Μια παραλλαγή του κορονοϊού η οποία εξαπλώνεται ταχύτατα, αμβλύνει την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί είναι πιο μεταδοτική από άλλες παραλλαγές του ιού, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Από τότε που εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο στα τέλη του περασμένου έτους, η παραλλαγή B.1.1.7 – γνωστή και ως Alpha – έχει εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο με αποτέλεσμα να γίνει η κυρίαρχη μορφή του SARS-CoV-2. Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι η ικανότητα της να κυριαρχεί έναντι των άλλων παραλλαγών μπορεί να οφείλεται σε μεταλλάξεις στην πρωτεΐνη ακίδα που της επιτρέπουν να εισέρχεται πιο αποτελεσματικά στα κύτταρα.

Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο «bioRxiv» στις 7 Ιουνίου υποδηλώνει ότι η Alpha έχει βρει τεχνάσματα που συνδέονται με μεταλλάξεις εκτός της πρωτεΐνης ακίδας. Αυτό σημαίνει πιθανώς ότι λίγες ώρες αφού μολυνθεί ένα άτομο, η παραλλαγή Alpha καταστέλλει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού. Μπλοκάροντας αυτή την έμφυτη ανοσολογική απόκριση, ο ιός έχει περισσότερες ευκαιρίες να μολύνει άλλους ανθρώπους.

Αυτό βοηθά την Alpha να «αντιμετωπίσει ή να κρυφτεί από την έμφυτη ανοσία του οργανισμού και πιστεύουμε ότι αυτό είναι σημαντικό στοιχείο για τη μετάδοση», λέει η Κλέαρ Τζόλι, ιολόγος στο University College του Λονδίνου και επικεφαλής της μελέτης.

Η Τζόλι και οι συνάδελφοί της εξέτασαν πώς τα κύτταρα από τους ανθρώπινους αεραγωγούς παράγουν ιντερφερόνη, μια πρωτεΐνη του ανοσοποιητικού συστήματος που εκκινεί την άμυνα του οργανισμού κατά την άφιξη ενός παθογόνου. Η ομάδα διαπίστωσε ότι τα κύτταρα που έχουν μολυνθεί με την Alpha παράγουν πολύ λιγότερη ιντερφερόνη από εκείνα που έχουν μολυνθεί με άλλες παραλλαγές του SARS-CoV-2. Η καταστολή της παραγωγής ιντερφερόνης βοηθά την παραλλαγή να παραμείνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα στο σώμα.

Παρεμβατική πρωτεΐνη

Τα μολυσμένα με Alpha κύτταρα είχαν επίσης πολύ υψηλότερα επίπεδα ιικού RNA που κωδικοποιεί την πρωτεΐνη Orf9b. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η Orf9b εξασθενεί την φυσική άμυνα του οργανισμού παρεμβαίνοντας στις πρωτεΐνες του ξενιστή που συνήθως ενεργοποιούν την παραγωγή ιντερφερόνης και σε άλλα γονίδια σημαντικά για την έμφυτη ανοσολογική απόκριση. Ωστόσο, τα ευρήματα αυτά δεν έχουν ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους.

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε στο «bioRxiv» στις 4 Μαρτίου που επιμελήθηκε η Σιλβάνα Γκοντιέρα, ανοσογενετίστρια στο Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας στο Περθ, και τους συναδέλφους της επιβεβαιώνει ορισμένα από αυτά τα ευρήματα. Η Γκοντιέρα και η ομάδα της ανέλυσαν ιικά δείγματα από άτομα που μολύνθηκαν με την Alpha και διαπίστωσαν σημαντικά υψηλότερα επίπεδα RNA – που πιθανώς αντιπροσωπεύουν την παραγωγή Orf9b – σε σχέση με άτομα που είχαν μολυνθεί με προηγούμενες παραλλαγές.

Η ομάδα αποδίδει αυτή την υπερέκφραση, σε μια μετάλλαξη εκτός της πρωτεΐνης ακίδας, σε γονίδια που είναι σημαντικά για την αντιγραφή του ιού. Η τελευταία δημοσίευση «υπογραμμίζει τη σημασία της αναζήτησης νέων μεταλλάξεων πέρα από την πρωτεΐνη ακίδα», λέει η Γκοντιέρα. Ούτε αυτά τα ευρήματα έχουν αξιολογηθεί από ομότιμους.

Ο Νίβαν Κρόγκαν, γενετιστής στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, λέει ότι οι ερευνητές επεκτείνουν τώρα την ανάλυσή τους σε άλλες παραλλαγές του κορονοϊού που προκαλούν ανησυχία. «Αυτός ο ιός είναι εξαιρετικά ύπουλος», λέει. «Το ερώτημα είναι, τι άλλα κόλπα κρύβει;»

ΠΗΓΗ: Nature , ertnews.gr