πλαφόν
  • Επίλυση προβλημάτων και προώθηση θεμάτων τοπικού ενδιαφέροντος της Π.Ε. Δράμας ο σκοπός της τριήμερης παρουσίας του Αντιπεριφερειάρχη Γ. Παπαδόπουλου στην Αθήνα
  • Παρών στις περισσότερες εκ των συναντήσεων και ο κυβερνητικός Βουλευτής Κ. Μπλούχος
  • Κ. Μπλούχος, Βουλευτής Ν.Δ. Νομού Δράμας: «Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών οδηγεί τον τόπο μας σε μια νέα και πιο ουσιαστική προοπτική εξέλιξης και ανόδου»

 

 

 

ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΣΠΥΡΟΣ ΛΑΤΣΑΣ

ΘΑΝΑΣΗΣ ΣΙΟΥΤΟΠΟΥΛΟΣ

 

 

Μαζική ήταν η παρουσία στην Αθήνα εκπροσώπων φορέων της Αυτοδιοίκησης του Νομού Δράμας, την προηγούμενη εβδομάδα, στο πλαίσιο συναντήσεων και επαφών με μέλη της Κυβέρνησης και στελέχη Υπουργείων. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι στην Αθήνα μετέβησαν κλιμάκια των Δήμων Δοξάτου, Παρανεστίου και Κ. Νευροκοπίου, καθώς και ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ενώ σε πολλές από τις συγκεκριμένες επαφές συμμετείχε και ο κυβερνητικός Βουλευτής του Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνος Μπλούχος.

Στο επίκεντρο των επαφών των εκπροσώπων των Δήμων βρέθηκε το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», η προτεραιοποίηση των έργων τους, καθώς πρόσφατα τέθηκε πλαφόν χρηματοδότησης για κάθε Δήμο, με βάση πληθυσμιακά κριτήρια, αλλά και οι χρηματοδοτήσεις εκτός πλαφόν. Έτσι, οι Δήμαρχοι των Δήμων Δοξάτου κ. Θέμης Ζεκερίδης, Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης, με τους αντίστοιχους συνεργάτες τους, την Αντιδήμαρχο Τεχνικών Έργων – Προγραμματισμού Πληροφορικής Διαφάνειας και Περιουσίας Δήμου Δοξάτου κα Κυριακή Παπαζώτου, τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Παρανεστίου κ. Θωμά Δασκάλου και τον επιστημονικό συνεργάτη του Δημάρχου κ. Γιώργο Μακρή, και τον Αντιδήμαρχο Οικονομικών – Διοίκησης του Δήμου Κ. Νευροκοπίου κ. Ανδρέα Αμαραντίδη, παρουσία του Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνο Μπλούχου, συναντήθηκαν με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα και υπηρεσιακούς παράγοντες του Υπουργείου, καθώς και με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης του Προγράμματος «Αντώνης Τρίτσης» κ. Ελευθέριο Παπαβασιλόπουλο.

Οι εκπρόσωποι των Δήμων Δοξάτου (Θ. Ζεκερίδης και Κ. Παπαζώτου) και Κ. Νευροκοπίου (Γ. Κυριακίδης, Α. Αμαραντίδης) με τον Βουλευτή Ν.Δ. Ν. Δράμας Κ. Μπλούχο

Επιπλέον, το κλιμάκιο του Δήμου Παρανεστίου είχε συναντήσεις και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, σχετικά με τις Φυλακές Νικηφόρου, αλλά και το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.) στο Παρανέστι.

Από την πλευρά του, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, τους Υφυπουργούς Ενέργειας και Περιβάλλοντος κ. Γιώργο Αμυρά και Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννηξ, τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη και τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα. Κάποιες από τις συναντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας πραγματοποιήθηκαν από κοινού με τον συνάδελφό του, Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης, κ. Νίκο Τσαλικίδη, ενώ στην επίσκεψή του στο Υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος ο κ. Παπαδόπουλος συνοδεύονταν από τον κ. Μπλούχο.

