Έως και 15%-20% υψηλότερος σε σχέση με τα επίσημα στοιχεία, εκτιμά ότι είναι στην πραγματικότητα ο αριθμός των μολύνσεων με covid-19 στην χώρα μας, λόγω της μη επιβεβαίωσης των θετικών σελφ τεστ, σε δομές υγείας μετέπειτα με διενέργεια rapid ή pcr test, ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας, Στέλιος Λουκίδης, ο οποίος μίλησε στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.

Το πιθανότερο είναι ότι αυτή την στιγμή επικρατεί η μετάλλαξη Όμικρον και η υποπαραλλαγή Όμικρον 2, που είναι μια ήπια γενικά μετάλλαξη, με συμπτώματα κυρίως στο ανώτερο αναπνευστικό, ενώ δεν κάνει τις επιπλοκές που έκαναν οι παλιότερες μεταλλάξεις και κυρίως η βρετανική, που ήταν η σοβαρότερη, σύμφωνα με τον κ. Λουκίδη.

«Οι νοσηλείες είναι πολύ λίγες σε σχέση με τον αριθμό των μολύνσεων, καθώς πέρσι είχαμε 5000 περιστατικά και 800 νοσηλείες και φέτος έχουμε 30.000 κάθε μέρα και οι νοσηλείες είναι πολύ λιγότερες ενώ συγχρόνως βλέπουμε μια σταθεροποίηση των κλινών στις ΜΕΘ με μικρές αυξομειώσεις που δεν περνούν το όριο των 300-380 περιστατικών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι» ανέφερε.

Αυτό που έχει φανεί παγκοσμίως με την τρίτη δόση πρακτικά, είναι ότι παρέχει μια πάρα πολύ ισχυρή προστασία απέναντι στην σοβαρή μόλυνση, που σημαίνει νοσηλεία και σκληροί δείκτες όπως είναι εισαγωγή σε ΜΕΘ και θάνατοι, προσέθεσε ο κ. Λουκίδης.

«Αυτός που καθορίζεται ως εμβολιασμένος με δύο εμβόλια, όταν το δεύτερο μπορεί να είχε γίνει πέρσι τον Μάρτιο, πρακτικά για εμάς που τον χειριζόμαστε θεωρείται ανεμβολίαστος» τόνισε, συμπληρώνοντας ότι σχεδόν το 90%-95% των νοσούντων με covid που νοσηλεύονται αυτή την στιγμή είναι ηλικίας άνω των 75-80 ετών.

Σε σχέση με την χορήγηση 4ης δόσης στον γενικό πληθυσμό, ο κ. Λουκίδης υπογράμμισε ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχει καθόλου τεκμηριωμένη επιστημονική βιβλιογραφία που να μιλάει για μαζική τέταρτη δόση. «Πρέπει να περιμένουμε τις αποφάσεις της επιτροπής εμβολιασμών, σε αυτό είμαι κάθετος. Δεν πρέπει να λέει ο καθένας μας απόψεις γιατί μπερδεύεται ο κόσμος» σημείωσε.

Ο κ. Λουκίδης έκανε λόγο για πιθανή αποκλιμάκωση των περιστατικών μετά το Πάσχα, καθώς ήδη είναι πολύ υψηλός ο αριθμός των ατόμων που νοσούν καθημερινά. «Άρα χτίζουμε ένα περιβάλλον φυσικής νόσησης το οποίο μπορεί να υπερβαίνει και τα 2 εκατομμύρια από τον Οκτώβριο και μετά.

Αν σκεφτεί κανένας το άνοιγμα του καιρού και την μείωση του συγχρωτισμού θα μπορούμε να έχουμε μια πολύ καλύτερη καθημερινότητα. Το αν αυτή η καθημερινότητα μας επιτρέψει να καταργήσουμε τα πιστοποιητικά που το ακούω έντονα τις τελευταίες ημέρες, αυτό είναι αποτέλεσμα πολλών παραγόντων και πραγμάτων, που θα πρέπει να το δούμε με πάρα πολύ σοβαρότητα πριν το πράξουμε» επισήμανε τέλος ο πρόεδρος της Πνευμονολογικής Εταιρείας.