• «Εμείς δεν διεκδικήσαμε ποτέ το μονοπώλιο των καλών ιδεών ή της καλής πρακτικής. Είμαστε εδώ να σας ακούσουμε. Φτάνει πια με τις καταγγελίες. Αν έχετε να δώσετε, ελάτε να το δώσετε»

 

Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Δράμας, η οποία πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης το απόγευμα της Τετάρτης 12 Μαΐου, ένα θέμα που θίχτηκε από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, στην προημερησίας διάταξης συζήτηση, αφορούσε τις θερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Δράμας, με αφορμή ανακοίνωση της Αντιδημαρχίας Πολιτισμού για την πραγματοποίηση δράσεων από 1η Ιουνίου έως 31 Αυγούστου, στο θέατρο «Σ. Δημητριάδης», στην Ανάπλαση, στην περιοχή του ΟΣΕ, στην πλατεία Ελευθερίας και στον δημοτικό κήπο, με ταυτόχρονη πρόσκληση μεμονωμένων καλλιτεχνών, σχημάτων, δημιουργικών ομάδων, πολιτιστικών και κοινωνικών φορέων, καθώς και Κοινοτήτων να καταθέσουν τις προτάσεις τους για συμμετοχή σε αυτές.

Αφορμή για να τεθεί το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο αποτέλεσε η αλληλογραφία που αντήλλαξε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Λευτέρης Καλλινικίδης με φορέα που ενδιαφέρθηκε για την πραγματοποίηση εκδηλώσεων. Η αντιπολίτευση κατηγόρησε τον κ. Καλλινικίδη για «αυταρχική και αντιδημοκρατική αντίληψη, που περιορίζει και καταπιέζει τους δημιουργούς του πολιτισμού», για «αυθαίρετη απόφαση», καθώς και ότι ο ίδιος επιθυμεί να ελέγχει κάθε πολιτιστική δράση και για «αντίληψη ότι στη Δράμα πολιτιστικές εκδηλώσεις μπορούν να πραγματοποιούνται μόνο με την έγκρισή του». Χαρακτηριστικό είναι ότι επί του θέματος υπήρξαν αναφορές, στο ίδιο μήκος κύματος, από εκπροσώπους όλων των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που συμμετείχαν στη συνεδρίαση («πόλη+ζωή», «Project Δράμα», «Αυτοδιοίκηση Πολιτών» και «Προοπτική για τη Δράμα»).

Απαντώντας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Καλλινικίδης έκανε λόγο για ανακρίβειες, αλλά τόνισε πως δεν θα επιρρίψει ευθύνες στους Δημοτικούς Συμβούλους, καθώς «είμαι βέβαιος ότι έχουν παραπληροφορηθεί». Όπως είπε, είναι «φυσικό και επόμενο η αρμόδια Διεύθυνση να κρατάει το ημερολόγιο» και από εκεί και πέρα δίνεται προτεραιότητα σε όσους φορείς πρόκειται να πληρώσουν για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεών τους, έτσι ώστε να υπάρχουν έσοδα. Σχετικά με τον φορέα που αναφέρθηκε από πλευράς αντιπολίτευσης, ο κ. Καλλινικίδης σημείωσε πως είναι «κερδοσκοπικός φορέας, δεν είναι σύλλογος». «Έχουμε για πολλά πράγματα για να αντιπαρατεθούμε, τον πολιτισμό ας τον αφήσουμε απ’ έξω. Δεν είναι χώρος στον οποίο μπορούμε να αντιπαρατεθούμε. Αντιθέτως είναι ένας χώρος που μπορεί να ενώσει», πρόσθεσε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