Για τις συναντήσεις και τις επαφές στην Αθήνα μίλησαν στην «Εργασία… συν» ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης και η Αντιδήμαρχος του Δήμου Δοξάτου κ. Κυριακή Παπαζώτου. Άπαντες, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για τις συναντήσεις που είχαν, ευελπιστώντας ότι τα αποτελέσματα το επόμενο χρονικό διάστημα θα είναι θετικά για τις τοπικές κοινωνίες.

Συνάντηση των εκπροσώπων του Δήμου Παρανεστίου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα, παρουσία του Βουλευτή Κ. Μπλούχου

Π.Ε. Δράμας

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος, πραγματοποίησε τριήμερη επίσκεψη στην Αθήνα, προκειμένου να παρευρεθεί σε συσκέψεις και συναντήσεις με φορείς και κυβερνητικούς παράγοντες για την επίλυση προβλημάτων και την προώθηση θεμάτων τοπικού ενδιαφέροντος της Π.Ε. Δράμας που άπτονται της αρμοδιότητάς του. Σε δηλώσεις του στην «Εργασία… συν», ο κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε στο περιεχόμενο των συναντήσεών του με τα κυβερνητικά στελέχη και στις απαντήσεις που έλαβε για τα θέματα που τέθηκαν από τον ίδιο.

Ο κ. Παπαδόπουλος, συνοδευόμενος από τον κυβερνητικό Βουλευτή Ν. Δράμας κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο, είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιώργο Αμυρά, στον οποίο έθεσε το θέμα της Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης για την υλοποίηση του έργου «Υποδομές υποστήριξης της κτηνοτροφίας του Νομού Δράμας (Ομβροδεξαμενές-Ομβροπλατείες-Ποτίστρες), προϋπολογισμού 1,31 εκ. ευρώ, το οποίο θα διευκολύνει την καθημερινότητα και την εργασία των κτηνοτρόφων του Νομού. Η υπογραφή της σύμβασης από την πλευρά του Υπουργείου εκκρεμεί και ο Αντιπεριφερειάρχης έθεσε στον Υπουργό το αίτημα της επίσπευσής της. «Ένα θέμα που το δουλεύουμε εδώ και μήνες, με την ανάληψη των καθηκόντων μας. Απομένει μια υπογραφή, την οποία αναμένουμε άμεσα το επόμενο χρονικό διάστημα. Είναι θέμα ημερών», επεσήμανε στην «Εργασία… συν» ο κ. Παπαδόπουλος.

Συνάντηση των εκπροσώπων του Δήμου Κ. Νευροκοπίου με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών Στ. Πέτσα, παρουσία του Βουλευτή Κ. Μπλούχου

Επίσης, με τον κ. Αμυρά συζητήθηκε το ζήτημα της διαχείρισης των υδατορεμάτων αναφορικά με τις προτάσεις που είχαν υποβάλει ο κ. Παπαδόπουλος μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Τσαλικίδη σε προηγούμενη συνάντηση. Ο Υφυπουργός ενημέρωσε τον κ. Παπαδόπουλο ότι οι προτάσεις υιοθετήθηκαν πλήρως στο θέμα των υδατορεμάτων. Ο κ. Παπαδόπουλος έκανε λόγο για «θετική εξέλιξη», καθώς «θα μπορούμε πλέον να διαχειριστούμε τα υδατορέματα, καθώς υπήρχε αλληλοκάλυψη φορέων και ήταν εύλογο να μην προκύπτει αποτέλεσμα».

Έπειτα, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος συναντήθηκε με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Γιάννη Κεφαλογιάννη, στον οποίο έθεσε το θέμα της ανάγκης να γίνουν ενέργειες για την αύξηση του αριθμού των διαθέσιμων εξεταστών στις πρακτικές εξετάσεις υποψηφίων οδηγών για την απόκτηση διπλώματος που διενεργεί η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών. Επιπλέον, τόνισε την ανάγκη να αυξηθεί ο αριθμός των εξεταστών, προκειμένου να αποσυμφορηθεί ο όγκος των υποψηφίων που συσσωρεύτηκε, λόγω του γεγονότος ότι για πολλούς μήνες οι εξετάσεις δεν διενεργούνταν εξαιτίας των έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού.

