ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΔΗΜΑΡ Ν. ΔΡΑΜΑΣ

«Η νομοθέτηση στην εποχή των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ γίνεται στην κυριολεξία νύχτα. Και ως συνήθως με διαδικασία επείγοντος. Έτσι είναι: “ξυνόμεθα”, συζητούμε πίσω από κλειστές πόρτες, «μαγειρεύουμε», «ξαναμαγειρεύουμε» τα Σχέδια Νόμου, μιλάμε και με πέντε κολλητούς και στο τέλος τα σερβίρουμε ζεστά με την υπόδειξη να τα καταπιεί στα γρήγορα και αμάσητα το Κοινοβούλιο και ο ελληνικός λαός, που έτσι κι αλλιώς τον έχετε εξασκήσει αρκούντως στη βρώση σανού».

Έτσι ξεκίνησε την ομιλία της η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής του Νομού Δράμας και υπεύθυνη του τομέα Πολιτισμού της Κ.Ο. της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, την Τρίτη 11 Ιουλίου, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων όπου συζητιέται το σχεδίου νόμου «για τη συλλογική διαχείριση των Πνευματικών Δικαιωμάτων».

Το σχέδιο νόμου για τα πνευματικά δικαιώματα αιφνιδίασε την κοινότητα δημιουργών και χρηστών που διαμαρτύρονται για τη διαδικασία του επείγοντος και την άρνηση της Κυβέρνησης να προηγηθεί η υποχρεωτική διαβούλευση με τους φορείς. Συγκεκριμένα το σωματείο συγγραφέων και εκδοτών απέστειλε επιστολή – ψήφισμα στον ίδιο τον Πρωθυπουργό από τον οποίο ζητούν την προσωπική του παρέμβαση γιατί το σχέδιο νόμου καταργεί τα πνευματικά τους δικαιώματα. Η Χαρά Κεφαλίδου τόνισε ότι η διάταξη είναι αντίθετη με την Ευρωπαϊκή Οδηγία και τη διεθνή πρακτική. Γι’ αυτό και η έντονη αντίδρασή τους.

«Και τι μας θυμίζει όλο αυτό! Τις ουκ έστιν αριθμός επιστολές που έχουν απευθύνει στον κ. Τσίπρα δημιουργοί, χρήστες και σωματεία για το θέμα της ΑΕΠΙ. Κλασική κίνηση, όλα τα θέματα παραπέμπονται στον Πρωθυπουργό για επίλυση! Άριστο επικοινωνιακά τρικ αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Η Κυβέρνηση αυτή 2,5 χρόνια διαπραγματεύεται υπερηφάνως. Χρόνος για άσκηση διοίκησης δεν υπάρχει».

«Για πρώτη φορά στα χρονικά κινδυνεύουν οι Έλληνες δημιουργοί να βρεθούν να εισπράττουν ψίχουλα από τις αμοιβές τους. Η Επίτροπος σας λέει ότι έχουν αφαιρεθεί χρήματα από το ταμείο της ΑΕΠΙ! Με τους χειρισμούς σας δημιουργήσατε χάος! Δεν μας ακούσατε όταν σας λέγαμε ότι πρέπει να τοποθετηθεί Κρατικός Επίτροπος. Εσείς με προσωπική σας απόφαση διορίσατε Κομισάριο στην ΑΕΠΙ και θεσπίσατε μια μορφή συν-διοίκησης που τελικά φαίνεται ότι δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Κλείνοντας η Χαρά Κεφαλίδου τόνισε:

«Τι φοβάστε κυρία Υπουργέ!

Γιατί αρνείστε τη Διαβούλευση;

Τι προσπαθείτε να κρύψετε;

Ποιους εξυπηρετείτε;

Σίγουρα όχι τους δημιουργούς και τους χρήστες πλην ενδεχομένως συγκεκριμένων προτιμήσεων ΣΥΡΙΖΑ.

Φτάνει πια η κοροϊδία. Αυτή την αισχρή τακτική σας τη μάθαμε, την ξέρουμε και τη βαρεθήκαμε».