Σχετικά με το πολυμορφικό φεστιβάλ, το οποίο διοργανώθηκε πέρσι το καλοκαίρι, ο κ. Καλλινικίδης επεσήμανε ότι «τα Ελευθέρια ως θεσμός συνδέθηκαν με δράσεις άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς. Οπότε είχαμε ένα κενό στην πόλη μας όσον αφορά τον σύγχρονο πολιτισμό. Και από πέρσι ξεκινήσαμε μια προσπάθεια αυτό το πολυμορφικό φεστιβάλ να το συνδέσουμε με τον σύγχρονο πολιτισμό» και τόνισε ότι υπάρχει ενδιαφέρον από το Υπουργείο Πολιτισμού για επίσκεψη μελών της ηγεσίας του κατά τη διάρκεια του επόμενου πολυμορφικού φεστιβάλ. Ακόμη, σημείωσε πως πρόκειται για μια «ιδέα που ξεκίνησε πέρσι από την ΔΕΚΠΟΤΑ» και «από τις 18 δράσεις που έγιναν πέρσι στο πολυμορφικό φεστιβάλ, οι 4 ήταν αυτής της ομάδας, τις οποίες χρηματοδότησε η ΔΕΚΠΟΤΑ», ενώ φέτος πρόκειται για μια άλλη ομάδα.

Επιπλέον, ο κ. Καλλινικίδης ανέφερε πως η απάντησή του στο φορέα που κατέθεσε αίτηση ήταν ουσιαστικά προτροπή αν επιθυμούν να ενταχθούν σε αυτές τις ημερομηνίες των εκδηλώσεων του Δήμου «και επειδή είναι ιδιώτες και θα πληρώσουν θα έχουν προτεραιότητα». Επίσης, αποσαφήνισε πως «δεν υπάρχει αποκλεισμός για κανέναν» και πρόσθεσε: «Εμείς είμαστε εδώ και θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ για όποιον θέλει να αναπτύξει μία δράση».

Απευθυνόμενος προς τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Καλλινικίδης ανέφερε πως «θα περίμενε κανείς να έρθετε με προτάσεις. Ή φέρατε μια πρόταση συνεργασίας ανάπτυξης πολιτισμού στην πόλη μας κι ήμασταν αρνητικοί;». «Εμείς δεν διεκδικήσαμε ποτέ το μονοπώλιο των καλών ιδεών ή της καλής πρακτικής. Είμαστε εδώ να σας ακούσουμε. Φτάνει πια με τις καταγγελίες. Αν έχετε να δώσετε, ελάτε να το δώσετε», είπε ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού.

Στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε, στη συνέχεια της συνεδρίασης, και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο οποίος σημείωσε: «Δεν αποκλείουμε κανέναν πολιτιστικό σύλλογο, καμία οργάνωση, κανέναν φορέα που θέλει να δημιουργήσει πολιτιστικές δράσεις. Από την άλλη, έχουμε κι εμείς μια Διεύθυνση Πολιτισμού με πάρα πολλές δράσεις. Έχουμε έρθει σε επαφή και σε συνεργασία με πάρα πολλούς πολιτιστικούς συλλόγους και θεωρώ ότι αν μας το επιτρέψει ο καιρός και η πανδημία, τότε ο Δήμος είναι πανέτοιμος να δημιουργήσει πολιτιστικές δράσεις για τονώσει και το ηθικό των πολιτών μας». Όπως είπε, «υπάρχει ένα πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων του Δήμου Δράμας το οποίο είναι πλούσιο» και «καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιρού έχουμε δράσεις πολιτιστικού περιεχόμενου που είναι προς τη σωστή κατεύθυνση και για την κοινωνία και για τους πολίτες». Ακόμη, ο κ. Μαμσάκος επεσήμανε πως μετά από συνάντηση που είχε με εκπρόσωπο του φορέα για τον οποίο έγινε λόγος από πλευράς των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, «θα δούμε πώς μπορούμε να συνεργαστούμε ως Δήμος Δράμας με τέτοιες γόνιμες ιδέες για να προάγουμε τον πολιτισμό. Σε ορισμένα σημεία έχουμε βρει και κοινή συνισταμένη για να γίνουν κάποιες δράσεις, σε χρονικές περιόδους οι οποίες και καλύπτουν τον συγκεκριμένο φορέα, αλλά δεν υπάρχουν και δράσεις από το Τμήμα Πολιτισμού του Δήμου Δράμας».