Στη συνέχεια, στη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κωνσταντίνο Μπαγινέτα συζητήθηκε το ζήτημα της υλοποίησης του προγράμματος Leader στο Νομό Δράμας. Ο κ. Παπαδόπουλος με την ιδιότητα του Προέδρου της Επιτροπής Διαχείρισης Προγράμματος (ΕΔΠ) CLLD LEADER και της Αναπτυξιακής Δράμας Α.Ε., η οποία είναι Ομάδα Τοπικής Δράσης και καθ’ ύλην αρμόδια για το Πρόγραμμα Leader στο Νομό, έθεσε στον κ.Μπαγινέτα το θέμα της επιτάχυνσης της εκταμίευσης 3 εκατομμυρίων ευρώ για 23 θετικές προτάσεις στο Πρόγραμμα Leader στο Νομό Δράμας, η οποία εκκρεμεί. H εκταμίευση θα έχει θετικό αντίκτυπο στις επενδύσεις και την τοπική ανάπτυξη και θα συμβάλει στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως ο κ. Μπαγινέτας ήταν θετικός και ότι «στο άμεσο μέλλον θα υπάρξει αυτή η χρηματοδότηση για τις 23 εναπομείνασες θετικές προτάσεις». «Μας ανακοίνωσε επίσης ότι ήδη σχεδιάζεται το επόμενο πρόγραμμα και μας υπερτόνισε ότι η βαρύτητα στο επόμενο πρόγραμμα θα δοθεί καθαρά στις επενδύσεις ιδιωτικού χαρακτήρα και όχι δημοσίου», πρόσθεσε ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας.

Επιπρόσθετα, ο Αντιπεριφερειάρχης, μαζί με τον Αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Τσαλικίδη, είχε συνάντηση εργασίας με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Παναγιώτη Σταμπουλίδη, στον οποίο έθεσε την πρόταση της υπόδειξης ενός σημείου όπου θα φιλοξενεί υπαλλήλους, που θα συγκροτούν κλιμάκια ελεγκτικών διευθύνσεων (ISOBOX) για τον εξειδικευμένο έλεγχο των εισερχομένων από τη Βουλγαρία εμπορευμάτων ως προς το αν συνοδεύονται με τα απαραίτητα παραστατικά. Η λειτουργία και η υποστήριξη τέτοιων κλιμακίων είναι απαραίτητη για την ομαλή διεξαγωγή του εμπορίου και την καταπολέμηση φαινομένων αθέμιτου ανταγωνισμού.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γ. Παπαδόπουλος με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλο

Επίσης, σε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Μάκη Βορίδη, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γεώργιος Παπαδόπουλος του εξέθεσε το πρόβλημα της υποστελέχωσης από μηχανικούς και χειριστές μηχανημάτων έργου της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων, καθώς και από μηχανικούς της Διεύθυνσης Μεταφορών & Επικοινωνιών της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας. Είναι χαρακτηριστικό ότι έξι γκρέιντερ και τρεις μπουλντόζες λειτουργούν μόνο με έναν αποσπασμένο χειριστή. Δηλαδή, μηχανήματα αξίας τριών εκατομμυρίων ευρώ μένουν αναξιοποίητα και ανενεργά. Ο Υπουργός υποσχέθηκε στον Αντιπεριφερειάρχη να υποστηρίξει με ιδιαίτερη μεταχείριση νέα αιτήματα προσλήψεων για την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας. μετά από τις απαραίτητες ενέργειες που θα προβεί το αμέσως προσεχές διάστημα ο κ. Παπαδόπουλος. Για τη συνάντηση με τον κ. Βορίδη, ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας δήλωσε στην «Εργασία… συν»: «Μας άκουσε με θέρμη και είπε ότι τους επόμενους μήνες, επειδή γίνεται μια αναδιάρθρωση σε επίπεδο θέσεων, οργανογράμματος Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων, να κάνω ειδική πρόταση πάνω σε αυτό, ώστε να τύχει θετικής αντιμετώπισης».

