ΑΡΘΡΟ
Της Χαράς Κεφαλίδου
Βουλευτού Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ν. Δράμας
Στις 17 Ιουνίου, όταν στη χώρα φούντωναν οι φωνές που αντιδρούσαν στους χειρισμούς της Κυβέρνησης στο ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων και σ’ όλη τη Βόρεια Ελλάδα ο κόσμος αναρωτιόταν πώς θα λέγεται την επομένη, ο Πρωθυπουργός, με αποστροφή προς το λαϊκό αίσθημα, δέσμευσε τη χώρα παραδίνοντας την αναγνώριση μακεδονικής εθνότητας και γλώσσας στη γείτονα.
Στις 23 Ιουλίου, όταν 99 άνθρωποι και χιλιάδες περιουσίες έγιναν στάχτη στο έλεος μιας πυρκαγιάς που έγινε φονική από την αδιαφορία, την ανοησία και την παντελή έλλειψη στοιχειώδους πρόνοιας, η Κυβέρνηση έβλεπε σατανικά σχέδια σκοτεινών κύκλων, που στόχο είχαν να πλήξουν την ίδια και την εικόνα της. Στις 21 Αυγούστου, όταν οι πάντες, τράπεζες, θεσμοί, αγορές, πολίτες, οίκοι αξιολόγησης, ανησυχούσαν για το τι περιμένει την Ελλάδα μετά το τέλος του φθηνού χρήματος που της εξασφάλιζαν τα προγράμματα στήριξης, η Κυβέρνηση έβλεπε καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και έστηνε άλλη μια σεμνή φιέστα στην Ιθάκη, με τον Πρωθυπουργό στον ρόλο του πολυμήχανου Οδυσσέα εναντίον όλων.
Στις 8 Σεπτεμβρίου ο θιασάρχης και πρωταγωνιστής Πρωθυπουργός ανέβασε στη ΔΕΘ το νέο του έργο «Τα δίνω όλα σε όλους και συμφέρω». Όταν τα spreads παραμένουν δυσθεώρητα, η χώρα εντελώς απροστάτευτη έναντι των αγορών, ο ένας στους δύο πολίτες χρωστάει σε τράπεζες, εφορία και ΔΕΚΟ, η Κυβέρνηση βλέπει ανάκαμψη, ανάπτυξη και δημοσιονομικό χώρο, ώστε να μοιράσει σανό σε συσκευασία επιδομάτων και θέσεων στο Δημόσιο. Ακόμη και οι αποζημιώσεις των πυροπαθών ανταλλάσσονται με διορισμούς.
Στις 13 Σεπτεμβρίου ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε στο Στρασβούργο ως Δον Κιχώτης, μεταφέροντας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τα μόνα πράγματα που κατέχει καλά: το διχαστικό κλίμα, τη μικροπρέπεια και τον μικροκομματισμό. Χωρίς ίχνος επίγνωσης, συγκρουσιακός και πολωτικός, αναζητούσε πάλι εχθρούς, για να ‘χει να παλεύει και να διαπραγματεύεται!
Όταν στις 21 Σεπτεμβρίου ο οίκος Moody’s ανέβαλε την αξιολόγηση της Ελλάδας χωρίς κάποια εξήγηση, έτσι μουγγά, η Κυβέρνηση ασχολείτο με την ποινική δίωξη δημοσιογράφων που έθιξαν το δεκανίκι της, τον κ. Καμμένο. Ούτε κιχ για το διεθνές κλίμα δυσπιστίας που δημιουργούν οι ανεκδιήγητες ακροβασίες της! Ούτε κιχ για την τελευταία έκθεση, που, στις 24 Αυγούστου, προειδοποίησε για τον κίνδυνο να χάσει η οικονομία ό,τι επώδυνα κέρδισε. Τι κατάλαβε η Κυβέρνηση από αυτό; Τίποτα! Τυφλή και κουφή, ισοπεδώνει και εκμαυλίζει ό,τι βρεθεί στον δρόμο της προς την κάλπη.
Όταν, στις 18 του μήνα, η Κύπρος άντλησε 1,5 δισ. ευρώ μέσω ευρωπαϊκού ομολόγου EMTN 10ετούς διάρκειας με 2,4% επιτόκιο –τον φθηνότερο δανεισμό που έχει εξασφαλίσει ποτέ η Κύπρος–, η δική μας Κυβέρνηση, ως ωραία κοιμωμένη, αποφεύγει τις αγορές με προσκέφαλο το μαξιλάρι των 30 δισ.
Χωρίς σχέδιο και πνοή, αυτή η Κυβέρνηση-θίασος, που κάθε εβδομάδα ανεβάζει καινούργια παράσταση, αδυνατεί απολύτως να κινητοποιήσει τις παραγωγικές δυνάμεις της χώρας. Με μόνη σκέψη την προσωπική του μακροημέρευση, ο Πρωθυπουργός θεώρησε ότι, στο μεν εσωτερικό, θα παίξει λίγο σύγκρουση με το «παλιό κομματικό σύστημα», θα μοιράσει κάνα επίδομα, θα τάξει εκ νέου κανέναν λαγό μπαγιάτικο, θα ρίξει κι άλλη λάσπη στον ανεμιστήρα και θα του βγει.
Όσο για το εξωτερικό, θεώρησε ότι, έπειτα από τόσες επικύψεις, είναι πλέον «κολλητός» των ισχυρών, οι οποίοι όλο και θα του κάνουν κανένα χατίρι ως ανταμοιβή για τις υπηρεσίες του. Η αλαζονεία του δεν του επιτρέπει να αντιληφθεί το προφανές: κανείς δεν ποντάρει τα λεφτά του σε κουτσό άλογο.
Η Κυβέρνηση, με τα μάτια και τα αυτιά ερμητικά κλειστά σε όσα γύρω της συμβαίνουν, επικεντρώνεται στο δικό της σύμπαν μπας και προλάβει να πείσει το εκλογικό σώμα –ή ό,τι έχει απομείνει από αυτό– για τις καλύτερες μέρες που «οραματίζεται», στραγγίζοντας και τον τελευταίο πολίτη. Κανείς δεν της είπε πόσο εύκολα και γρήγορα τρώγονται τα έτοιμα; Ας ρωτήσει τον μέσο 70άρη συνταξιούχο που, παρά τους ασεβείς πόθους του Μαξίμου και του Υπουργείου Οικονομίας, είναι και θα είναι εδώ. Κι ας πάει να πει στους έξω πώς λογαριάζει να κατασπαταλήσει σε προεκλογικό αντίδωρο 30 δισ. το διαβατήριο της χώρας για την έξοδο στις αγορές.
*Το άρθρο της κ. Κεφαλίδου δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» στις 6 Οκτωβρίου 2018