ΣΕ ΙΣΧΥ ΕΚΤΑΚΤΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΥΓΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟ ΤΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΙΟΥ: ΚΛΕΙΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ, ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΡΙΑ ΚΑΙ ΚΑΠΗ, ΑΝΑΣΤΟΛΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΚΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ΚΑΙ ΣΧΟΛΙΚΩΝ ΕΚΔΡΟΜΩΝ, ΚΕΚΛΕΙΣΜΕΝΩΝ ΤΩΝ ΘΥΡΩΝ ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ

 

Οι αλλαγές στην κοινωνική ζωή, τουλάχιστον σε επίπεδο διεξαγωγής δημόσιων εκδηλώσεων και λειτουργίας χώρων όπου γίνεται συνάθροιση κοινού, είναι πλέον εμφανείς, λόγω των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα. Όπως συμβαίνει σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα, έτσι και στη Δράμα, υπάρχουν πλέον εκδηλώσεις οι οποίες είτε ματαιώνονται είτε αναβάλλονται και μεταφέρονται σε μεταγενέστερο χρόνο, με την ελπίδα ότι οι συνθήκες στο μέλλον θα επιτρέψουν τη διεξαγωγή τους. Παράλληλα, από την Δευτέρα 9 Μαρτίου τέθηκαν σε ισχύ έκτακτα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού, τα οποία επηρεάζουν ακόμη περισσότεροι τομείς της δημόσιας ζωής σε όλη τη χώρα (της Δράμας συμπεριλαμβανομένης).

Συγκεκριμένα, μετά από σχετική ευρεία σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, από πλευράς Υπουργείου Υγείας, για τον περιορισμό της πιθανότητας της εξάπλωσης της επιδημίας κορωνοϊού στην Ελλάδα και με κύριο στόχο την προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, ανακοινώθηκαν τα εξής προληπτικά ειδικά μέτρα:

-Αναστολή της λειτουργίας των ΚΑΠΗ όλης της χώρας για 4 εβδομάδες.

-Αναστολή οιασδήποτε συνεδριακής εκδήλωσης στην επικράτεια για τις επόμενες 4 εβδομάδες.

-Αναστολή όλων των σχολικών εκδρομών στο εσωτερικό της χώρας για 2 εβδομάδες.

-Διεξαγωγή όλων των αθλητικών εκδηλώσεων κεκλεισμένων των θυρών, για τις επόμενες 2 εβδομάδες.

Τα μέτρα ισχύουν από την Δευτέρα 9 Μαρτίου 2020 και, όπως ανακοινώθηκε, θα επαναξιολογηθούν πριν τη λήξη τους.

Επίσης, την Τρίτη 10 Μαρτίου ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια πως η Κυβέρνηση αποφάσισε για προληπτικούς λόγους, με στόχο τη μείωση της διασποράς του ιού, την αναστολή της εκπαιδευτικής λειτουργίας όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας για χρονικό διάστημα 14 ημερών. Το μέτρο αφορά βρεφονηπιακούς σταθμούς, σχολεία, Πανεπιστήμια, ΙΕΚ, ιδιωτικά και δημόσια. Παράλληλα, η Υπουργός Υγείας κ. Νίκη Κεραμέως αποφάσισε την αναστολή λειτουργίας και των φροντιστηρίων.

Φυσικά η εφαρμογή των έκτακτων προληπτικών μέτρων σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια επηρεάζουν άμεσα και τη Δράμα, καθώς και τα σχολεία του Νομού θα παραμείνουν κλειστά για δύο εβδομάδες, και τα τοπικά ΚΑΠΗ θα παραμείνουν κλειστά για ένα μήνα, ενώ και τα προγραμματισμένα συνέδρια επίσης δεν θα πραγματοποιηθούν. Επίσης, δεν θα γίνουν οι σχολικές εκδρομές που ήταν προγραμματισμένες για το εσωτερικό της χώρας, ενώ και οι τοπικές ομάδες θα δώσουν τα εντός έδρας παιχνίδιά τους χωρίς θεατές τουλάχιστον για 2 εβδομάδες.

Ήδη πάντως, υπάρχουν σε τοπικό επίπεδο εκδηλώσεις που δεν πραγματοποιήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες, αν και ήταν προγραμματισμένες, ή υπήρξαν ανακοινώσεις για μεταφορά της ημερομηνίας διεξαγωγής τους.

Συγκεκριμένα, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ Δράμας ανακοινώθηκε η αναβολή της πολιτικής εκδήλωσης με βασική ομιλήτρια την κ. Έφη Αχτσιόγλου, η οποία ήταν προγραμματισμένη για το απόγευμα της Δευτέρας 9 Μαρτίου στο Δημοτικό Ωδείο. Δέσμευση τόσο από πλευράς Νομαρχιακής Επιτροπής του κόμματος όσο και από πλευράς της κ. Αχτσιόγλου είναι ότι η εκδήλωση θα γίνει σε νέα ημερομηνία.

Επίσης, η εκδήλωση του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας για την παρουσίαση του βιβλίου του κ. Μουράτη Κοροσιάδη «Το σύνθημα», στο πλαίσιο της Ημέρας της Γυναίκας, στις 8 Μαρτίου, αναβλήθηκε και όπως έγινε γνωστό η νέα ημερομηνία της παρουσίασης θα ανακοινωθεί προσεχώς. Επιπλέον, το 6ο Επιστημονικό Συμπόσιο κατά του Καρκίνου το οποίο ήταν προγραμματισμένο στη Δράμα από τις 20 έως τις 22 Μαρτίου μεταφέρθηκε από τους διοργανωτές για τις 22 και 23 Μαΐου. Ακόμη, οι δημόσιες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ του 1ου Δημοτικού Σχολείου κατά της Σχολικής Βίας δεν πραγματοποιήθηκαν και έγιναν μόνο αυτές εντός της σχολικής μονάδας. Επίσης, και ο Δήμος Προσοτσάνης ανακοίνωσε την ματαίωση της εκδήλωσης με θέμα «Η αξία της επικοινωνίας στην οικογένεια», η οποία ήταν προγραμματισμένη για την Δευτέρα 9 Μαρτίου. Σε αθλητικό επίπεδο, ανακοινώθηκε πως και οι αγώνες του Εργασιακού Πρωταθλήματος Καλαθοσφαίρισης του Δήμου Δράμας τα επόμενα δυο Σαββατοκύριακα θα γίνουν κεκλεισμένων των θυρών για προληπτικούς λόγους, ενώ το ίδιο θα συμβεί και στους αγώνες της τοπικής Ε.Π.Σ. Δράμας. Τέλος, το Πελίτι έκανε γνωστό πως η 20η Γιορτή Σπόρων του Πελίτι και 4η Ολυμπιακή Γιορτή Σπόρων δεν θα πραγματοποιηθούν από τις 22 έως τις 25 Απριλίου στη Γη του Πελίτι στο Μεσοχώρι του Δήμου Παρανεστίου.

Πάντως, εκτιμάται πως το επόμενο χρονικό διάστημα, ανάλογα και με την εξάπλωση του κορωνοϊού στη χώρα, οι αναβολές ή οι ματαιώσεις ανοιχτών εκδηλώσεων θα είναι ένα σύνηθες φαινόμενο, στο πλαίσιο της προστασίας του πληθυσμού. Εξάλλου, σε τοπικό επίπεδο το τελευταίο χρονικό διάστημα, ακόμη και οι εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν κανονικά δεν είχαν μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό, καθώς προφανώς έχει δημιουργηθεί στον κόσμο φόβο για αυτό το νέο και εν πολλοίς άγνωστο προς το παρόν ιό.