Τέλος, ο Αντιπεριφερειάρχης είχε συνάντηση εργασίας με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο, στον οποίο υπέβαλε θέματα και ερωτήματα σχετικά με το καθεστώς και τη διαχείριση πρώην στρατοπέδων που βρίσκονται στη περιοχή της Δράμας. Η απάντηση του Υπουργού, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος στην «Εργασία… συν», ήταν πως «όταν υπάρχει επίσημη πρόταση σε επίπεδο διαχείρισης των κλειστών αυτών εκτάσεων, είτε πρόκειται για στρατόπεδα είτε για χώρους που διαχειρίζεται το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αν υπάρχει σοβαρή πρόταση θα τη δει και θα την υποστηρίξει».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γ. Παπαδόπουλος με τον Υπουργό Εσωτερικών Μ. Βορίδη

 

Δήμος Δοξάτου

 

Μιλώντας στην εφημερίδα «Εργασία… συν», για τις συναντήσεις που πραγματοποίησαν στην Αθήνα, μαζί με τον Δήμαρχο κ. Θέμη Ζεκερίδη, η Αντιδήμαρχος του Δήμου Δοξάτου κ. Κυριακή Παπαζώτου ανέφερε τα εξής:

«Επισκεφτήκαμε στην Αθήνα τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αξιολόγησης των προτάσεων του προγράμματος “Α. Τρίτσης” κ. Ελευθέριο Παπαβασιλόπουλο, ώστε να οργανώσουμε καλύτερα τη διαδικασία υποβολής προτάσεων του Δήμου στο πρόγραμμα. Παρουσιάσαμε τις ώριμες από πλευράς μελετών και αδειοδοτήσεων προτάσεις για έργα που ξεπερνούν τα 25 εκ. ευρώ. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην προτεραιοποίηση που θα πρέπει να υπάρξει από πλευράς μας, καθώς για τον Δήμο μας το πλαφόν χρηματοδότησης ανέρχεται στα 12 εκ. ευρώ.

Συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Δράμας Γ. Παπαδόπουλου και του Βουλευτή Κ. Μπλούχου με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Αμυρά

Το ιδιαιτέρα θετικό γεγονός της συνάντησης ήταν ότι συναντήσαμε ευήκοα ώτα και ως προς τις τρεις προτάσεις μας, για το αποχετευτικό δίκτυο του Δοξάτου, το θεματικό πάρκο στα βήματα του Αποστόλου Παύλου και τον προσεισμικό έλεγχο των κτηρίων, που βρίσκονται έκτος πλαφόν και θα τύχουν επιπλέον χρηματοδότησης. Αλλά και για ένα έργο εμβληματικό για την περιοχή μας.

Έτσι, σε συνδυασμό και με τις προσπάθειές μας να χρηματοδοτηθούν οι προτάσεις μας από αλλά χρηματοδοτικά εργαλεία, πιστεύω ότι οι κόποι δυο σχεδόν ετών θα ανταμειφτούν με τον καλύτερο τρόπο, τη χρηματοδότηση έργων που θα βελτιώσουν την ποιότητα ζωής όλων των δημοτών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γ. Παπαδόπουλος με τον Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών Γ. Κεφαλογιάννη

Στο πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” θα καταθέσουμε προτάσεις, που αφορούν την ηλεκτροκίνηση, την ανάπτυξη δικτύου καφέ κάδων, την αγροτική οδοποιία, την κατασκευή ενός γηπέδου 5Χ5 στα Κύργια, καθώς και παρεμβάσεις στους αύλειους χώρους και στις κτηριακές εγκαταστάσεις των σχολειών, το Γυμνάσιο – Λύκειο Καλαμπακίου, έξυπνες εφαρμογές για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών για την εξυπηρέτηση του δημότη αλλά και χρήσιμα εργαλεία για τους εργαζόμενους, την αναβάθμιση των αντλιοστασίων, την τηλεμετρία και την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού πάρκου για την εξοικονόμηση ενέργειας.

