• «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μιλά για 24 αιτήσεις, αλλά αρνείται ότι έχει προβεί σε παραχωρήσεις»
  • «Το Υπουργείο Περιβάλλοντος απαντά μόνο για το έργο στο Κατάφυτο και εξαγγέλλει αναμόρφωση του Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ»

 

Σε ανακοίνωση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Ν. Δράμας κ. Θεόφιλου Ξανθόπουλου αναφέρονται τα εξής:

Σε απόλυτη σύγχυση βρίσκεται η κυβέρνηση όσον αφορά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε αγροτικές περιοχές της Δράμας που επηρεάζουν την οινική και αγροτική παραγωγή της περιοχής. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να δίνει αντιφατική και παντελώς ασαφή εικόνα τόσο για την πραγματικότητα όσο και για τις δικές της προθέσεις.

Απαντώντας σε Αναφορά που κατέθεσε ο Βουλευτής Δράμας Θ. Ξανθόπουλος, με αφορμή την επιστολή-διαμαρτυρία των Οινοποιείων της περιοχής, το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι έχουν υποβληθεί 24 αιτήσεις για παραχώρηση της χρήσης ακινήτων στην Περιφερειακή Ενότητα Δράμας αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει προβεί στην παραχώρησή τους.

Συγκεκριμένα έχουν υποβληθεί αιτήσεις που αφορούν 3 ακίνητα συνολικής έκτασης 789 στρεμμάτων, στον Δήμο Δράμας, 8 ακίνητα, συνολικής έκτασης 2.879,5 στρεμμάτων στον Δήμο Παρανεστίου και 13 ακίνητα συνολικής έκτασης 4.144,3 στρεμμάτων στον Δήμο Προσοτσάνης, για αναπτυξιακούς σκοπούς και για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων. «Επί των ανωτέρω αιτημάτων, η ως άνω αρμόδια Υπηρεσία του Υπουργείου μας (Διεύθυνση Διαχείρισης Ακίνητης Περιουσίας) αναμένει τις Οριστικές προσφορές σύνδεσης από τον Α.Δ.Μ.Η.Ε. (Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας), δικαιοδοσίας του συνερωτώμενου Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς και την αποδοχή των όρων από τους αιτούντες, προκειμένου να προχωρήσει στην εξέτασή τους. Επισημαίνεται ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δεν έχει προβεί στην παραχώρηση των παραπάνω εκτάσεων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά του, το Υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αντί απάντησης, μας απέστειλε τα όσα ανέφερε η Υφυπουργός Περιβάλλοντος Αλ. Σδούκου σε άλλη επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, στην οποία κάνει συγκεκριμένη αναφορά μόνο στο έργο στο Κατάφυτο Δράμας (έκτασης 3.000 στρεμμάτων και συνολικής ισχύος 145,97 ΜW), το οποίο γειτνιάζει με αμπελώνες, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων, ότι: «Με το τελευταίο τεχνικό υπόμνημα που υποβλήθηκε από τον φορέα του έργου σχετικά με τον επανασχεδιασμό αυτού του πάρκου στο Κατάφυτο έχει προβλεφθεί ότι θα τηρείται μια απόσταση 500 μέτρων άνωθεν των θεσμοθετημένων ορίων του οικισμού. Έχουν προβλεφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα σχετικά με τον σχεδιασμό του έργου και τις αποστάσεις από τους αμπελώνες και εφόσον ο εν δυνάμει επενδυτής επανέλθει με τις σωστές αλλαγές στο πλάνο του, τότε και μόνο τότε – το τονίζω- θα μπορέσει να προχωρήσει το έργο».

Για τα υπόλοιπα έργα που περιλαμβάνονται στην Αναφορά και βρίσκονται στην Αδριανή Παρανεστίου (7.000 στρέμματα συνολικής ισχύος 500 ΜW), στο Νικηφόρο (880 στρέμματα, συνολικής ισχύος 58 ΜW), στη Μικρόπολη (664,11 στρέμματα συνολικής ισχύος 64,5 ΜW) και στα Κοκκινόγεια (συνολικής ισχύος 16,41ΜW), η Υφυπουργός δηλώνει ανενημέρωτη αλλά διαβεβαιώνει ότι είναι σε πολύ πρώιμο στάδιο αδειοδότησης καθώς «ακόμη δεν έχει υποβληθεί κανένα από αυτά στη βάσανο της περιβαλλοντικής αδειοδότησης»!

Τέλος ανακοινώνει ότι έχει εκκινήσει η διαδικασία αναθεώρησης του Ειδικού Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ με το οποίο θα επανεκτιμηθούν οι κανόνες και τα κριτήρια χωροθέτησης των φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων σε όλη την επικράτεια. «Σε αυτό το πλαίσιο αξιολογούμε επίσης, νέες δικλείδες ασφαλείας και κανόνες, όπως είναι οι αποστάσεις, το να λάβουμε υπόψη μας παραγωγικές δραστηριότητες, αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος», καταλήγει η Υφυπουργός.

αναφορα φωτοβολταικα δραμα οινοπεια

απάντηση υφυπουργου περιβάλλοντος

Π 1464 ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ ΖΑΜΠΑΡΑΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ Φωτοβολταϊκά Οινοποιεία Δράμα.pdf