Ο ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΔΡΑΜΑΣ Α. ΤΟΛΙΟΥ ΣΕ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

 

Την Κυριακή 9 Μαρτίου, ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Δράμας, ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Δράμας, ο Δικηγορικός Σύλλογος Δράμας και η εταιρεία «Posidonia Brain», με την υποστήριξη του Δήμου Δράμας, συνδιοργάνωσαν ένα ιδιαίτερο δείπνο για την γυναίκα, ανήμερα της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, στον «Λούκουλο». Μάλιστα, μέρος των εσόδων της βραδιάς θα διατεθούν για την Μαιευτική Κλινική του Νοσοκομείου Δράμας. Στόχος της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη της σύγχρονης γυναίκας, με γυναίκες ομιλήτριες, από τη Δράμα και άλλες περιοχές, να αναδεικνύουν το σύγχρονο ρόλο της δυναμικής και δραστήριας γυναίκας.

Στην εκδήλωση μίλησαν οι κυρίες Λένα Φωτάκη και Αγγελική Φωτάκη (Posidonia Brain), Όλγα Βασιλείου (Ιατρικός Σύλλογος), Αγγελική Ιωαννίδου (Φαρμακευτικός Σύλλογος), Σοφία Τέγου (Οδοντιατρικός Σύλλογος), Κατερίνα Τσακιρίδου (Δικηγορικός Σύλλογος), Βίκυ Κλίμη (Ειδική στη γυναικεία ηγεσία), Γεωργία Καλτσή (Εθνική ομάδα ξιφασκίας και αθλήτρια μπάσκετ), ενώ χαιρετισμό απεύθυναν η Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας κ. Αναστασία Τόλιου και η Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου. Η κ. Στέλλα Ανδριοπούλου επιμελήθηκε και παρουσίασε τη βραδιά.

 

«Επιβεβλημένη η συμμετοχή της γυναίκας στην πολιτική ζωή μιας χώρας»

 

Στο χαιρετισμό της η Αντιδήμαρχος του Δήμου Δράμας κ. Αναστασία Τόλιου εξέφρασε αρχικά τη χαρά της που βρέθηκε «σε ένα τόσο όμορφο και ξεχωριστό φιλανθρωπικό gala με άρωμα γυναίκας» και συνέχισε λέγοντας τα εξής:

«Γυναίκα, λέξη γένους θηλυκού όπως ζωή, μήτρα, γέννηση, ελπίδα, θέληση, εγκαρτέρηση, δύναμη, υπομονή, αγάπη, θαλπωρή, αγκαλιά, τρυφερότητα, πίστη, ανιδιοτέλεια, αφοσίωση. Αλλά και πόσες ακόμα λέξεις, που όλες κρύβουν μέσα τους δύναμη, ενέργεια, προοπτική. Όλες είναι λέξεις θηλυκές και πιστέψτε με, τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Είμαι μητέρα, σύζυγος, νοικοκυρά και στη ζωή μου πρόσφατα προστέθηκε ακόμη ένας ρόλος, που η αλήθεια είναι ότι μου έβγαλε δυνατότητες που ούτε καν είχα φανταστεί. Γυναίκα πολιτικός.

Ένας ρόλος που ήρθε να δώσει ακόμη περισσότερο χρώμα στη ζωή μου, να με εμπλουτίσει πνευματικά και ψυχικά, να μου μάθει να μαθαίνω μέσα από τους άλλους για τους άλλους, να λατρεύω ακόμη περισσότερο το παιδί μου, τον εαυτό μου, τον κόσμο ολόκληρο και να πλημμυρίζω από την επιθυμία για μια ζωή πιο δημιουργική, πιο δοτική.

Είναι αδιαμφισβήτητη αλήθεια ότι διανύσαμε δύσκολο και μακρύ δρόμο, για να κατακτήσουμε τα αυτονόητα. Και έχουμε ακόμη πολύ δρόμο. Έχουμε όμως τόσες κρυμμένες δυνάμεις και είμαστε τόσο προικισμένες από τη φύση μας που ναι μπορούμε να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που καθημερινά συναντάμε μπροστά μας. Η πορεία του “κοινωνικού μας γίγνεσθαι” το αποδεικνύει περίτρανα με γυναίκες που έγραψαν ξεχωριστά και σε όλους τους τομείς η καθεμία τη δική της ιστορία και πρέπει να αποτελούν για μας πρότυπα αναφοράς και πυξίδα για νέους δρόμους, για νέες κατακτήσεις.

Θα ήθελα να σας θυμίσω μια φράση του αείμνηστου Κωνσταντίνου Καραμανλή το 1974 για τη θέση της γυναίκας στην πολιτική: “Με τη συμμετοχή της στο δημόσιο βίο, η γυναίκα θα επηρεάσει ευεργετικά τις πολιτικές εξελίξεις, γιατί θα απαλύνει με τη μετριοπάθειά της τα πολιτικά πάθη. Γιατί η γυναίκα, αδιάφορη για τη δόξα, θέτει την ευτυχία υπεράνω της δυνάμεως, και τον ανθρωπισμό υπεράνω των πολιτικών ιδεολογιών”. Από τα λόγια αυτά καταλαβαίνουμε όλοι πόσο σημαντική και επιβεβλημένη είναι η συμμετοχή της γυναίκας στην πολιτική ζωή μιας χώρας.

Η γυναίκα δεν τοποθετείται μόνη της στην πολιτική, αλλά είναι η ίδια η πραγματικότητα της ζωής που επιβάλλει την ενασχόλησή της με τα κοινά. Με θέληση, μεράκι και αποφασιστικότητα συμμετέχει στα κοινά και βάζει τη δική της πινελιά, μέσα από τη δική της ματιά και θεώρηση των θεμάτων, συμπληρώνοντας την αντρική σκέψη.

Σας παροτρύνω ανεπιφύλακτα να ασχοληθείτε με την πολιτική, έχουμε δικαίωμα, αλλά και υποχρέωση να συμμετέχουμε στην πολιτική, να εντοπίζουμε τις αδυναμίες και να προτείνουμε λύσεις.

Είμαστε ξεχωριστές και προικισμένες να αγκαλιάζουμε σφιχτά ό,τι αγαπάμε και η αγάπη μας αυτή αποτελεί το καλύτερο όχημα, για να τα καταφέρουμε όλες μαζί και να κερδίσουμε αυτό που μας αξίζει. Να μετατρέψουμε τις σιωπές μας σε φωνές, να σπάσουμε τις αλυσίδες, να δημιουργήσουμε κυψέλες πανανθρώπινων αξιών που έχουμε χρέος πρώτα ως μητέρες και έπειτα ως κοινωνικά και πολιτικά όντα να μεταλαμπαδεύσουμε στα παιδιά μας.

Έχουμε όμως ένα ελάττωμα… Ξεχνάμε συχνά τι αξίζουμε. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ πόσα και τι αξίζουμε και φυσικά η κατάκτηση της ισότητας των δυο φύλων, που διεκδικούμε καθημερινά, απαιτεί και τους δύο. Συγχαρητήρια στους διοργανωτές, συγχαρητήρια και σε όλες εμάς, που η σφραγίδα μας αποτυπώθηκε και σήμερα σε ένα ψηφιδωτό ξεχωριστών γυναικών. Χρόνια μας πολλά!».

(Πηγή φωτογραφιών: Grigoriadi White Studio)