Σε πολλές από τις προτάσεις μας προχωρήσαμε σε μείωση του προϋπολογισμού, ενώ κάποιες προτάσεις δεν θα κατατεθούν καθόλου στο εν λόγω πρόγραμμα, λόγω του πλαφόν, και αναζητούμε χρηματοδότηση από αλλά χρηματοδοτικά εργαλεία».

 

Δήμος Παρανεστίου

 

Σχετικά με τις πρόσφατες επαφές του στην Αθήνα, με στελέχη της Κυβέρνησης, ο Δήμαρχος Παρανεστίου κ. Αναστάσιος Καγιάογλου ανέφερε στην εφημερίδα «Εργασία… συν» τα εξής:

«Επισκεφτήκαμε την Αθήνα, μαζί με τον Γενικό Γραμματέα του Δήμου Θωμά Δασκάλου και τον επιστημονικό μου συνεργάτη Γιώργο Μακρή, για να διεκπεραιώσουμε κάποιες υποθέσεις που εκκρεμούσαν. Το ταξίδι μας ήταν επιβεβλημένο, καθώς, λόγω των μέτρων για την αποτροπή διάδοσης του κορωνοϊού, είχαμε αρκετό καιρό να μεταβούμε στην Αθήνα και να πραγματοποιήσουμε διά ζώσης επαφές με στελέχη της Κυβέρνησης.

Οι Αντιπεριφερειάρχες Δράμας Γ. Παπαδόπουλος και Ροδόπης Ν. Τσαλικίδης με τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Π. Σταμπουλίδη

Σε πρώτη φάση είδαμε τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας κ. Καραμαλάκη, καθώς και τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Οικονόμου και τον Διευθυντή του. Ενημερώσαμε για την επιθυμία των δημοτών μας να λειτουργήσουν οι Φυλακές και θέσαμε ερωτήματα τόσο για το θέμα της προκήρυξης των 52 θέσεων, όσο και για το αν θα υπάρξει και πότε νέα προκήρυξη για τους δεσμοφύλακες και τους ειδικούς φρουρούς. Όπως μας είπε ο κ. Καραμαλάκης, Αρχηγός της ΕΛΑΣ, το θέμα έχει να κάνει με πολιτική βούληση και ο ίδιος είναι θετικός ως προς αυτή την εξέλιξη. Σε δεύτερη φάση, στο γραφείο του κ. Οικονόμου, όπου η κουβέντα έγινε κυρίως με τον Διευθυντή του, γιατί ο ίδιος χειρίζεται το θέμα, μας ειπώθηκε ότι το Υπουργείο πιέζει και όλοι επιθυμούν να προχωρήσει η διαδικασία άμεσα. Παράλληλα, εξέφρασε την άποψη ότι θα γίνει γρήγορα και θα ολοκληρωθεί η διαδικασία. Όπως μας ανέφερε, αυτή είναι η πολιτική βούληση της Κυβέρνησης και το αργότερο μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει βγει η προκήρυξη στον αέρα για δεσμοφύλακες και ειδικούς φρουρούς.

Προσωπικά αγωνιώ για τον τόπο μας, θέλω να υπάρξει ανάπτυξη και πιστεύω ότι με το άνοιγμα των Φυλακών, τα καταστήματα και οι επιχειρήσεις στη δημοτική ενότητα Νικηφόρου θα έχουν κάποια επιπλέον κίνηση. Πιστεύω ότι θα πάνε καλά τα πράγματα. Μας έδειξε θετική διάθεση ο Υπουργός ότι θα ξεκινήσουν να λειτουργούν οι Φυλακές. Το πότε δεν το ξέρουμε, αλλά ελπίζουμε σύντομα.

