«ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ»

 

Την Τρίτη 19 Μαρτίου ο υποψήφιος Δήμαρχος Δράμας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» κ. Γιώργος Μήτρου επισκέφθηκε το Τμήμα Παιδείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού στο Παλιό Δημαρχείο Δράμας. Από τη συνάντηση με τους εργαζόμενους αναδείχθηκαν τα πολύ σοβαρά προβλήματα που υπάρχουν σε σχέση με τα σχολεία του δήμου.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, «η χρηματοδότηση του Υπουργείου Εσωτερικών για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών των σχολείων του Δήμου Δράμας την περίοδο πριν την κρίση, και συγκεκριμένα το 2009, ανερχόταν σε 1.410.000 ευρώ. Εκείνη την περίοδο, το κόστος θέρμανσης έφτανε τις 270.000 ευρώ. Σήμερα, με τα στοιχεία του 2018, εξαιτίας της υποχρηματοδότησης, το ποσό αυτό ανέρχεται στις 982.000 ευρώ, ενώ παράλληλα αυξήθηκε το κόστος της θέρμανσης στις 400.00 ευρώ, λόγω της αύξησης του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο στο διάστημα που μεσολάβησε. Ως αποτέλεσμα, ενώ η μείωση σε απόλυτους αριθμούς φτάνει το 30%, το πραγματικό διαθέσιμο ποσό για την κάλυψη των λειτουργικών δαπανών ανέρχεται μόλις στο 50% του 2009.

Σε σχέση με τις δαπάνες συντήρησης των σχολείων, το ποσό που λαμβάνει από το Υπουργείο Εσωτερικών ο Δήμος Δράμας παρέμεινε το ίδιο σε σχέση με το 2009 και αγγίζει τις 190.000. Το 50% αυτών των δαπανών, όμως, αφορά σε έξοδα που θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν κι αυτά επί της ουσίας ως λειτουργικές δαπάνες, και συγκεκριμένα αλλαγές σπασμένων τζαμιών, ανανέωση των πυροσβεστήρων, απολυμάνσεις και επιδιόρθωση μιας σειράς άλλων βλαβών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα μόνο 100.000 ευρώ να αφορούν σε ουσιαστικές δαπάνες συντήρησης, που στην ουσία αποτελούν μικροπαρεμβάσεις και μικρά έργα. Ενώ, λοιπόν, επικρατεί αυτή η κατάσταση της υποχρηματοδότησης, ο δήμος δίνει ελάχιστα από δική του χρηματοδότηση, για να καλύψει τις ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες.

Τα αποτελέσματα αυτών των περικοπών, του παραλογισμού όσον αφορά την προμήθεια πετρελαίου θέρμανσης, που το μεγαλύτερό μέρος από το ποσό που δίνεται επιστρέφει ως φόρος στο κράτος, αλλά και οι μεγάλες ευθύνες των Δημοτικών Αρχών, είναι εμφανή στα πάμπολλα προβλήματα που εμφανίζουν οι σχολικές υποδομές, καθώς και στα προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων. Έτσι, είναι αδύνατο να υπάρξουν με αυτήν τη χρηματοδότηση σημαντικές παρεμβάσεις, όπως για παράδειγμα η ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων και η αναγκαία ανανέωση του εξοπλισμού. Επίσης, σοβαρές δυσκολίες προκύπτουν και από τη γραφειοκρατία γύρω από την προμήθεια αναγκαίων υλικών. Έτσι, πολλές φορές, καλούνται οι ίδιοι οι γονείς να λύσουν μια σειρά από προβλήματα και να προσφέρουν εθελοντική εργασία, όπως, για παράδειγμα, το βάψιμο των σχολικών μονάδων.

Η “Λαϊκή Συσπείρωση” είναι η μοναδική παράταξη που σταθερά αντιπαλεύει τις πολιτικές των κυβερνήσεων που είναι υπεύθυνες για την υποχρηματοδότηση των δήμων και βρίσκεται στην αντίπερα όχθη από τις υπόλοιπες παρατάξεις που στην ουσία ευθυγραμμίζονται με αυτές τις πολιτικές».