ΑΡΘΡΟ

Της Τόλης Καραγιαννίδου – Τσολπίδου

Συνταξιούχου τραπεζικής υπαλλήλου πρώην Α.Τ.Ε.

 

 

Η ανασκαφή του 1994-95 στον Κεραμεικό (αρχαίο νεκροταφείο των Αθηνών) έφερε στο φως 240 σκελετούς, ανάμεσά τους και 10 παιδιών, ατάκτως τοποθετημένους. Υπολογίζεται θάνατος κατά τον 4ο αιώνα π.Χ., τότε που «έπεσε» λοιμός στην Αθήνα κατά τον Πελοποννησιακό Πόλεμο. Ο Θουκυδίδης (Αθηναίος στρατηγός και ιστορικός) μολύνθηκε, κατάφερε να επιζήσει και περιγράφει την καταστροφική επιδημία.

«Σύνδρομο του Θουκυδίδη», νόσος που εκδηλώθηκε και κράτησε για 4-5 έτη, αφού επέστρεψε για 2 φορές ως το 425 π.Χ. και προκάλεσε θάνατο σε μεγάλο ποσοστό των κατοίκων, αφού είχε μεγάλη μεταδοτικότητα. Πέθανε το 1/4 του πληθυσμού μεταξύ αυτών και ο Περικλής και η οικογένειά του. Ο θάνατος επέρχονταν μετά από 7-9 μέρες. Ο Ιπποκράτης είχε μεγάλη συνεισφορά στην αντιμετώπιση του λοιμού και δικαίως ονομάστηκε «πατέρας» της σύγχρονης Ιατρικής.

Εκτός των θανάτων στην Αθήνα, επικράτησε πλήρης εξαφάνιση της κοινωνικής συνοχής και της ηθικής. Ακόμη και κατάθλιψη και απελπισία. Επίσης δεν τηρούσαν όλα τα προβλεπόμενα για την ταφή των νεκρών. Οι συνθήκες επέφεραν αμφιβολία και αβεβαιότητα προς τη θρησκεία, αφού ένιωθαν και δεν έβλεπαν πρακτικό όφελος ως προς την τέλεση της λατρείας. Σύντομα μάλιστα οι ναοί μετατράπηκαν σε κτίσματα γεμάτα αρρώστους, όπου οι γιατροί της εποχής ή οι συγγενείς προσέφεραν περίθαλψη. Φυσικά καλύτερα μια εξέλιξη αντιμετώπισης ασθενών μέσα σε ναούς και εκκλησίες και όχι αυτό που συμβαίνει σε ασθενείς του σήμερα που είναι μέσα σε αυτοκίνητα με τη φιάλη του οξυγόνο στον δρόμο. Τραγικό!

Υπάρχει βέβαια και η επίταξη του ιδιωτικού τομέα, ένας εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης της κρίσης του κορωνοϊού. Όχι βέβαια με «παχυλές» αποζημιώσεις και τσάμπα ιατρικό προσωπικό στους ιδιώτες κλινικάρχες.

Κόμματα της αντιπολίτευσης αναφέρουν: Επίταξη χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς αγορά υπηρεσιών από το κράτος, χωρίς αποζημιώσεις, όχι εξυπηρέτηση συμφερόντων σε επιχειρήσεις για να αυξήσουν τα έσοδά τους την ώρα που άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους.

Να γίνει κεντρική διαχείριση. Ο κόσμος θέλει δημόσια, δωρεάν Υγεία.