Επίσης, κάναμε κουβέντα και για το Προοαναχωρησιακό Κέντρο. Όπως ξέρετε προκηρύχτηκαν 100 θέσεις καινούργιων συνοριακών, οι οποίοι ήδη εργάζονται. Τα προβλήματα που υπήρχαν σχετικά με τις υπηρεσίες έχουν καλυφθεί. Άλλωστε, το ίδιο μου έχει αναφέρει και ο Διοικητής του Κέντρου στο Παρανέστι. Συζητήσαμε για το αν αντιμετωπίζουμε θέματα και η απάντησή μας ήταν ότι η δομή πρέπει να παραμείνει “κλειστή”, όπως είναι, για να μην υπάρχουν προβλήματα με τους κατοίκους.

Σχετικά με το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης”, στο οποίο το πλαφόν για τον Δήμο μας είναι τα 6 εκ. ευρώ, συναντήσαμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα. Ήταν πολύ θετικός απέναντί μας με πολύ καλή διάθεση για να βοηθήσει και να στηρίξει.

Λάβαμε αισιόδοξα μηνύματα και ενδεχομένως να υπάρξουν σύντομα και εκπλήξεις για το Αστρονομικό Παρατηρητήριο στο Νικηφόρο. Μάλιστα για το θέμα υπάρχει ενδιαφέρον και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Εξάλλου πρόκειται για το μοναδικό σε δημόσιο σχολείο στην Ελλάδα και αυτό ήταν το στοιχείο που κίνησε το ενδιαφέρον του Πρωθυπουργού.

Κατά τη διάρκεια των επαφών μας στην Αθήνα, είχαμε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε το Παρανέστι και τα όμορφα στοιχεία του τόπου μας, καθώς και όσα έχουν παραμείνει αναξιοποίητα για χρόνια».

Απαντώντας σε ερώτηση για την αξιοποίηση των ιαματικών λουτρών στα Θερμιά, ο κ. Καγιάογλου ανέφερε πως τα μηνύματα που υπάρχουν είναι θετικά, όμως χρειάζεται χρόνος για την αξιοποίησή τους. Όπως είπε, ο Δήμος Παρανεστίου έχει βάλει ένα ποσό ύψους 620.000 μέσω του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης για μελέτες, οι οποίες αφορούν κτηριακά, υποδομές, ύδρευση-αποχέτευση, οδοποιία. «Εφόσον υπάρχουν έτοιμες οι μελέτες θα ανοίξει και ο δρόμος για τις χρηματοδοτήσεις, είτε από την Περιφέρεια είτε από τα Υπουργεία», υπογράμμισε ο κ. Καγιάογλου.

Ακόμη, ο Δήμαρχος Παρανεστίου ερωτήθηκε από την «Εργασία… συν» για το πρόγραμμα Ελλάδα 1821-2021 και τη συμμετοχή του Δήμου, με τον κ. Καγιάογλου να επισημαίνει πως «έχει κατατεθεί πρόταση ύψους 370.000 ευρώ η οποία έχει εγκριθεί από το Υπουργείο. Το ψηφιακό project που ετοιμάζουμε θα παίξει σε όλα τα σχολεία της Ελλάδας, αλλά και διεθνώς».

Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις, ο κ. Καγιάογλου ανέφερε: «Εμείς είμαστε “Τόπος να ζω”, γιατί μένουμε και θα μένουμε εδώ. Δεν είμαστε πολιτικοί, ούτε θα γίνουμε ποτέ πολιτικοί. Είμαστε απλοί εργάτες που υπηρετούμε τον τόπο μας. Η ομάδα μας είναι πολύ δυνατή και για την παρουσία μας στην Αθήνα δεχτήκαμε τα εύσημα από πολλούς».

