Για γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής, μια νέα σελίδα και ένα σαφές δείγμα της Ελλάδας που αλλάζει σε όλα τα πεδία, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την τελετή υποδοχής των νέων αποκτημάτων της Πολεμικής Αεροπορίας, των υπερσύγχρονων Rafaleστην αεροπορική βάση της Τανάγρας στην 114 Πτέρυγα Μάχης.  Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι το 2024 ολοκληρώνεται η παραγγελία των 24 Rafale.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι τα νέα αεροσκάφη είναι εδώ 16 μήνες μετά την παραγγελία τους και πως οι «ριπές του ανέμου» είναι έτοιμες να φρουρήσουν τους ελληνικούς ουρανούς.

Πρόκειται, όπως είπε, για γεωστρατηγική εξέλιξη πρώτης γραμμής, καθώς καθιστούν την αεροπορία μας μία από τις ισχυρότερες στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο ενώ σφραγίζει την αμυντική συμπαράταξη Ελλάδας – Γαλλίας.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το Rafale πολλαπλασιαστή ισχύος σε επιχειρησιακό αλλά και γεωπολιτικό επίπεδο.

«Η απόκτηση των νέων μαχητικών συνδέεται με την ανανέωση του υλικού της Πολεμικής μας Αεροπορίας η οποία είχε καταστεί κατεπείγουσα», σημείωσε, προσθέτοντας ότι συνεχίζεται η παράδοση της ελληνογαλλικής συνεργασίας στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας που ξεκινά ουσιαστικά από τη μεταπολίτευση.

Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στην Τουρκία ότι δεν υπάρχει θέση στην παραχάραξη της ιστορίας από γειτονικά κράτη, προσθέτοντας ότι ούτε θα πάρουμε άδεια από κανέναν για την απόκτηση οποιουδήποτε όπλου μας.«Η πατρίδα μας όπως κλείνει την πόρτα κάθε απειλής, κρατάει ανοιχτά τα παράθυρα του διαλόγου», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Ανακοίνωσε, επίσης, ότι στο εξής τα πτητικά και καταδυτικά επιδόματα απαλλάσσονται από κάθε φόρο, ως ελάχιστη έκφραση ευγνωμοσύνης σε όσους είναι στην πρώτη γραμμή. Το μέτρο αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις, την ΕΛ.ΑΣ, την Πυροσβεστική και το Λιμενικό, ενώ θα ισχύσει και για αποζημιώσεις στελεχών που παρέχουν ιατρική βοήθεια με αεροπορικά μέσα.

«Πρόκειται για ανακούφιση σύμφωνη με τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας. Αυτό άλλωστε διαπερνά κάθε επιλογή μας», είπε ο πρωθυπουργός.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για τις νέες γαλλικές φρεγάτες και τα κοινά συστήματα που φέρουν με τα Rafale. Τα επόμενα χρόνια τα Rafale στον αέρα και οι γαλλικές φρεγάτες στη θάλασσα, είπε, θα μπορούν να συνεργάζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Από την πλευρά του, ο Διοικητής της 332ης μοίρας Αντισμήναρχος Μιχαήλ Κούρτης τόνισε ότι «με την προσγείωση των πρώτων 6 αεροσκαφών και την άφιξη του τεχνικού προσωπικού που εκπαιδεύτηκε σε αυτά στη Γαλλία, υλοποιείται σε διάστημα μικρότερο του ενός έτους το πρόγραμμα που αφορά την ένταξη των υπερσύγχρονων μαχητικών Rafale στην 332 μοίρα».

Οι ελληνικές και οι γαλλικές αρχές συνεργάστηκαν εντατικά και με ταχύτητα, σε χρόνο ρεκόρ, για να έρθουν τα Rafale εδώ, επιβεβαιώνοντας τις εξαιρετικές πολιτικές σχέσεις των δύο χωρών, τόνισε ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave.

«Η ταχύτητα και η αποτελεσματικότητα με την οποία υλοποιήθηκε το πρόγραμμα αυτό είναι άνευ προηγουμένου» σημείωσε ο Πρόεδρος & CEO της DASSAULT AVIATION, Eric Trappier, επισημαίνοντας την αποφασιστικότητα των ελληνικών Αρχών και υπηρεσιών και την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού και του υπουργού Εθνικής Άμυνας.

«Καλώς ήρθατε στο σπίτι σας» ήταν το μήνυμα που εξέπεμψε ο πύργος ελέγχου κατά την άφιξη των αεροσκαφών.

«Η 332η μοίρα πετά στο μέλλον», ανέφερε ο αρχηγός του σχηματισμού των 6 Rafale, προσθέτοντας ότι ελπίζουν να φανούν αντάξιοι των προσδοκιών που υπάρχουν με την έλευσή τους στην Τανάγρα.

Πηγή: ertnews.gr