Το σύστημα βρίσκεται εκτός λειτουργίας από την περασμένη Παρασκευή

Θύμα κυβερνοεπίθεσης έπεσε το Ελληνικό Σύστημα Εντοπισμού HEPOS, το οποίο βρίσκεται εκτός λειτουργίας από την περασμένη εβδομάδα με αποτέλεσμα να έχουν παγώσει οι τοπογραφικές μετρήσεις για το έργο του Κτηματολογίου και δημόσιοι φορείς αλλά και ιδιώτες επαγγελματίες να αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα.

Σύμφωνα με ενημέρωση του Ελληνικού Κτηματολογίου την αρμοδιότητα του οποίου έχει πλέον το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, από το πρωί της Παρασκευής 11 Ιουνίου 2021, το Ελληνικό Σύστημα Εντοπισμού HEPOS βρίσκεται εκτός λειτουργίας λόγω εκτεταμένου προβλήματος στο Κέντρο Ελέγχου του, για το οποίο γίνεται εντατική προσπάθεια αποκατάστασής του.

Στο σύστημα είναι ενταγμένο δίκτυο 98 μόνιμων δορυφορικών σταθμών αναφοράς και ένα Κέντρο Ελέγχου, το οποίο επεξεργάζεται τα στοιχεία των σταθμών αναφοράς και αποστέλλει δεδομένα προσδιορισμού θέσης με ακρίβεια στους χρήστες του.

Να σημειωθεί ότι το πρόβλημα μέχρι σήμερα δεν έχει αποκατασταθεί αφήνοντας «ξεκρέμαστους» πολλούς επαγγελματίες μεταξύ των οποίων τοπογράφους Μηχανικούς, γεωεπιστήμονες, μελετητές και κατασκευαστές έργων, Πανεπιστήμια και ερευνητικούς φορείς.

Εκτιμάται μάλιστα ότι είναι τόσο εκτεταμένο που δεν υπάρχει ακόμα χρονοδιάγραμμα αποκατάστασής του και επαναλειτουργίας του Ελληνικού Συστήματος Εντοπισμού HEPOS.

Πηγή: ethnos.gr