 

Δήμος Κ. Νευροκοπίου

 

Ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Γιάννης Κυριακίδης, για την μετάβασή του στην Αθήνα, μαζί με τον Αντιδήμαρχο κ. Ανδρέα Αμαραντίδη, ανέφερε τα εξής: «Επισκεφθήκαμε τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Πέτσα και στελέχη που ασχολούνται με το πρόγραμμα “Αντώνης Τρίτσης” για να διευθετήσουμε και να οριστικοποιήσουμε τις προτάσεις του Δήμου Κ. Νευροκοπίου». Όπως είπε ο κ. Κυριακίδης, «το πλαφόν για τον Δήμο μας είναι στα 6 εκ. Έχουμε όμως υποβάλλει 1 πρόταση η οποία είναι εκτός πλαφόν. Δηλαδή, συνολικά στοχεύουμε στα 9 εκ. ευρώ».

Παράλληλα, ο Δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου δήλωσε πως είναι ικανοποιημένος από τις συναντήσεις. «Βρήκαμε ανταπόκριση. Ήταν πρώτη φορά που είχαμε απευθείας επαφή, όχι μέσω τηλεφώνων, με το Υπουργείο. Μας δεχτήκαν και συζητήσαμε διά ζώσης τα θέματά μας. Νομίζω ότι θα έχουμε ευτυχή κατάληξη για τον Δήμο Κ. Νευροκοπίου, διότι πρόκειται για σημαντικά έργα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυριακίδης.

 

Ο Κ. Μπλούχος για τις συναντήσεις στην Αθήνα

 

Σε ανακοίνωση του Βουλευτή Ν.Δ. Νομού Δράμας κ. Κωνσταντίνου Μπλούχου, για τις επαφές που είχε μαζί με τους εκπροσώπους των τριών Δήμων με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα και στελέχη του Υπουργείου, αναφέρονται τα εξής:

«Κυρίαρχα θέματα στις γόνιμες επαφές ήταν η προτεραιοποίηση των στόχων, σχετικά με τις υποβληθείσες προτάσεις των Δήμων, οι οποίες αφορούσαν τις βασικές αναγκαιότητες κάθε Δήμου σύμφωνα με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθενός. Ταυτόχρονα συζητήθηκε και το ενδεχόμενο λελογισμένων υπερβάσεων ύστερα από σαφή αιτιολόγησή τους.

Ο βασικός στόχος των συναντήσεων του κ. Μπλούχου ήταν να εξυπηρετηθούν τα αιτήματα των Δήμων του Ν. Δράμας τα οποία αφορούν σε υποδομές, να ιεραρχηθούν ώστε να γίνει ο καλύτερος δυνατός προγραμματισμός για να εξυπηρετηθεί κυρίαρχα ο πρώτιστος στόχος του προγράμματος “Αντώνης Τρίτσης”, ο οποίος είναι η εφαρμογή ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδιασμού αναπτυξιακής προοπτικής και κοινωνικής αλληλεγγύης των Δήμων προκειμένου να υπάρξει ουσιαστικό αποτύπωμα με βάση τους επιλέξιμους άξονες οι οποίοι έχουν τεθεί από την Κυβέρνηση».

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γ. Παπαδόπουλος με τον Γενικό Γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων Κ. Μπαγινέτα

Σε δήλωσή του ο κ. Μπλούχος ανέφερε τα εξής: «Κρίνουμε σκόπιμο να καταδείξουμε ότι οι αυτοδιοικήσεις μας, κάνοντας τη σχετική προπαρασκευή, επιδεικνύουν τη θέληση αλλά και τη σχετική στοχοπροσήλωση που απαιτείται για την επίλυση χρονιζόντων προβλημάτων τα οποία καθηλώνουν αναπτυξιακά τον Νομό μας.

Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη και η ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών οδηγεί τον τόπο μας σε μια νέα και πιο ουσιαστική προοπτική εξέλιξης και ανόδου.

Ευχαριστούμε θερμά τον Αν. Υπουργό κ. Πέτσα, τον κ. Παπαβασιλόπουλο αλλά και τους αυτοδιοικητικούς μας παράγοντες, για την προθυμία και την εποικοδομητική συνεργασία».