ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΚΟΜΥ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟ ΔΡΑΜΑΣ ΕΙΝΑΙ Η Ε. ΓΑΜΒΡΕΛΗ, ΙΑΤΡΟΣ, ΕΙΔΙΚΗ ΡΕΥΜΑΤΟΛΟΓΟΣ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ Ε.Σ.Υ., ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΟΝΑΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΥΓΕΙΑΣ ΔΡΑΜΑΣ

 

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησε και στη Δράμα η λειτουργία της πρώτης μονάδας ΚΟΜΥ (Κινητή Ομάδα Υγείας), με σκοπό την ιχνηλάτηση και δειγματοληψία για τον κορωνοϊό Covid-19 στις ευπαθείς ομάδες, αλλά στη συνέχεια και στον γενικό πληθυσμό. Πρόκειται για πρόγραμμα του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το οποίο χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και βασίζεται εξ’ ολοκλήρου σε στρατηγικό σχεδιασμό του ΕΟΔΥ, έχοντας ως αφετηρία κλειστές δομές με απόλυτη προτεραιότητα τις ευπαθείς ομάδες πληθυσμού. Επόπτρια του προγράμματος στη Δράμα είναι η κ. Ελένη Γαμβρέλη, Ιατρός, Ειδική Ρευματολόγος, Διευθύντρια Ε.Σ.Υ., αναπληρώτρια Διευθύντρια Τοπικής Μονάδας Υγείας Κέντρου Υγείας Δράμας. Αρχικά το πρόγραμμα υλοποιείται με ένα όχημα και το αντίστοιχο προσωπικό (οδηγός και νοσηλευτής), ενώ στη Δράμα αναμένονται ακόμη 4 Κινητές Ομάδες Υγείας.

Έτσι, την Τετάρτη 20 Μαΐου 2020 πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτοι σχετικοί έλεγχοι, με τη λήψη βιολογικού υλικού. Συγκεκριμένα, αρχικά πάρθηκε δείγμα, παρουσία του Δημάρχου Δράμας κ. Χριστόδουλου Μαμσάκου, από καρκινοπαθή στη Χωριστή, καθώς έπρεπε να υποβληθεί σε έλεγχο για να συνεχιστεί η χημειοθεραπεία του, ενώ στη συνέχεια δείγματα λήφθηκαν από εργαζόμενους και φιλοξενούμενους στο Παράρτημα Χρονίων Παθήσεων Δράμας του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Α.Μ.Θ. Μάλιστα, πρώτη δείγμα έδωσε η κ. Κατερίνα Χατζηδημητρίου, Αντιπρόεδρος του Κέντρου και υπεύθυνη για τις δομές της Δράμας. Το πρόγραμμα της Κινητής Ομάδας Υγείας στη Δράμα περιελάμβανε, τις επόμενες ημέρες, επίσκεψη για ιχνηλάτηση πιθανών κρουσμάτων Covid-19στο Παράρτημα Προστασίας Παιδιού Δράμας του Κ.Κ.Π. Α.Μ.Θ., όπου διοίκηση και προσωπικό υποδέχθηκαν με τον καλύτερο τρόπο το προσωπικό που διενεργεί τους ελέγχους.

Ο έλεγχος από την ΚΟΜΥ συνεχίζεται σε κλειστές ομάδες πληθυσμού, όπως  η Δομή Φιλοξενίας Προσφύγων, ιδιωτικές μονάδες υγείας και γηροκομεία, καθώς και σε ευπαθείς ομάδες, σε ΚΑΠΗ και χώρους συνάθροισης ηλικιωμένων και τέλος στο γενικό πληθυσμό. Η χρονική ισχύς του προγράμματος είναι για 3 μήνες με δυνατότητα παράτασης για άλλους 3.

Όπως ανέφερε η επόπτρια του προγράμματος ΚΟΜΥ στο Ν. Δράμας κ. Γαμβρέλη η ίδια βρίσκεται σε αγαστή συνεργασία με την 4η ΥΠΕ, τον Διοικητή κ. Δημήτρη Τσαλικάκη και την Υποδιοικήτρια κ. Ειρήνη Χατζοπούλου, και τον Προϊστάμενο του ΕΟΔΥ κ. Σπύρο Σαπουνά, ενώ έχει την αμέριστη συμπαράσταση από τους τοπικούς φορείς, τον τοπικό Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Μπλούχο, τον Αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Γιώργο Παπαδόπουλο, τον Δήμαρχο Δράμας κ. Χριστόδουλο Μαμσάκο και τον αρμόδιο Εντεταλμένο Σύμβουλο του Δήμου κ. Αλέξη Παναγιωτίδη, την Διοικήτρια του Νοσοκομείου κ. Θεσσαλονικιά Καρατζόγλου και την Διοίκηση του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας.